článek

Osm kroků k sektu, aneb jak se vyrábí česká šumivá klasika


Oslavujeme s nimi výjimečné události, zpříjemňujeme s nimi volné chvíle, vítáme s nimi královny. Řeč je o sektech ze Star..
(celý článek)

Oslavujeme s nimi výjimečné události, zpříjemňujeme s nimi volné chvíle, vítáme s nimi královny. Řeč je o sektech ze Star...


Oslavujeme s nimi výjimečné události, zpříjemňujeme s nimi volné chvíle, vítáme s nimi královny. Řeč je o sektech ze Starého Plzence, klasice, která lahodí i nejzhýčkanějšímu jazýčku. Víte, co dodává těmto šumivým vínům jejich neopakovatelnou chuť? Odhalte tajemství osmi kroků, které vedou ke vzniku českého sektu vyráběného klasickou metodou.

1. Dobré tiché víno na začátku všeho
Několik odrůd vinné révy tvoří dohromady tzv. cuvée – základ sektu. Například Bohemia Sekt Prestige brut vzniká spojením Ryzlinku vlašského i rýnského a Rulandského bílého. Sestavení vlastního cuvée je předpokladem úspěchu a přímo vrcholná disciplína zkušených sklepmistrů. Pro výrobu sektu jsou důležité pikantní kyselinky, které i přes svůj název dodávají výslednému nápoji svěží chuť a pozitivní náboj.

2. Postýlkové kvašení
Zkušení plzenečtí sklepmistři pak přidají speciální kvasinky a tirážní likér, což je směs cukru a vína, která slouží kvasinkám jako potrava. Na dalších pět až šest týdnů se lahev uloží do „postýlek“, jakýchsi kovových klecí, kde je teplota kolem patnácti stupňů. Kvasinky mění v této fázi cukr v alkohol a přidávají to nejdůležitější: oxid uhličitý, naše oblíbené bublinky. Díky velice živému procesu, který se uvnitř odehrává, musí zátka udržet tlak o síle sedmi atmosfér – tedy až třikrát více, než je tlak v pneumatikách.

3. Sklepní kvašení
Stav kvasinek v lahvích je pod neustálým dohledem. Ve chvíli, kdy je lahev prokvašená, putuje do sklepa, kde je ještě o pět stupňů méně. Kvasinky splnily svůj účel, mění se v kvasniční kal a objevují se buketní látky zodpovědné za aroma sektu. I díky nim je Bohemia Sekt česká jednička mezi jakostními šumivými víny.

4. Zrání na kalech
Poté sekty „leží na kalech“ a zrají. Délka zrání závisí na tom, jaký typ šumivého vína chceme vytvořit. Některé zrají i více než tři roky. Nakonec je nutné kvasniční kal z láhve odstranit. Tomu dopomáhá proces, kterému se říká remuáž (remuage). Jedná se o techniku, při níž se lahev přes dvaašedesát přesných kroků přesune ve speciálních setřásacích stojanech zvaných pupitry z horizontální polohy hrdlem šikmo k zemi. Těmito kroky ji dokáže provést lidská ruka během dvou týdnů.

5. Slavnostní odkalení vína
Přichází zábavná část, odkalení vína neboli degorsáž. To je proces, při kterém se láhev otevře a nashromážděný kal pod tlakem vyletí z lahve. Následně se láhev se uzavře korkovou zátkou. Šikovný degoržér byl v minulosti nezbytný pro chod podniku, ale dnes už jeho práci převzala moderní odkalovací linka. Současný „degoržér“ tak vlastně už jen ukládá lahve s nashromážděným kvasničným kalem v hrdle láhve do roztoku, jehož teplota je pevně stanovena na třicet stupňů pod nulou a dojde tak k rychlému zmrazení kalů a vytvoření jakési pomyslné „ledové zátky“, která je tlakem v láhvi následně po otevření „vystřelena“ ven.

6. Rozdělení rolí
Sekt na sebe bere svou konečnou podobu. Přidává se do něj už jen expediční likér, který určuje požadovanou kondici sektu (brut, sec, demi sec, nebo doux). Tvoří jej víno, cukr a vinný destilát. Lahev se poté uzavře příznačnou korkovou zátkou a nakonec korunuje drátěným košíčkem, agrafou.

7. Oblekání kabátu
A pak už se sekt zahalí do stylového hávu – kontroluje se proti světlu, přidává se etiketa a lahve plné perlivého luxusu mohou putovat do obchodů, do vašich domovů, do skleniček k přípitkům, do koktejlů, do kyblíků s ledem, k napěněné vaně…
Do luxusu se nemusíte narodit, luxus je volba. Na zdraví!

Poznejte šumivé skvosty


Bohemia Sekt Prestige brut
Prestižní přitažlivý sekt, vhodný k významným událostem, recepcím a společenským akcím. Má příjemnou zelenkavě nazlátlou barvu, jiskrný vzhled, dlouhotrvající perlení a nezaměnitelnou chuť. Vyrábí se tradičně kvašením v lahvích, je osobitý, elegantní a výjimečný. Okouzluje svou harmonií svěží lehké vůně citrusů a zralých ovocných plodů. Příjemnou svěžest a lehkost mu dodávají Ryzlinky vlašský a rýnský, květinová vůně je dílem Rulandského bílého.
Úžasně se hodí ke kozím sýrům, parmské šunce podávané se žlutým melounem a pokrmům z plodů moře a ryb. Je rovněž skvělým aperitivem, schopným probudit smysly všech gurmánů.
Orientační cena: 239 Kč.

Louis Girardot brut
Louis Girardot patří mezi ty nejušlechtilejší sekty. Má světle zelenozlatou čirou barvu, lehkou a jemnou vůni a jeho chuť je harmonická, s náznakem zralých jader vlašských ořechů. Je vyráběn tradičním kvašením a zráním vín v lahvích, a to celkem tří odrůd pocházejících ze slunné Pálavy – Chardonnay, Rulandského bílého a Ryzlinku rýnského. Kvašení trvá až 36 měsíců, aby sekt získal dlouhotrvající perlení a vyzrálý, harmonický charakter, jenž jej pozvedá do kategorie excelentních šumivých vín.
Jméno Louis Girardot připomíná francouzského odborníka na výrobu sektů. Ten na samém počátku jejich produkce ve Starém Plzenci zasvěcoval místní sklepmistry do tajů tohoto umění.
Orientační cena: 435 Kč.

Chateau Radyně extra brut
Sekt Chateau Radyně extra brut je jedním z nejsušších sektů na našem trhu. Není zcela pro každého – je určen pokročilejším milovníkům bublinek, kteří dokážou ocenit velmi suchá šumivá vína. Vzniká druhotným kvašením cuvée z Ryzlinku vlašského a Veltlínského zeleného tradiční metodou v lahvi a dostalo se mu mnoha ocenění, například zlaté medaile na GRAND PRIX VINEX 2014 či v soutěži Prague Wine Trophy 2014.
Nový, minimalisticky pojatý design lahve podtrhuje nevšednost Chateau Radyně, kovově chladné barvy pak evokují kategorii extra brut.
Orientační cena: 199 Kč.


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři