Ovesné vločky pro naše zdraví
Jak se vlastně vyrábí?
Ovesné vločky jsou obilným výrobkem. Vyrábějí se loupáním ovsa z napařovaných obilek. Nejdříve se vyčistí hrubé obilné zrno a na několik hodin se uloží do vlhka, poté do sucha v sušárně. Tímto teplem se inaktivují enzymy (látky štěpící tuky), které by jinak způsobovaly žluknutí a hořkou pachuť. Sušení dodává ovesným vločkám následnou jemnou oříškovou vůni. A tímto procesem se také oddělují pluchy (nepotřebné části), které se pak odstraňují v odstředivém loupači. Nakonec se ovesná zrna třídí dle velikosti. Ovesná jádra se pak spaří a rozlisují naplocho. Při výrobě drobných vloček se jádra před válcováním nařežou na kousky.
A proč jsou ovesné vločky tak vychvalované?
Každý, kdo se zabývá aspoň trochu zdravou výživou, zdravým životním stylem a dietami, vám doporučí ovesné vločky. Ale proč? Asi to bude tím, že po zpracování popsaném v prvním odstavci, se ovesné vločky stávají snadno stravitelné pro náš organismus. Dalším důvodem je, že v nich najdeme vysoký obsah bílkovin, nenasycené mastné kyseliny, vitamíny skupiny B, minerály jako je železo, vápník, ale také lecitin, fosfor a v neposlední řadě slizové látky. Dále obsahují lehce rozpustnou vlákninu, což je velice dobré pro naše zažívání a regulaci cholesterolu v krvi. Tlumí také zvýšenou činnost štítné žlázy, snižují krevní tlak, stabilizují hladinu cukru v krvi. No, a lecitin je zase důležitý pro výživu našich nervů.
Zdravá výživa
Ovesné vločky zažily největší boom v 80.letech, kdy se doporučovaly jako základ zdravého životního stylu, ale také jako základ výživy sportovců. Obsahují totiž přibližně 66% sacharidů, 14% bílkovin a asi 7% tuku. Měli bychom také zmínit, že ovesné vločky se používají k výrobě kosmetiky, mýdel, alkoholických nápojů a musli.