článek

Ochutnejte méně známé druhy bylinek


Bylinková exotika na talířiVětšina z nás s oblibou používá čerstv&ea..
(celý článek)

Bylinková exotika na talířiVětšina z nás s oblibou používá čerstv&ea...
Sdílejte obsah s přáteli



Bylinková exotika na talíři
Většina z nás s oblibou používá čerstvé bylinky při přípravě pokrmů, jelikož jejich chuť je nezaměnitelná. Běžnou praxí je, že si bylinky vypěstujeme doma, ať už na zahrádce nebo v květníku. Není to nic složitého a přínos je k nezaplacení. Dnes si představíme méně známé a zajímavé druhy bylinek, které sežene spíše ve specializovaných prodejnách. Už jste někdy slyšeli o brahmi? Nebo maiko? Ale popořadě, nejdříve začneme s těmi nejznámějšími druhy.

Citronová tráva
Tato bylinka pochází z Cejlonu a její skutečný název je voňatka citronová, latinsky Cymbopogon citratus. Je to opravdu velice aromatická travina, která dorůstá výšky až 150cm. Nejvíce se pěstuje v jihovýchodní Asii, Africe, ale i v Americe. Existuje jí přes 30 druhů. Vyznačuje se citronovou vůní, proto se využívá k výrobě kosmetických přípravků a parfémů. Výborná je i v podobě čaje, ale do jídla je prostě nezaměnitelná. V asijské kuchyni se používá čerstvá – spíše cibulovité měkké konce trávy. Tvrdší části se suší na koření a čaj. Citronová tráva je dokonce zdravá, obsahuje antioxidanty, které působí preventivně proti rakovině.

Wasabi
Wasabi jistě každý zná, je to velice pálivá, zelená příchuť, která se používá na dochucování všeho možného. Občas se jedná o náhražku z našeho českého křene a barviva. Avšak originál je bylinka zvaná wasabi, latinsky Wasabia japonica. Tu si však jen tak snadno nevypěstujete, je to spíše pro zkušené zahradníky. Jejím domovem je Japonsko, kde roste u horských řek a potoků. Pěstuje se pak na terasových záhonech, kde stále protéká čerstvá voda. Wasabi má silný oddenek, poměrně rozlehlé listy a drobné bílé kvítky. Dorůstá výšky až 40cm. Listy wasabi se používají jako příloha nebo do salátů, mají štiplavou chuť a připomínají řeřichu. Avšak velice pálivý a silný je oddenek, který se mixuje na pastu nebo strouhá.

Maiko
Maiko je jedlá a velice chutná chryzantéma, která se používá v asijské kuchyni do salátů nebo také jako příloha k masům podobně jako u nás špenát. Pěstovat se dá i u nás, jelikož je celkem nenáročná. Je to okrasná květina. Je také zdravá, obsahuje velké množství minerálních látek, silic a vitamin A, což je antioxidant účinný proti rakovinnému bujení.

Brahmi
Bylinka brahmi, latinsky Bacopa monnieri, je známá také jako léčivka a používá se odnepaměti v arjuvédské medicíně. Je to drobná keříčkovitá květina, která roste na vlhkých stanovištích v jihovýchodní Asii, především v Indii, ale i v Japonsku. V Čechách se pěstuje jako pokojová rostlina. V Asii se Brahmi připravuje jako čaj, který působí antidepresivně.

Vodní pepř
Vodní pepř je malý keřík, který dorůstá výšky 40cm. Latinsky se nazývá Persicaria hydropiper. Můžete si ho doma vypěstovat v květináči, jinak pochází z Asie a pěstuje se v okrasných japonských zahradách. Vodní pepř nevypadá jako kuličky pepře černého, ale jedná se o malé nahnědlé lístky. Ty se využívají k okořenění sushi. Ale také k pečenému masu nebo klidně na chleba s máslem.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie:

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Ochutnejte méně známé druhy bylinek.
Nebo hledejte podobné podle části názvu ochutnejte méně známé druhy bylinek .

Naši partneři