článek

Pochoutka zvaná Foie gras


Názory se rozcházejíFoie gras jsou ztučnělá játra vodních ptáků, nejčastěji se konzumují ty husí, a jsou považována za ve..
(celý článek)

Názory se rozcházejíFoie gras jsou ztučnělá játra vodních ptáků, nejčastěji se konzumují ty husí, a jsou považována za ve...


Názory se rozcházejí
Foie gras jsou ztučnělá játra vodních ptáků, nejčastěji se konzumují ty husí, a jsou považována za velikou delikatesu. Jak již název napovídá, tento pokrm pochází z Francie, ale hojně se také konzumují v Maďarsku. V několika zemích Evropy je způsob výroby a konzumace chráněn jako kulturní památka. Ale právě způsob, jakým se játra foie gras „vyrábějí“ je trnem v oku mnoha spolků na ochranu zvířat. A není se čemu divit. Aby se dosáhlo co nejvyšší váhy a velikosti jater u vodních ptáků, je jim několikrát denně zavedena sonda voletem přímo do žaludku a jsou naplněni krmnou směsí (většinou se jedná o předvařenou kukuřici). Tato dávka je několikrát vyšší, než zvíře nutričně potřebuje a zvládne zpracovat a tímto způsobem jsou ptáci překrmováni. Jelikož jejich organismus nezvládne takové množství energie zpracovat, jejich játra degenerují, ztučňují a nadměrně se zvětšují. Aby se dosáhlo co nejlepších výsledků, je ptákům znemožněn pohyb a jsou uzavřeni v kójích. Takže v celku smutný a šílený způsob života zvířete. Možná si řeknete, že jejich mozek není natolik vyvinut, aby se trápili, ale rozhodně je takový postup proti přírodě.

Restrikce a omezení
Aby se zamezilo týrání zvířat, snaží se spolky prosadit úplný zákaz takového vykrmování nebo-li „výroby“. Někde je opravdu výroba foie gras zakázána, ale je povolen dovoz. V dnešní době jsou největšími producenty Belgie, Francie, Bulharsko, Maďarsko a Španělsko. V některých oblastech Ameriky je úplný zákaz prodeje foie gras. Snaha přejít na jiný a šetrnější způsob krmení selhala a důvod je prostý, jinak než touto cestou se prostě foie gras nevyrobí.

Delikatesa pro gurmány
Foie gras seženete i v České republice, ve specializovaném obchodě v podobě paštiky. V restauracích se připravují na několik způsobů, většinou jako předkrm, orestované s různými přelivy a čerstvým pečivem. Játry foie gras se i nadívá různá drůbež a podávají se třeba se sladkými omáčkami. Cena takového předkrmu či hlavního jídla bývá celkem vysoká.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Pochoutka zvaná Foie gras.
Nebo hledejte podobné podle části názvu pochoutka zvaná foie gras .
Další recepty na Pochoutka zvaná Foie gras.

Naši partneři