článek

Není nad domácí likéry


Vyzkoušejte a nebudete litovatDříve se likéry doma vyráběly běžně, důvod byl prostý, ..
(celý článek)

Vyzkoušejte a nebudete litovatDříve se likéry doma vyráběly běžně, důvod byl prostý, ...
Sdílejte obsah s přáteli



Vyzkoušejte a nebudete litovat
Dříve se likéry doma vyráběly běžně, důvod byl prostý, nedaly se koupit. Vyráběly se z toho, co zrovna dozrálo a každý měl svůj originální recept. Postupem času se od likérů upouštělo a začalo převažovat pivo a pálenky. Likéry jsou však jedinečné v tom, že mají léčivé účinky, obsahují minerály a vitamíny. Samozřejmě záleží na tom, z čeho jsou připravené.

Není to nic složitého
V tomto článku vám představíme několik receptů likérů za studena. Díky tomuto způsobu přípravy si suroviny zachovají své výživové hodnoty a výsledný nápoj je prospěšný pro naše zdraví. Na likér používejte alespoň 40% konzumní líh nebo oblíbenou pálenku, v některých případech kvalitní víno.

Ostružinový likér
Na 3l ostružin budete potřebovat 1 litr 40% alkoholu, 1/2kg cukru, 0,5l vody, 1 badyán, 5ks hřebíčku, 1 kousek celé skořice. Postup je jednoduchý, nejprve si v hrnci svaříme cukr s vodou a kořením. Mezitím z ostružin vymačkáme šťávu, kterou lehce s cukrovou vodou povaříme a odstavíme. Po vychladnutí přidáme alkohol a plníme do předem vyvařených nebo-li sterilovaných lahví.

Mátový likér
Budete potřebovat 10 mátových snítek, 5 snítek meduňky, které řádně opláchněte. Dále koření – 2 květy muškátového oříšku, 5 hřebíčků, 1 celá skořice a nakonec 1l kvalitní pálenky dle chuti. Na oslazení med. Bylinky se musí nejdříve nasekat a poté nadrtit v hmoždíři. Poté vložíme do předem vyvařené sklenice, přidáme koření a zalijeme pálenkou. Osladíme medem podle chuti. Nádobu uzavřeme a uložíme na teplé a světlé místo. Necháme 8-10 dní louhovat, občas protřepeme. Potom scedíme přes čisté plátýnko do předem vyvařené sklenice.

Likér z květů černého bezu
Budete potřebovat 30 květů černého bezu (s pylem, ne po dešti), šťávu ze 6 citronů, 1,2l vody a 1,8kg třtinového cukru a 30ml vinného octa. Vodu převaříme a rozpustíme v ní cukr, necháme vychladnout. Potom přilijeme šťávu z citronů, vinný ocet a nakonec květy bezu. Přikryjeme a necháme jeden den louhovat. Nakonec přeceďte přes čisté plátýnko do předem vyvařených nádob a nechte ještě dva týdny odstát.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Není nad domácí likéry.
Nebo hledejte podobné podle části názvu není nad domácí likéry .
Další recepty na Není nad domácí likéry.

Naši partneři