článek

Palmový olej, co o něm vlastně víte?


Palmový olej, je rostlinný olej, který se dnes běžně přidává do potravin. Vlastně se ..
(celý článek)

Palmový olej, je rostlinný olej, který se dnes běžně přidává do potravin. Vlastně se ...
Sdílejte obsah s přáteli



Palmový olej, je rostlinný olej, který se dnes běžně přidává do potravin. Vlastně se stal nejběžnějším olejem na trhu. Získává se z oplodí palmy olejné, která se pěstuje ve všech tropických oblastech, i když původně pochází ze západní Afriky. Má velice vysokou výnosnost, proto je tak ekonomicky výhodná. Avšak je to takový boom, který nemá do budoucna dobré prognózy. Palma olejná plodí maximálně po dobu dvaceti let a pak produkce prudce klesá. Problém je v tom, že odčerpává veliké množství podzemní vody a živin z půdy, takže není možné vysadit nové rostliny. Plantáže se tak během poměrně krátké doby změní v neúrodnou vyprahlou step.

Kde všude se používá?
Divili byste se, ale prakticky všude. Díky rozvoji konzumního stylu života a rychle rostoucím potravinovým řetězcům, spotřeba stále roste. Palmový olej našel největší využití v potravinářském průmyslu. Používá se při výrobě sušenek, čokoládových polev, pomazánek, zmrzlin, ale i do margarínů, stolních olejů, bramborových lupínků, instantních polévek a kojeneckých výživ. Možná, že tohle všechno už víte, ale tušili jste, že se palmový olej přidává i do šampónů, krémů, zubních past, řasenek, mýdel, atd. Také do krmiv pro hospodářská i domácí zvířata. Pro svou nízkou cenu se používají na smažení téměř ve všech restauracích a pohostinstvích.

Vliv na naše zdraví
Palmový olej sice obsahuje velké množství vitaminu E a přírodních karotenů, ale také nasycených mastných kyselin. Obsah je dokonce vyšší než u vepřového sádla a to je co říct. Nasycené mastné kyseliny mají neblahý vliv na naše zdraví. Jejich vysoký příjem může způsobovat aterosklerózu a cholesterol v krvi.

Negativní dopady na životní prostředí
Největší plantáže palem olejných vznikají v překrásné Indonésii a Malajsii. Tím se úplně mění tvář těchto zemí, jelikož se kácí a vypalují původní deštné pralesy. Tím přichází o život tisíce původní zvěře. Asi jen 15% z původních druhů dokáže přežít na palmových plantážích. Jedná se hlavně o orangutany a lidoopi. Ti, kteří se snaží přežít na plantážích, jsou stříleni jako škodná. Také původní druhy rostlin jsou v ohrožení. Další plantáže vznikají v Jižní a Střední Americe, jihovýchodní Asii a Africe. Dalším problémem je vypalování pralesů. Může to znít až neskutečně, ale nepřetržité vypalování dělá z Indonésie třetího největšího producenta emisí na světě. V roce 2015 se vypalování původních pralesů vymklo z rukou a vznikly tak nezastavitelné požáry. Ty jsou označovány za nejhorší přírodní katastrofu 21. stolení. Množství škodlivých emisí v té době bylo nejvyšší na světě. Dokonce předčili USA a pětkrát lidnatější Čínu.

Proto se mnoho lidí rozhodlo nekupovat výrobky s palmovým olejem, aby se snížila jeho produkce a zastavilo se tak kácení pralesů a znečišťování životního prostředí.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Palmový olej, co o něm vlastně víte?.
Nebo hledejte podobné podle části názvu palmový olej, něm vlastně víte? .

Naši partneři