článek

Pár slov o soli, je opravdu nad zlato?


Sůl je lidem známá už od pradávna. Všechny národy ji pokládají za nezby..
(celý článek)

Sůl je lidem známá už od pradávna. Všechny národy ji pokládají za nezby...
Sdílejte obsah s přáteli



Sůl je lidem známá už od pradávna. Všechny národy ji pokládají za nezbytnou pochutinu a nikdo si již asi nedovede představit, že bychom se bez ní měli obejít. Je také pro naše tělo nezbytná, především proto, že obsahuje sodík a chlór. Často obsahuje i jód, což je velmi důležité, protože v běžné stravě bývá jódu nedostatek. Nedostatek jódu pak může ohrozit správnou funkci štítné žlázy.

Takže sůl potřebujeme. Problém je ale v tom, že doporučená denní dávka soli, což je 3 až 5 g, je u nejméně poloviny obyvatel České republiky překračována až dvojnásobně. Měli bychom být opatrní v konzumaci hotových kupovaných jídel, která obsahují větší množství soli. Jsou to třeba uzeniny, některé sýry, šunky, různé hotové bujóny, krekry, chipsy, slané pečivo a podobně.

Velká část lékařů tvrdí, že nadbytečné solení lidskému organizmu nejen neprospívá, ale může ho i značně poškozovat. Může zvyšovat krevní tlak, zadržuje v těle vodu, napomáhá vylučování vápníku z kostí. Velký pozor na přemíru soli by si měli dát hlavně lidé s nemocným srdcem.

Řešením je doma solení omezovat a nedosolovat hotová jídla. Místo soli totiž můžeme používat při vaření různé bylinky a další přísady, jako je například petržel, libeček, pórek, česnek, pažitka a další.

Nejznámější solí je asi kuchyňská sůl, získaná ze soli kamenné, která se většinou při výrobě obohacuje jódem. Alternativou je pak mořská sůl, získávaná odpařováním mořské vody. Má větší krystalky, výraznější chuť a často bývá ochucována různými bylinkami. Himalájská sůl, neboli halit, kterou obsahuje hornina v indickém Pandžábu, má vyšší obsah minerálních látek, ale zase nízký obsah jódu.

Velmi obezřetní bychom měli být i u úplně malých dětí. Slaná chuť je značně návyková a špatné stravovací návyky vedou později ke vzniku kardiovaskulárních onemocnění a obezity již v mladém věku. Tak jako přemíra cukru, tak i přemíra soli dětem škodí, a často vede k tomu, že už ve školním věku děti vyhledávají slané potraviny a upřednostňují je před ostatními.

Jak to tedy s tou solí je? Protože názory lékařů a odborníků na výživu se jako obvykle i v případě škodlivosti soli často rozcházejí, zlatá střední cesta bude pro nás asi to nejlepší. Soli se zříkat nebudeme, protože naše tělo ji potřebuje. Měli bychom ale možná omezit konzumaci průmyslově upravených potravin a jíst hlavně „skutečné“ potraviny, které nejsou nijak „vylepšené“ ani dosolené. Upřednostňujme kvalitní sůl s větším obsahem minerálních látek. A nezapomínejme číst složení všech potravinových výrobků, abychom, když už je kupujeme, věděli co všechno vlastně jíme.


  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Pár slov o soli, je opravdu nad zlato?.
Nebo hledejte podobné podle části názvu pár slov soli, opravdu nad zlato? .

Naši partneři