článek

Pochoutka zvaná Foie gras


Názory se rozcházejíFoie gras jsou ztučnělá játra vodních ptáků, nejčas..
(celý článek)

Názory se rozcházejíFoie gras jsou ztučnělá játra vodních ptáků, nejčas...


Názory se rozcházejí
Foie gras jsou ztučnělá játra vodních ptáků, nejčastěji se konzumují ty husí, a jsou považována za velikou delikatesu. Jak již název napovídá, tento pokrm pochází z Francie, ale hojně se také konzumují v Maďarsku. V několika zemích Evropy je způsob výroby a konzumace chráněn jako kulturní památka. Ale právě způsob, jakým se játra foie gras „vyrábějí“ je trnem v oku mnoha spolků na ochranu zvířat. A není se čemu divit. Aby se dosáhlo co nejvyšší váhy a velikosti jater u vodních ptáků, je jim několikrát denně zavedena sonda voletem přímo do žaludku a jsou naplněni krmnou směsí (většinou se jedná o předvařenou kukuřici). Tato dávka je několikrát vyšší, než zvíře nutričně potřebuje a zvládne zpracovat a tímto způsobem jsou ptáci překrmováni. Jelikož jejich organismus nezvládne takové množství energie zpracovat, jejich játra degenerují, ztučňují a nadměrně se zvětšují. Aby se dosáhlo co nejlepších výsledků, je ptákům znemožněn pohyb a jsou uzavřeni v kójích. Takže v celku smutný a šílený způsob života zvířete. Možná si řeknete, že jejich mozek není natolik vyvinut, aby se trápili, ale rozhodně je takový postup proti přírodě.

Restrikce a omezení
Aby se zamezilo týrání zvířat, snaží se spolky prosadit úplný zákaz takového vykrmování nebo-li „výroby“. Někde je opravdu výroba foie gras zakázána, ale je povolen dovoz. V dnešní době jsou největšími producenty Belgie, Francie, Bulharsko, Maďarsko a Španělsko. V některých oblastech Ameriky je úplný zákaz prodeje foie gras. Snaha přejít na jiný a šetrnější způsob krmení selhala a důvod je prostý, jinak než touto cestou se prostě foie gras nevyrobí.

Delikatesa pro gurmány
Foie gras seženete i v České republice, ve specializovaném obchodě v podobě paštiky. V restauracích se připravují na několik způsobů, většinou jako předkrm, orestované s různými přelivy a čerstvým pečivem. Játry foie gras se i nadívá různá drůbež a podávají se třeba se sladkými omáčkami. Cena takového předkrmu či hlavního jídla bývá celkem vysoká.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Pochoutka zvaná Foie gras.
Nebo hledejte podobné podle části názvu pochoutka zvaná foie gras .
Další recepty na Pochoutka zvaná Foie gras.

Naši partneři