článek

Několik tipů pro stylově prostřenou slavnostní tabuli…


Inspirujte se našimi tipy a proměňte fádní stolování na výjimečný nejen kulinářský zážitek. Připravte se na letošní sváte..
(celý článek)

Inspirujte se našimi tipy a proměňte fádní stolování na výjimečný nejen kulinářský zážitek. Připravte se na letošní sváte...


Inspirujte se našimi tipy a proměňte fádní stolování na výjimečný nejen kulinářský zážitek. Připravte se na letošní sváteční sezónu. Užijte si příjemné večery doma s rodinou a přáteli u krásně prostřené tabule.

Vkusné dekorace


Sváteční tabuli bez plamene svíčky si neumíme vůbec představit. Pořiďte si někde na bazaru nějaký stylový vintage svícen který může být dominantou stolu. Útulnou atmosféru doplní také vkusná váza plná květin. Základem je sladit barvy krásně dohromady, používejte přírodní barevnou paletu a vyhněte se kombinacím z více než tří barev. Méně znamená více, a proto je dobré nepřehnat to s kombinováním vzorů a materiálů. Při nákupu doplňků hleďte z jakých jsou materiálů, přírodní materiály a nadčasový design vám vydrží věky a nebudete muset každý rok investovat do nových doplňků. Na sváteční tabuli se budou krásně vyjímat materiály jako je měď, porcelán a hedvábí.

Stylové sklo


Krásně prostřená tabule se neobejde bez stylového skla, které by mělo být u každého talíře maximálně ve třech variantách. Nejčastěji to jsou sklenice na víno, vodu a případně likér. Umístit je můžete vedle sebe nebo klidně do tvaru trojúhelníku, kreativitě se na sváteční tabuli meze nekladou. Nezapomeňte, že na každý druh vína se používá jiný druh skla, červené naopak patří do širších číší, aby se rozvinulo jeho aroma. Pro šumivá vína a sekty jsou pak ideální úzké sklenice s dlouhým hrdlem.

Talíře jsou základ


Z krásných talířů lépe chutná a kvalitní nádobí je základ každé hostiny. Stále více do popředí se dostává nadčasové nádobí z keramiky. Tradiční bílý porcelán by měl být základní výbavou každé kuchyně. Slavnostní atmosféru doplníte servisem se zlatými či stříbrnými detaily. Na stůl nejdříve patří nejlépe textilní ubrousek, který na stole leží po celou dobu stolování a na něj se pokládají jednotlivé chody servírované na talíři. Na slavnostní menu potřebujete minimálně čtyři typy talířů (podkladový, mělký, hluboký a dezertní).

Naleštěné příbory


Podle toho kolik chodů budete servírovat chodů, zvolíte vhodné příbory. Pokud nevíte jak příbory poskládat, zapamatujte si toto jednoduché pravidlo. Příbory by měly být od sebe zhruba půl centrumetu, podle toho jak jdou chody po sobě. Nejdále od talíře jsou příbory, které jsou jako první. A protože to nejsladší patří až na konec, příbory na dezert mají své specifické místo nad talířem, vidlička směřuje hroty doprava, dezertová lžička je položená naopak.

Vše je o detailech


Jednou z dalších nezbytností, které by rozhodně na svátečním stole neměly chybět jsou etažér na servírování vánočního cukroví a chladící nádoba na šumivá vína. Pokud nechcete aby vám z vína vyprchaly bublinky, pořiďte si také originální uzávěry na vína, které fungují také jako efektní dekorace. Pro servírování jednohubek či předkrmu si připravte originální servírování jako jsou například břidlicové tácy a podnosy z tropických dřevin.

Krůta s kaštanovou nádivkou

Krůta s kaštanovou nádivkou


Křehká a šťavnatá krůta s nádivkou z jedlých kaštanů je chloubou každé sváteční tabule.


Kaldoun s játrovými knedlíčky

Kaldoun s játrovými knedlíčky


Kaldoun s játrovými knedlíčky je polévka, která se přesně hodí ke svatomartinským hodům.


Nepečený tvarohový moučník

Nepečený tvarohový moučník


Nepečený tvarohový moučník je sladce medový a vláčný.


Krémová polévka z pečených kaštanů

Krémová polévka z pečených kaštanů


Připravte si doma polévku ze symbolu nadcházejících svátků.


Kávový dort

Kávový dort


Kávový dort je jednoduchý a moc dobrý dort.



  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři