Perfektní steak? Důležitý je výběr pánve i péče o ni!

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Připravit dokonalý steak sice vyžaduje alespoň malé kuchařské zkušenosti, to ale neznamená, že se do tohoto úkolu nemůže pustit i laik. Důležité je dodržet technologický postup, vybrat kvalitní maso, ale také pánev, na níž se bude pokrm opékat. 

Asi každý tuší, že takovou delikatesu jako je steak nelze připravit z masa, které se k tomu nehodí. Kdo se v mase příliš nevyzná, tomu mohou pomoci následující nápovědy: pro přípravu steaků se hodí hovězí s označením rib eye, které pochází ze střední části hovězího roštěnce. Sáhnout však lze také po rump steaku, tedy masu z květové špičky, flank steaku - pupku nebo hanger steaku čili veverce. 

Nádobí

Maso je nakoupeno, ale co dál? V procesu přípravy této delikatesy hraje zásadní roli výběr pánve. K úpravě steaků je třeba používat takové kuchyňské nádobí, které snese vysokou teplotu a dokáže ji rovnoměrně uvolňovat, protože maso je třeba zprudka opéct. Ideální jsou k tomu účelu pánve z litiny. Hmotnost takového nádobí možná zprvu trochu překvapí. Litina je dost těžká, ale lze ji použít na jakémkoliv typu sporáku a pokud nemá dřevěnou rukojeť, je vhodná i pro pečení v troubě nebo na otevřeném ohni.

Jak pečovat o litinovou pánev

Před prvním použitím je nutné litinovou pánev tzv. vypálit. Tímto procesem se na jejím povrchu vytvoří olejový film - patina, díky němuž se zlepší užitné vlastnosti nádobí a pokrmy se nebudou tak připalovat. Jak na to? 


Nádobí stačí omýt teplou vodou, osušit a pak do pánve nalít asi 1 - 2 cm vysokou vrstvu oleje. Ten pomalu zahřát a nechat pár minut vřít. Protože to bude kouřit a smrdět, je dobré předem otevřít všechna okna. Zchladlý olej je třeba následně slít do nádoby a tu vyhodit do kontejnerů k tomu určených. Vychladlou pánev otřít papírovou utěrkou a pak se pustit do přípravy steaků. 

V péči o pánev je třeba zapamatovat si nejdůležitější pravidlo: na steakovou pánev nepatří mycí přípravek, jen voda! Jasné tabu je v očistě tohoto nádobí i myčka. Agresivní prostředky by litinu zbavily patiny a mohlo by se začít opět od začátku… Mistři šéfkuchaři nemyjí pánve ani vodou, jen je vytírají papírovou utěrkou. Ne nadarmo se totiž říká, že čím je pánev starší, tím lépe se s ní pracuje. U litiny to platí na sto procent!

Návod na přípravu steaku

Než maso přistane na pánvi, je třeba, aby mělo pokojovou teplotu. Minimálně půl hodiny před tepelnou úpravou ho proto vyndejte z lednice a osušte papírovou utěrkou. I výběr tuku, na němž se bude steak opékat, je důležitý. Díky vysoké teplotě není vhodné používat olivový olej nebo klasické máslo, protože by došlo k jejich přepálení a uvolnění hořkých látek. Naopak přepuštěné máslo nebo řepkový olej jsou ideální. 

Pánev tedy zahřejeme, přidáme tuk a steak zprudka opečeme z obou stran. Jak dlouho maso opékat? Záleží na tom, co máte rádi!

Pro asi 2 - 3 cm silný plátek masa platí následující: 

Rare - velmi krvavý steak opékáme 2 - 3 minuty z každé strany. Při nakrojení tohoto kousku masa bude vytékat tmavě červená šťáva.

Medium rare - i tento kousek bude krvavý, ale méně než jeho kolega výše. Pro křupavou krustu a krvavý střed pečte maso na pánvi 2,5 - 4,5 minuty z každé strany.

Medium - kdo žádá střední propečenost masa, tomu stačí opékat ho 3,5 - 5 minut z každé strany.

Well Done - a zde jsou údaje pro milovníky dobře propečeného steaku, který je rovnoměrně do hněda. Takový kousek masa pečeme 4 - 8 minut z každé strany.

A kdy steak dochutit? Názory se různí. Jedni ho solí a pepří těsně před tepelnou úpravou, druzí až po. Jisté však je, že steak je třeba nechat po pečení pár minut odpočinout, aby se šťáva v mase rovnoměrně rozdělila. 



Steaky s  třešňovou omáčkou

Steaky s třešňovou omáčkou


Chuť hovězího masa zvýrazní také omáčky. Tato varianta voní po vínu a sladkých třešních.


Klasický grilovaný steak

Klasický grilovaný steak


Grilovací sezona je tu, a tak lze oblíbený steak připravit i na ohni a blýsknout se před přáteli.


Pepřová omáčka na steaky podle Pohlreicha

Pepřová omáčka na steaky podle Pohlreicha


Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ví jak připravit dokonalou pepřovou omáčku k masu.


Steak s pikantním máslem

Steak s pikantním máslem


Fajnšmekři si ke steaku připraví i skvělé pikantní máslo, které dodá pokrmu perfektní tečku.


Steak s pečenými brambory

Steak s pečenými brambory


A co příloha? Ke steaku skvěle chutnají třeba pečené brambory!



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Perfektní steak? Důležitý je výběr pánve i péče o ni!, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: perfektní, steak?, důležitý, výběr, pánve, péče, ni!.

Kde najít informace



×