článek

Některé potraviny nám chutnají více, že by v tom byl glutaman sodný?


Nejsou chutě jako chutě..Strava je základ života, jelikož to co do těla s jídlem dostaneme, odrazí se na našem zdraví. Po..
(celý článek)

Nejsou chutě jako chutě..Strava je základ života, jelikož to co do těla s jídlem dostaneme, odrazí se na našem zdraví. Po...


Nejsou chutě jako chutě..
Strava je základ života, jelikož to co do těla s jídlem dostaneme, odrazí se na našem zdraví. Pokud tedy dodržujeme vyvážený jídelníček, bohatý na domácí pokrmy, vitamíny a minerály, nemusíme se bát kdejakých onemocnění.
Pokud však nevěnujeme tomu, co jíme dostatečnou pozornost, může nás to stát i život. V dnešní době se velké množství potravin vyrábí průmyslově, a aby nám dobře chutnaly, používají se všelijaká „výtečná“ potravinářská ochucovadla nebo přísady. Mezi nimi je velkým guru Glutaman sodný. Ten bývá vědci označován jako tichý zabiják….a je jasné proč.

Jak působí glutaman sodný na naše zdraví?
Vědci při pokusech na krysách dokázali, že zvýrazňovač chuti glutaman sodný označovaný jako E621 či E631(v cizině MSG), ničí nervové buňky v našem mozku. Dále má na svědomí obezitu, ale i cukrovku, jelikož zvyšuje produkci inzulínu. Vedle toho, že nabuzuje naše chuťové buňky a my žádáme stále víc či opakování takové chuti, způsobuje glutaman žaludeční vředy a gastritidu. Dle provedených výzkumů, při vyšší konzumaci může u některých jedinců vyvolat autismus či Alzheimerovu chorobu. Má se také za to, že způsobuje agresivní chování. No, a aby toho nebylo málo, narušuje sítnici oka, čímž způsobuje zelený zákal.

Vždyť je i v přírodě?!!
Někdo může namítnout, že glutaman sodný se přirozeně vyskytuje v přírodě ve všech bílkovinných surovinách, zejména v řase Cambu a je zásadním prvkem pro výživu mozku. Avšak z přírodních zdrojů byl glutaman sodný přijímán v přiměřeném množství. Po započetí průmyslové výroby se glutaman začal přidávat do většiny potravin a to v enormním množství – aby zajistil výrobcům vyšší spotřebu a samozřejmě větší zisky. Díky tomu se v podstatě zabíjíme..

Kontrolovat, co kupuji, se vyplatí..
Rozhodně stojí za to si pročítat etikety na obalech a některým potravinám se obloukem vyhnout. Máme zde pro vás několik příkladů. Glutaman sodný se ve velkém sype do všech jídel rychlého občerstvení, aby vyvolal u konzumentů závislost a ti se vraceli. E621 a E631 najdeme také ve většině salámů, klobás, šunkových salámů, dále v Extra silném Masoxu, Zeleninovém bujónu Vitana a různých kořením Kotányi. Samozřejmě také v Podravce, některých instantních polévkách. Dále také v májce či jiných paštikách, v některých chipsech s příchutí a sójových omáčkách.  


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři