článek

Okurková sezóna


Je to dávno vžitý název letního období, kdy se ve společnosti neděje téměř nic, co by bylo mediálně důležité. V této době..
(celý článek)

Je to dávno vžitý název letního období, kdy se ve společnosti neděje téměř nic, co by bylo mediálně důležité. V této době...


Je to dávno vžitý název letního období, kdy se ve společnosti neděje téměř nic, co by bylo mediálně důležité. V této době se začnou média zajímat o život, a často velmi soukromý, mediálních hvězd a hvězdiček, aby zaplnila vysílací čas nebo stránky novin a časopisů něčím, co by přilákalo diváky a čtenáře.

Ovšem kromě tohoto jevu, je to hlavně sezóna velmi oblíbené zeleniny, která mu vlastně dala své jméno. Dozrávají totiž okurky.

Tykvovitá rostlina k nám přišla nejspíš z Indie nebo Číny už velmi dávno. Od té doby jsme její plody, okurky, začali využívat hlavně v gastronomii a kosmetickém průmyslu. Okurka, a to hlavně za syrova, je totiž pro náš organizmus velmi přínosnou potravinou. Obsahuje až 95 procent vody, takže z ledvin úspěšně vyplaví nežádoucí toxiny. Byl prokázán i její pozitivní vliv při žaludečních potížích. Kromě mnoha potřebných minerálů obsahuje i vitamíny, hlavně A, B, C. Posiluje náš imunitní systém, příznivě působí na náš tlak a cévy.

Protože okurky se pěstují velmi snadno, často je máme na svých zahrádkách jako oblíbenou a nenáročnou zeleninu. V letním teplém období, kdy její plody dozrávají a rostou velmi rychle, můžeme je sklízet neustále, a to je přesně doba pro jejich konzumaci nebo další zpracování.

Nejznámější druhy jsou okurka polní a okurka salátová. Polní okurku často nakládáme do nálevů a sterilizujeme. Nakládačky, jak se jim říká, v této době najdeme ve všech obchodech se zeleninou a na farmářských trzích zvlášť. Ti, co rok co rok okurky, ať už vlastnoručně vypěstované, nebo zakoupené, nakládají, mají už svůj oblíbený způsob zavařování a většinou i oblíbený nálev. A pro ty ostatní je tu spousta receptů, takže se do toho mohou s chutí pustit i úplní začátečníci.

Komě sterilizace se při zpracování okurek používají i jiné způsoby. Dobře omyté okurky propícháme vidličkou, naskládáme do, nejlépe kameninového, hrnce, proložíme je koprem a zalijeme horkým slaným nálevem. Pak převážeme hrnec celofánem a necháme okurky ležet v teple 4 až 5 dní. A máme pikantní rychlokvašky, které jsou v létě tak příjemně osvěžující. Nálevů je také spousta. Můžete mít okurky sladkokyselé, nebo spíše slané apod.

Okurka salátová, jak už její název napovídá, je královnou spousty letních salátů. Ať už jednodruhových nebo míchaných. Ať jsou to saláty jen zeleninové, nebo okurky doplňují třeba vejce, grilované maso, šunky, sýry apod. Okurky jsou často součástí letních studených míchaných nápojů a limonád. A co třeba taková studená okurková polévka? Zkusili jste už jak může být v parném dni osvěžující?

Okurka se také používá, i když ne tak často, v teplé kuchyni. Dušená okurka s pikantní omáčkou je toho příkladem. Takže je čas využít okurkovou sezónu a obohatit si jídelníček o okurku v jakékoliv podobě.

 

Nálev na okurky

Nálev na okurky


Nemáte-li žádný svůj oblíbený, zkuste třeba tenhle. Možná to bude ten pravý právě pro vás.


Tarator - svěží okurková polévka

Tarator - svěží okurková polévka


Svůj původ má tato studená polévka v Bulharsku. Příjemně voní koprem a ochladí a osvěží vás v dusných horkých letních dnech.


Okurkový salát s krabími tyčinkami

Okurkový salát s krabími tyčinkami


Přidejte čerstvé pečivo a máte lehkou letní večeři. Jednoduché, rychlé a velmi chutné.


Okurka s bílým jogurtem

Okurka s bílým jogurtem


Tento lehký a zdravý salát je vynikající přílohou třeba při letním grilování. Ke kuřatům a k rybám je jako stvořený.


Okurkový osvěžující nápoj

Okurkový osvěžující nápoj


Lahodný a svěží. Podávejte ho dobře vychlazený.


Americké okurky

Americké okurky


Tyto zavařené okurky jsou velmi pikantní a ostré. Pokud právě na takové míváte chuť, tak použijte tento recept.


Okurkový salát s cibulí

Okurkový salát s cibulí


Pro milovníky cibule je tento salát vhodným doplňkem třeba k pečeným masům. Nebo ke grilované klobáse z kvalitního masa.



  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Okurková sezóna.
Nebo hledejte podobné podle části názvu okurková sezóna .
Další recepty na Okurková sezóna.

Naši partneři