Není nad domácí likéry

Článek byl publikován

Vyzkoušejte a nebudete litovat
Dříve se likéry doma vyráběly běžně, důvod byl prostý, nedaly se koupit. Vyráběly se z toho, co zrovna dozrálo a každý měl svůj originální recept. Postupem času se od likérů upouštělo a začalo převažovat pivo a pálenky. Likéry jsou však jedinečné v tom, že mají léčivé účinky, obsahují minerály a vitamíny. Samozřejmě záleží na tom, z čeho jsou připravené.


Není to nic složitého
V tomto článku vám představíme několik receptů likérů za studena. Díky tomuto způsobu přípravy si suroviny zachovají své výživové hodnoty a výsledný nápoj je prospěšný pro naše zdraví. Na likér používejte alespoň 40% konzumní líh nebo oblíbenou pálenku, v některých případech kvalitní víno.


Ostružinový likér
Na 3l ostružin budete potřebovat 1 litr 40% alkoholu, 1/2kg cukru, 0,5l vody, 1 badyán, 5ks hřebíčku, 1 kousek celé skořice. Postup je jednoduchý, nejprve si v hrnci svaříme cukr s vodou a kořením. Mezitím z ostružin vymačkáme šťávu, kterou lehce s cukrovou vodou povaříme a odstavíme. Po vychladnutí přidáme alkohol a plníme do předem vyvařených nebo-li sterilovaných lahví.


Mátový likér
Budete potřebovat 10 mátových snítek, 5 snítek meduňky, které řádně opláchněte. Dále koření – 2 květy muškátového oříšku, 5 hřebíčků, 1 celá skořice a nakonec 1l kvalitní pálenky dle chuti. Na oslazení med. Bylinky se musí nejdříve nasekat a poté nadrtit v hmoždíři. Poté vložíme do předem vyvařené sklenice, přidáme koření a zalijeme pálenkou. Osladíme medem podle chuti. Nádobu uzavřeme a uložíme na teplé a světlé místo. Necháme 8-10 dní louhovat, občas protřepeme. Potom scedíme přes čisté plátýnko do předem vyvařené sklenice.


Likér z květů černého bezu
Budete potřebovat 30 květů černého bezu (s pylem, ne po dešti), šťávu ze 6 citronů, 1,2l vody a 1,8kg třtinového cukru a 30ml vinného octa. Vodu převaříme a rozpustíme v ní cukr, necháme vychladnout. Potom přilijeme šťávu z citronů, vinný ocet a nakonec květy bezu. Přikryjeme a necháme jeden den louhovat. Nakonec přeceďte přes čisté plátýnko do předem vyvařených nádob a nechte ještě dva týdny odstát.

Vyzkoušejte a nebudete litovatDříve se likéry doma vyráběly běžně, důvod byl prostý, nedaly se koupit. Vyráběly se z toho, co zrovna dozrálo a kaž...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Není nad domácí likéry

Autoři článku

Dana F.
Velikonoční recepty - kuchařka ke stažení

Velikonoční recepty - kuchařka ke stažení

Připravili jsme pro vás nový velikonoční ebook, s trochou receptů, návodů, rad a postřehů....

Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Dítě, které se samo s chutí a bez domlouvání zapojuje do úklidu domácno...

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá roste všude kolem nás. Většinou kolem ní procházíme be...

Francouzské brambory

Francouzské brambory

Máte rádi francouzské brambory a hledáte recept na jejich přípravu? Potom jste na spr...

Top 10 smoothie

Top 10 smoothie

Od prvních slunečních paprsků na jaře, až do konce horkého léta, nám nápoje......

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek pravý se podává především dětem v podobě čaje na nadýmá...

Jak vařit rýži

Jak vařit rýži

Rýže a pokrmy z ní jsou každému notoricky známé a tak zabývat se teď tí...

Smoothie všeho druhu

Smoothie všeho druhu

Co je to vlastně smoothie? Jedná se o míchaný nápoj složený buď ze zeleniny, nebo ovo...

Jak vařit při cukrovce

Jak vařit při cukrovce

Cukrovka, neboli diabetes, je nemoc, při které náš organizmus nedokáže udržet správno...

Jak uvařit italské risotto

Jak uvařit italské risotto

Nebude v žádném případě řeč o vařené rýži, do které jsme přidali pytlík...

Jak vařit špagety

Jak vařit špagety

Špagety patří v naší kuchyni k nejoblíbenějším těstovinám. Zřejm...

Jak uvařit ledvinky

Jak uvařit ledvinky

  Leckdo z nás nad vnitřnostmi ohrnuje nos, ale v kuchyni některých zemí, například ve...

Naši partneři

×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů