článek

Opomíjené druhy zeleniny


Tradiční či netradiční? Tradiční české recepty vycházely z toho, co se u nás vypěstovalo. Od nepaměti v kuchyni připravuj..
(celý článek)

Tradiční či netradiční? Tradiční české recepty vycházely z toho, co se u nás vypěstovalo. Od nepaměti v kuchyni připravuj...


Tradiční či netradiční?
Tradiční české recepty vycházely z toho, co se u nás vypěstovalo. Od nepaměti v kuchyni připravujeme zelí, mrkev, celer, petržel, základem bývá cibule, česnek, dále také květák, fazolky, hrášek a kedlubna. V posledních letech se nám otevřely nové možnosti a k dostání jsou méně obvyklé druhy zeleniny, jako je například fenykl, čekanka, artyčok, batáty, chřest a avokádo. Zde si popíšeme některé z nich.

Artyčok
Artyčok se odnepaměti pěstuje ve Francii, přesněji v Bretani a v některých oblastech Itálie. Později se rozšířil do Střední Ameriky a USA. V dnešní době je běžně k sehnání v různých potravinových řetězcích. Z této rostliny je jedlá pouze část s nerozvinutými listy, dalo by se říct lůžko. Proto je dobré kupovat menší artyčoky. Celý artyčok se povaří a pak se odstraňují listy a stonek.

Fenykl
Se pěstuje převážně ve středomořských oblastech. Původně pochází z Řecka a je hojně využíván v jejich kuchyni. Vůně a chuť připomíná anýz, vzhledově spíše cibuli. Při jeho výběru dbáme na to, aby byl pevný, bílý nebo světle zelený. V kuchyni se používá syrový do salátů, dušený nebo zapečený.

Avokádo
Avokádo už je běžněji používané v naší kuchyni. Používá se dužnatá část, slupka se oloupe a vyjme se poměrně veliká pecka. V obchodech je bohužel většinou nezralý – zelený. Dužina je pak tvrdá a trpká. Vybírejte proto tmavě fialovo-zelené. Dužina je pak měkká jako máslo. Výborná je pomazánka z něj se solí a česnekem, ale i na sladko rozmixovaný s banány je též lahůdkou, zejména pro děti. Dá se také kombinovat s krevetami či kuřecím masem.

Čekanka
Pěstuje se převážně v Itálii a je zde hojně používána v místní kuchyni. Má velice křehké listy a nahořklou chuť. Používá se do salátů nebo k dekoraci studených a teplých jídel. K dostání je bílá či červená.

Batáty
Batáty jsou také známé pod názvem sladké brambory. Nejhojněji se používají ve Střední Americe a Asii. Jsou to hlízy povijnice jedlé. Vzhledem opravdu připomínají brambory, ale jsou podlouhlé, červené (uvnitř spíše oranžové) a po uvaření sladké. Velice chutné se smetanovou omáčkou a kari kořením.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Opomíjené druhy zeleniny.
Nebo hledejte podobné podle části názvu opomíjené druhy zeleniny .
Další recepty na Opomíjené druhy zeleniny.

Naši partneři