Nabídka
Přidej
článek

Perfektní lasagne? Vyzkoušejte tajnou přísadu Jamieho Olivera!


Britského šéfkuchaře a hvězdu kuchařských show Jamieho Olivera, není třeba fanouškům vaření příliš představovat. Jeho poř..
(celý článek)

Britského šéfkuchaře a hvězdu kuchařských show Jamieho Olivera, není třeba fanouškům vaření příliš představovat. Jeho poř...


Britského šéfkuchaře a hvězdu kuchařských show Jamieho Olivera, není třeba fanouškům vaření příliš představovat. Jeho pořady i kuchařské knihy jsou oblíbené po celém světě, včetně České republiky. Populární kuchař na svém YouTube kanálu často radí jak vařit z domácích surovin i jak oblíbené recepty vylepšit. Tentokrát se podělil o tajný trik na zdokonalení populárního italského pokrmu. 

Kuchařská hvězda Jamie Oliver začal vařit už jako teenager a postupně se propracoval až k řetězci vlastních restaurací. Jeho kuchařky patří k bestsellerům a kanál na YouTube s názvem Jamie Oliver má mnoho milionů fanoušků. Hlavním motivem kuchařských počinů Olivera je vařit snadno, rychle a zdravě. A jeho úsilí nevyšlo naprázdno. Za svou práci a přínos společnosti získal v roce 2005 prestižní ocenění Řád britského impéria.  

Dokonalé těstoviny


Umění oblíbeného kuchaře inspiruje hlavně svou jednoduchostí, tak proč si nevzít příklad a nezkusit některý z jeho triků? Tentokrát jsme pozornost zaostřili na těstoviny…

Patří ke klasice italské kuchyně - lasagne. Vrstvené plátky těstovin prokládané masovým ragú a bešamelem, tak zní základ pro klasický recept, ale lasagne se dají vařit v mnoha obměnách, včetně vegetariánské. Jak je ještě vylepšit a možná i trochu ušetřit? Tady je tajná ingredience - čočka! Ano, hvězdný šéfkuchař doopravdy přidává k mletému masu luštěninu. Důvod? Čočka maso nastaví, proto ho není potřeba tak velké množství, a když se maso s luštěninou správně provaří, obě ingredience se propojí a čočka není ve výsledné omáčce cítit, i když jednotlivé chutě zvýrazní. Body navrch získá tajná přísada i za nemalý obsah minerálů, proteinů a vitamínů. 

Lasagne podle Jamie Olivera


Jak vaří oblíbené těstoviny populární šéfkuchař? O recept se s diváky podělil na svém YouTube kanálu. 

Předpis na lasagne: Na pánvi rozehřejeme trochu olivového oleje a opečeme 100 g nakrájené sušené slaniny (lze použít i anglickou), přidáme 2 nasekané snítky rozmarýnu, 2 bobkové listy,  nadrobno nakrájenou mrkev, řapíkatý celer a červenou cibuli. Necháme asi 5 minut restovat. Poté zeleninu shrneme ke straně a do pánve vložíme maso - stejný díl hovězího a vepřového. Chvíli restujeme, aby se vyvařila tekutina. Směs osolíme, opepříme a vaříme dalších 10 minut. Přidáme špetku mletého muškátového oříšku, 2 menší sklenice červeného vína, 2 plechovky hotové čočky, 2 plechovky loupaných rajčat, 2 plechovky vody a necháme asi hodinu a půl probublávat. 

V mezičase přijde na řadu bešamelová omáčka. V pánvi rozpustíme 50 g másla, přidáme nadrobno nakrájený pórek, 4 lžíce hladké mouky a 1 litr mléka. Omáčku vaříme do zhoustnutí, a poté ji rozmixujeme ponorným mixérem. Do pánve nastrouháme čedar, uzenou mozzarelu a směs promícháme, aby se sýr rozpustil.

Do zapékací nádoby vrstvíme nejprve masové ragú, pak bešamelovou omáčku a plátky lasagní. Vrstvíme do vyčerpání surovin, přičemž vrchní vrstva musí být bešamelová omáčka. Tu ozdobíme ještě porcí strouhaného sýra a lasagne zapékáme v troubě předehřáté na 180 °C, asi 40 - 45 minut.



Špagety s masovými kuličkami

Špagety s masovými kuličkami


Těstoviny nemusí být jen se sýrem a kečupem. Zkuste je podávat s masovými kuličkami a budete za hvězdu!


Vegetariánské rizoto

Vegetariánské rizoto


Rizoto je další klasikou, bez které se italská kuchyně neobejde. Tentokrát na vegetariánský způsob.


Těsto na pizzu

Těsto na pizzu


Připravit si doma vlastní pizzu vůbec není těžké, a také se dost ušetří.


Těstovinový salát s kuřecím masem

Těstovinový salát s kuřecím masem


Těstoviny se dají skvěle kombinovat i s masem a zeleninou. Vznikne tak sytý a zároveň zdravý pokrm.



  • Kuchař: Alena B.
  • Publikováno:

Kategorie: Osobnosti o jídle

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři