Okurky - zdánlivě obyčejná zelenina

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Všichni je známe, je to snad ta nejběžnější zelenina u nás. Okurkový salát nás provází celým životem. Je jednoduchý a není snad nikdo, kdo by ho neměl rád. Co ale vlastně víme, nebo spíš možná nevíme, o okurkách?

Jsou dva základní druhy, okurka polní a okurka salátová. Ta první se většinou nakládá do různých nálevů, tu druhou známe právě z těch salátů. Okurka k nám přišla z Indie a Číny a velmi dobře se u nás zabydlela. Pěstuje se snadno, je nenáročná a stačí jí správná zálivka a teplo.

Obsahuje víc jak devadesát procent vody. Je tedy málo kalorická a proto je často používána při odtučňovacích dietách. Má v sobě také nezanedbatelné množství vitamínu C. Navíc obsahuje mnoho prospěšných minerálů, především značné množství draslíku. Takže zcela přirozeně pomáhá při odvodňování organizmu. Je vhodná pro ty, kdo trpí dnou nebo revmatismem. Dobře prospívá našemu krevnímu oběhu. Také kosmetický průmysl okurku s úspěchem používá při výrobě různých pleťových výrobků.

Jsou ale nemoci, při kterých bychom se okurkám měli raději vyhnout. Jsou to nemoci srdce a cév, ledvin a žaludku. V těchto případech to s okurkami moc nepřehánějme.


Oblíbené u široké veřejnosti jsou okurky naložené ve sladkokyselém nálevu. Někdo si je nakládá doma v osvědčeném a vyzkoušeném nálevu, někdo si snadno najde přesně ty, co mu chutnají, v obchodech. Všelijaké ty kvašáky a láčenky také nakoupíme na farmářských trzích ve větších městech i jinde. Zkrátka, většinou jíme okurky celý rok, mimo sezónu většinou ty konzervované. Kromě toho, že si je přidáváme k pečeným či smaženým masům jako pikantní přílohu, používáme okurky také jako oblíbenou ingredienci u některých jídel. U těch studených jsou to většinou různé saláty, ať už je to ten domácí bramborový, kde použijeme okurky naložené, nebo saláty z čerstvé zeleniny doplněné zálivkou či dipem. Velmi často přidáváme čerstvou okurku a rajče jednoduše nakrájené na plátky jako osvěžující doplněk klasických jídel.

Podle mnoha receptů můžeme okurky i tepelně upravovat. V omáčkách, pečených roládách apod. V okurkové sezóně bychom tedy měli maximálně využít tuhle zdravou a poměrně levnou zeleninu. A třeba si i pár kilo těch nakládaček sami doma naložit. A možná víc než míň. Je to jednoduché a rozhodně se budou hodit.

Návod na jednoduchý nálev a pár receptů na jídla s okurkou najdete hned pod článkem.

 

Znojemská omáčka

Znojemská omáčka


Jedno z těch teplých jídel, kdy se bez naložené okurky neobejdeme. Velmi oblíbená klasika.


Okurkový salát s krabími tyčinkami

Okurkový salát s krabími tyčinkami


Rychlý a jednoduchý studený salát můžeme připravit jako lehké jídlo třeba pro nečekanou návštěvu. Je pikantní a určitě bude chutnat.


Tzatziki

Tzatziki


Zdravý salát s okurkami a bylinkami. A samozřejmě kopr, ten mu dodá tu specifickou chuť.


Bramborový salát

Bramborový salát


Oblíbený, nenahraditelný hlavně o vánocích. Také v něm okurky většinou nechybí.


Kvašáky

Kvašáky


Když je neseženete na trhu, zkuste si je připravit sami doma. Je to poměrně jednoduché.


Americké okurky

Americké okurky


Okurky naložené s chilli kořením, pikantní a ostré. Kdo to má rád, tady je recept.


Nálev na okurky

Nálev na okurky


Skvělý nálev s koprem. Pokud nemáte nějaký ten svůj, zkuste tenhle, stojí to za to.


Okurkový salát s cibulí

Okurkový salát s cibulí


Okurka, cibule a nějaké to koření. Jednoduchý, rychlý a zdravý salát.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Okurky - zdánlivě obyčejná zelenina, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Okurky - zdánlivě obyčejná zelenina.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: okurky, zdánlivě, obyčejná, zelenina.

Kde najít informace



×