Nabídka
Přidej
článek

Otevíráme sezónu grilování: Víte kam až sahá jeho historie?...


Dalo by se říci, že grilování si lidstvo užívá již od objevu ohně. Grilovaní jak ho známe dnes je však novinkou, která ne..
(celý článek)

Dalo by se říci, že grilování si lidstvo užívá již od objevu ohně. Grilovaní jak ho známe dnes je však novinkou, která ne...


Dalo by se říci, že grilování si lidstvo užívá již od objevu ohně. Grilovaní jak ho známe dnes je však novinkou, která nesahá zas tak daleko do historie. Podívejte se s námi do historie této oblíbené společenské události.

Ve skutečnosti grilování pochází z ostrova Haiti od indiánského kmene Arawak, který k úpravě masa používal nástroj zvaný barbacoa. Tento nástroj podivného názvu připomínal rám nebo mříž a Indiáni ho používali k uzení masa. Idylický život Indiánů však narušil příjezd Kryštofa Kolumba, který Haiti objevil hned při své první plavbě roku 1492. Tehdy byla založena vůbec první španělská osada v Americe a Kryštof Kolumbus ostrov nazval La Isla Española (španělský ostrov).

Původním obyvatelům Haiti se příjezd kolonizátorů přirozeně nelíbil a reagovali vlnou nevole. Bartoloměj Kolumbus bratr známého objevitele prohlásil Haiti za oficiální španělskou kolonii a zapojil Indiány do přísného systému nevolnictví. Španělé národ Arawaka vyhubili díky tvrdé dřině a zavlečeným nemocem a převzali za své mnohé pokrokové vynálezy indiánského kmene. Jedním z nástrojů byl také barbacoa, který začali užívat k úpravě masa a ryb. Slovo barbacoa Španělé používali k označení shromáždění lidí za účelem společného hodování.

V 18. století se na jihovýchodním pobřeží Spojených států těšilo grilování velké popularitě. Tehdy kuchaři používali grily k pečení celých prasat a hotové maso se začalo podávat s různými omáčkami. Revoluce v grilování nastala roku 1897, kdy si Ellsworth B.A. Zwoyer nechal patentovat revoluční uhelné brikety.

Roku 1921 Henry Ford hledal způsob, jak využít piliny a zbytkové kusy dřeva z jeho továren. Našel řešení ve výrobě dřevěného uhlí, které se v pozdějších 90. letech stalo vyhledávaným palivem na grilování. Tehdy grilování zažilo obrovský boom a tehdejší grily připomínaly spíše umělecké objekty. Mřížky na které se pokládalo maso byly zdobeny různými ornamenty, které se při grilování vypálily do masa.

V 50 letech svářeč George Stephen zaměstnanec Weber Brothers Company, vyrobil první uzavřený gril z části bóje. Grily značky Weber se záhy staly velmi vyhledávaným a základním vybavením všech amerických domácností. Popularita grilování stále rostla a v roce 1960 Arkansas Louisiana Gas Company uvedla na trh plynový gril, který se i přes svou vyšší cenu stal absolutním hitem.

V současnosti na našem trhu naleznete obrovskou nabídku různých grilů a tak se z grilování stal specifický a celosvětově oblíbený rituál. Tato společenská událost dodnes sdružuje blízké lidi, kteří se společně podílí na přípravě jídla. Je však velká škoda, že vynálezci skromného grilovacího nástroje barbacia se nikdy nedozvědí, jak jejich vynález ovlivnil celý svět a moderní gastronomii.

Grilované kuřecí řízky s marinádou z vína a citronů

Grilované kuřecí řízky s marinádou z vína a citronů


Grilované kuřecí řízky s marinádou z vína a citronů jsou opravdu delikátní a jedinečnou pochoutkou.


Grilované krevety ve slanině

Grilované krevety ve slanině


Grilované krevety ve slanině jsou vynikajícím předkrmem.


Grilovaná hovězí pečínka

Grilovaná hovězí pečínka


Grilovaná hovězí pečínka s červenou paprikou a cibulí je nejlepší třeba s brambory opečenými v troubě nebo s bramborovou kaší.


Grilovaná kuřecí křidélka s Tamarind Chipotle barbecue omáčkou

Grilovaná kuřecí křidélka s Tamarind Chipotle barbecue omáčkou


Grilovaná kuřecí křidélka s Tamarind Chipotle barbecue omáčkou jsou v grilovací letní sezóně


Grilovaný kuřecí plátek s bylinkami

Grilovaný kuřecí plátek s bylinkami


Grilovaný kuřecí plátek s bylinkami je lehké a chutné jídlo, vhodné na náš stůl po celý rok. Jeho příprava je nenáročná



  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Grilování

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři