Nabídka
Přidej
článek

Pár triků, jak se zasytit a zároveň nepřežrat


I když to tak nevypadá, tak jídlo není věda. Jedním z užitečných pravidel, podle kterých řídit svoje stravování, představ..
(celý článek)

I když to tak nevypadá, tak jídlo není věda. Jedním z užitečných pravidel, podle kterých řídit svoje stravování, představ...


I když to tak nevypadá, tak jídlo není věda. Jedním z užitečných pravidel, podle kterých řídit svoje stravování, představuje prastaré jez do polosyta. Zasyť se, a nepřežírej se. Dobrá, ale jak na to? Nejspolehlivější a nejlépe měřitelnou a kontrolovatelnou metodou jsou malé porce. Přesně víte, kolik toho jíte, je to větší zábava a docílíte větší různorodosti jídel. Jenže velikost není pouze jedinou veličinou, kterou při této metodě sledovat.

Do hry se dostávají i jiné faktory ovlivňující to, kolik toho sníte, než pouhá kvantita. Stejně tak důležitá je i skladba jídelníčku, a týká se to tuků, sacharidů a proteinů. Ovšem dalšími faktory, které se trochu opomíjí, jsou konzistence jídla, to jak jídlo vypadá, jak voní, nebo čistě vaše osobní zkušenost s tím konkrétním jídlem. Je tedy zřejmé, že na tom, kolik toho sníte, se podílí více faktorů. Odpovědi na to, jak udržet svoje chutě krotké, si řekneme v tomto příspěvku.

Zapojte smysly


Moje maminka vždycky u jídla zvedla hlavu od knížky a říkala mi, při jídle nečti. A měla pravdu. Je dokázáno, že pokud se u jídla rozptylujete a nezapojujete patřičně všechny smyslové vjemy, jídlo vás tolik nezasytí. Tělo totiž dostává od zraku a čichu signál, že se blíží hody, a to se začne připravovat na proces vstřebávání a trávení. Byly dokonce učiněny pokusy, při nichž se lidem omezily smysly a měřila se míra zasycení. Ukázalo se, že jídlo opravdu jíme očima a vychutnáváme nosem. Ponaučení, které z toho plyne, může být – vychutnávejte si každé sousto a soustřeďte se na to, co jíte.

Protein


Proteinům můžete říkat česky bílkoviny. Základní stavební kámen našich tělesných schránek stojí v pomyslné hiarerchii sytých potravin nejvýše. Nasytí lépe než sacharidy a ty zase lépe než tuky, o čistých cukrech ani nemluvě. Mají také vliv na hormony v trávicím traktu, které vysílají do mozku signál, že už máte dost.

Vláknina


Pro pocit sytost je vláknina nedocenitelná věc. Kontrolovat svůj apetit můžete díky ní několika způsoby. Vláknina zvětšuje objem jídla. Ovoce, zelenina, ječmen, fazole nebo oves po dokončení cesty do žaludku nabudou svůj objem. Tím zaberou hodně místa a vy se tak cítíte plní a oprátka nechtěnému obžerství se utahuje. Zároveň nezapomínejte na to, že jsou tyto potraviny chudé na kalorie, takže jsou vlastně dietní. Na trávení vlákniny však tělo potřebuje více času, a tak se nedoporučuje konzumovat na vlákninu bohatá jídla například večer, a to zejména dětem. Nicméně po konzumaci těchto jídel uvidíte, že frekvence nakouknutí do lednice rapidně klesla.

Konzistence


Na to, jestli jste sytí, nebo ne, mají vliv nejen kvality skryté v jídle, jako jsou proteiny a vláknina. Věc ovlivňuje obyčejně i to, v jaké formě dané jídlo existuje v reálném 3D světě. Tímto je poněkud složitě řečeno, že hustá polévka zasytí lépe než ta řidší, ačkoliv mají úplně stejně živin a kalorií. Hustší tekutiny nejenže vzbuzují pocit, že se jimi lépe zasytíte, ale v žaludku zaberou víc místa a vy se tak reálně cítíte víc najedení. Řidší potraviny mají v mozku místo v oddělení zahnat žízeň, což je dokázáno mnoha studiemi. Někteří lidé dokonce našlehají například svoje smoothie pro to, aby se cítili plnější. Otázkou potom je, jestli tento vzduch nevykrkají.

Hlad


Hlad pracuje proti nám, a proto se jej snažíme odpradávna zneutralizovat. A vědí o tom i prohnaní výrobci různých pochutin, kteří se výrobky vyrábějí pomocí hromady soli a cukru. Nezasytí, nepomůže, uškodí a stojí to zbytečné peníze. Chuť je jednoduchá, ale výrazná, a tak návyková. Jestliže také sedáte ke stolu vyhladovělí, vězte, že se přejíte (někteří se přežerou). Proto stojí za to zkusit metodu menších porcí a při stolování se na konzumované jídlo soustředit, přivonět si, sousto poválet v ústech. Jídlo není věda...


  • Kuchař: Lukáš Svítil
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu pár triků, jak zasytit zároveň nepřežrat .

Naši partneři