Nabídka
Přidej
článek

Ořechy – rezervoár vánočních nálad i velezdravých látek


V tomto článku přineseme pár drobných informací o několika nejrozšířenějších druzích ořechů a jejich praktickém využití v..
(celý článek)

V tomto článku přineseme pár drobných informací o několika nejrozšířenějších druzích ořechů a jejich praktickém využití v...


V tomto článku přineseme pár drobných informací o několika nejrozšířenějších druzích ořechů a jejich praktickém využití v kuchyni při pečení třeba vánočních dobrot, protože ořechů existuje opravdu hodně a každý se hodí na něco jiného.
Ořechy jsou zdravé. Toto konstatování postačí. Hledat sveřepě v každém jídle zdravé nebo nezdravé složky často odvádí od chutí a vůní, které nás baví. A proto – ořechy jsou prostě zdravé.

Lískové


Lískové oříšky výborně chutnají v krémech, zmrzlinách nebo v salátech. Jelikož obsahují kolem 60 % tuků, skvěle se hodí k přípravě ořechového mléka nebo másla. Nejsnadněji je oloupete po opražení v troubě.

Mandle


Mandle jsou základní surovinou při výrobě marcipánu. Slupky mandle zbavíte spařením v horké vodě. Jenže hodnotné látky spařením zůstanou ve vodě. Proto ji nevylévejte, ale dále používejte v kuchyni při vaření náplní do koláčů nebo pečení vánočního cukroví.

Vlašské


Z potraviny, kterou konzumovali už první faraoni, se stala klasika české kuchyně. Náplň do moučníků a hlavní ingredience do vánočního cukroví jsou hlavními kuchyňskými posláními vlašáků. Pro lepší louskání namočte staré ořechy na pět dní do osolené vody.

Kešu


Dřevo z „kešu“ stromu (ledvinovníku západního) se uplatňuje při výrobě nábytku jako takzvaný bílý mahagon. Nejčastěji je používáme oloupané, opražené a osolené, i když i tady platí čím čerstvější tím zdravější. V Indii používají kešu do jehněčího kari nebo v dušeném mase, u nás je dáváme do nádivek, salátů, sušenek nebo koláčů.

Pistácie


Charakterizuje je zelená barva, která znamená kvalitu. Používají se k barvení a dochucování náplní do dortů nebo k výrobě legendární pistáciové zmrzliny. Upečete z nich také originální vánoční cukroví. Zralé jsou ty otevřené. Díky nízkému obsahuj vody a vysokému obsahu tuků mají tendenci ke samovznícení, a proto se při jejich dopravě přes půlku světa dodržují zvláštní bezpečnostní předpisy.

Makadamové


Ořechy pojmenované podle botanika Johna Macadama. Díky výrazné chuti je nejlepší mlsat je jen tak. Měly by být kulaté, půlky v obchodě nekupujte. Skvělé jsou jako součást zmrzliny.

Pekanové


Slovo pekan ve starém indiánském jazyce znamená „ořech, který potřebuje k rozbití kámen“. Pod tvrdou slupkou se skrývá ořech, který se hodí do sladkého pečiva, třeba do notoricky známého pletence s pekanovými ořechy. Tmavě hnědá barva značí zralý plod.

Para


Většina para ořechů pochází z divoce rostoucích stromů. Někdy se jim říká brazilské kaštany. Nechutnější na konzumaci jsou jen tak, přidávají se také do jablečných kompotů.

 


Čtyři praktické rady pro pečení ořechů



  • Jestliže vkládáte lískové oříšky do nepečených kuliček, je dobré je namočit na dvě hodiny do vody, aby v troubě změkly, i když se nebudou péct dlouho.

  • Další radu bude znát mnoho z vás. Oříšky krásně rozvoníte tím, že je napřed opražíte v troubě a potom je zbavíte slupek.

  • Pro snadnější krájení oříšky posypte moučkovým cukrem.

  • Jestli připravujete nepečené dezerty, je vhodné ořechy nejprve tepelně upravit, a to opražením v troubě nebo nasucho v pánvi.

Ořechový koláč

Ořechový koláč


Klasický ořechový koláč snese téměř všechny druhy oříšků.


Ořechová náplň  do lineckých košíčků

Ořechová náplň do lineckých košíčků


Ořechová náplň do lineckých košíčků v tomto receptu snadno a rychle.


Jogurt s ovocem a ořechy

Jogurt s ovocem a ořechy


Super zdravá snídaně je jogurt s ořechy a ovocem přesně podle vaší chuti.


Ořechové rohlíčky

Ořechové rohlíčky


Klasiku vánočních tabulí představují ořechové rohlíčky, které podle tohoto receptu vytvoří i začátečník.



  • Kuchař: Lukáš Svítil
  • Publikováno:

Kategorie: Dieta

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři