Nabídka
Přidej
článek

Nepostradatelné kuchyňské nádobí –⁠ hrnce, pánve, kastroly


Základní stavební kámen každého vaření je kuchyňské nádobí. A kvalita kuchyňského nádobí stojí a padá s hrnci, pánvičkami..
(celý článek)

Základní stavební kámen každého vaření je kuchyňské nádobí. A kvalita kuchyňského nádobí stojí a padá s hrnci, pánvičkami...


Základní stavební kámen každého vaření je kuchyňské nádobí. A kvalita kuchyňského nádobí stojí a padá s hrnci, pánvičkami a kastroly. Platí jednoduché pravidlo, že bez kvalitních nádob na vaření neuděláte dobré jídlo. A proto věnujte intenzivní pozornost výběru hrnců, kastrolů a pánviček. Potřebovat můžete pomalý hrnec, multifunkční hrnec nebo tlakový hrnec, to je jedno, ale vždy se zaměřujte na kvalitního výrobce, velikost nádobí a materiál. Jednotlivé hrnce se liší, a tak vám přinášíme krátký přehled základních druhů hrnců a jejich materiálů.

Hrnce obecně


Zeptejte se svých rodičů nebo prarodičů, kvalitní hrnec vám bude sloužit klidně celý život. Nostalgicky budete vzpomínat na dobu, kdy jste si kuchyňské nádobí pořizovali, a jistá patina, kterou hrnce používáním dostanou, je bude zdobit jako vrásky zdobí obličej starého piráta.

Prvními otázkami, které si musíte při výběru těch správných pánviček a hrnců klást, jsou například ty, na vaření jakých jídel je chcete použít, jestli je chcete mýt v myčce, nebo jaký sporák používáte. Rozhodnout se také musíte, zda si chcete pořídit hrnce po jednom nebo celou sadu hrnců. Člověk, který vaří pro sebe nebo pro jednoho člověka navíc a vaření je mu koníčkem, sáhne spíše po jednotlivých kouscích. Rodinná kuchyně by ale měla být vybavena celou sadou hrnců a pánviček. Celá sada kuchyňského nádobí vychází také levněji.

Lze však říci a zkušenosti mnoha kuchařů a kuchařek to potvrzují, základem je hrnec s objemem 2–3 litru, kastrol a malý kastrol (rendlík). Rozdíl mezi hrncem a kastrolem spočívá v tom, že prvně jmenovaný je vyšší a užší, a kastrol je víc do šířky s větší základnou a hodí se na větší plotýnky.

Smaltovaný hrnec


Smaltu se také český říká email (neplést si e-mailem) a vytváří se zahřátím křemičité taveniny, která tenkou vrstvou pokryje kov, ze kterého je nádobí vyrobeno. Připomíná něco mezi sklem a porcelánem. Smalt je odolný vůči vysokým i nízkým teplotám, ale teploty raději nestřídejte příliš rychle. Smaltovaný hrnec je náchylný k mechanickému poškození. Výhoda však spočívá v jeho univerzálnosti, kdy jej lze použít na všechny typy varných desek a mýt jde v myčce.

Nerezový hrnec


Poměr kvalita a cenová dostupnost hraje do karet nerezovým hrncům. Jsou velmi odolné vůči nárazům a všestranné v používání na různých typech varných desek. Nerezový hrnec má často dvojité nebo trojité dno a rychle se zahřívá, i když někdy může hůře držet teplo. Rovněž když se vám povede připálit jídlo, tak zhnědnou.

Keramický hrnec


Keramický povrch je nejnáchylnější na opotřebení a mechanické poškození. Jenže tyto vlastnosti vynahrazuje unikátními praktickými vlastnostmi, jako je například nepřilnavost. To znamená, že k vaření nebo smažení budete potřebovat minimálně tuku. Při čištění buďte opatrní a keramické hrnce a pánvičky myjte jemnou houbičkou. A pozor, některé z nich nejsou vhodné pro vaření na indukční desce.

Litinové hrnce


Litinové hrnce si možná také budete pamatovat od svých prarodičů. Specialitou těchto hrnců je to, že je musíte udržovat vždy trochu mastné. Při pořízení nového do něj nalijte olej, aby ho bylo po dně, a nechte ho vypařit. Tím litinový hrnec vytvoří mastný filc, který je nutné udržovat i nadále. Jde o těžký a poměrně drahý materiál. Odolává prudkým změnám teplot, a proto se výborně hodí k dušení masa v troubě, kdy dlouhé hodiny drží konstantní teplotu.

Titanové hrnce


Titanové nádobí má všechny potřebné vlastnosti pro vaření na úrovni. Výborně drží teplo, odolává výkyvům teplot, jeho povrch je nepřilnavý, hodí se na vaření i na pečení, je velmi odolné vůči mechanickému poškození, takže mu neublíží nárazy o zem nebo nechtěné poškrábání. Jediné minus, které titanové hrnce mají, je vysoká pořizovací cena. Z předešlého výčtu však vyznívá, že se toto nádobí vyplatí.

Měděné hrnce


Jestliže chcete, aby vaše nádobí vypadalo luxusně a zároveň mělo výborné praktické vlastnosti, sáhněte po měděném nádobí. Měď výborně vodí teplo, což je pro kuchyňské nádobí stěžejní vlastnost. Jenže nesmí přijít do myčky, jejich vnitřek je třeba jemně mýt houbičkou a vnější povrch speciální čistícími prostředky na měď. A nakonec se tyto hrnce a pánvičky pořizují poměrně draho. Za vzhled si prostě připlatíte.

Teflonové hrnce a pánve


Teflonové pánvičky jsou ze všech materiálů nejvíce náchylné na poškození. Jakmile se vám podaří vytvořit nějaký škrábanec, je nádobí prakticky nepoužitelné. Proto na míchání třeba vajíček nikdy nepoužívejte kovové nástroje, ale vždy dřevěné nebo plastové. Při zahřátí nad 260 stupňů Celsia se z jejich povrchu uvolňují karcinogenní látky. Teflonové hrnce a pánve je třeba opatrně mýt v dřezu, ale zase jsou vhodné na elektrické a plynové sporáky.

Pomalu dušené hovězí na víně

Pomalu dušené hovězí na víně


Ideální recept pro pořádný litinový hrnec, ve kterém je pomalu dušené hovězí na víně jako víno.


Smažené karbanátky

Smažené karbanátky


Pro smažené karbanátky ideálně potřebujete nepoškozenou pánev například z teflonu nebo litiny.


Falešná svíčková v pomalém hrnci

Falešná svíčková v pomalém hrnci


Pomalé hrnce jsou na trhu stále žádanější, a proto si pořiďte jeden i vy a udělejte si falešnou svíčkovou v pomalém hrnci.


Smažené telecí kotlety

Smažené telecí kotlety


Smažené telecí kotlety jsou osvědčeným receptem, který milují především děti a jejich tatínkové



  • Kuchař: Lukáš Svítil
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři