článek

Podběl lékařský - malá nenápadná rostlina se žlutými kvítky...


Na jaře na krajích lesů, polí a cest najdeme mnoho darů z přírody, které oceníme, když zima praští a pokouší se o nás nac..
(celý článek)

Na jaře na krajích lesů, polí a cest najdeme mnoho darů z přírody, které oceníme, když zima praští a pokouší se o nás nac...


Na jaře na krajích lesů, polí a cest najdeme mnoho darů z přírody, které oceníme, když zima praští a pokouší se o nás nachlazení. Jedním z nich je malá nenápadná rostlina se žlutými kvítky, které si nelze splést.

Do okolí svítící žluté květy podbělu si nelze splést s jakoukoli jinou planě rostoucí rostlinou; kromě typické barvy a vzhledu květu je neklamným znamením jarních podbělů absence listů, které se objeví až později, kdy už ale podběl nekvete. Hlavně listy mají přitom léčivé účinky, právě ty se sbírají spolu s trychtýřovitě rozvinutými žlutými květy.

Podběl je tradiční bylinkou pro lidové léčitelství a praktické využití, dokazuje i řada krajových názvů, jako je mateří líčko, líčko Panny Marie, babuška, úbytník, májík nebo lopušnice, přičemž poslední název připomíná právě listy podbělu poté, co bylina odkvete.

Kdy sbírat?


Květy bez stonků se sbírají za suchých odpolední na počátku rozkvětu od února do dubna. Zdravé listy pak sbírejte od května do července. Poté si připravte směs květů a listů, listy totiž obsahují ještě více účinných látek než květy. Podběl sušíme v jedné vrstvě nejlépe v suché a teplé místnosti. Sušenou bylinku skladujeme v uzavíratelné nádobě na suchém místě.

Co obsahuje?


Zřejmě nejvýznamnějšími složkami podbělu jsou minerály zinek a draslík, a dále třísloviny a silice. Květy pak obsahují (jako každá část rostlin výrazných barev) flavonoidy, přičemž zdrojem žluté barvy jsou xynthofyly. To je ale moc cizokrajných názvů najednou, lepší tak bude připomenout si účinky podbělu lékařského na náš organismus.

Historie a použití


Čaj či sirup z podběle připravený, může uvolňovat hleny a působí protizánětlivě zejména při zánětu průdušek, astmatu a ostatních onemocněních dýchacího ústrojí. Z čerstvě rozmělněných listů si můžete připravit obklady například na zánět žil. Trpíte-li otoky nohou můžete si je pravidelně koupat v lázni z listů podběle.

Ve středověku se tato léčivá bylina užívala jako prostředek, který pomáhal hojit odřeniny, popáleniny a otoky způsobené bodnutím hmyzem. Sbírají se listy a trychtýřovitě rozvinuté žluté květy. Jako u každé byliny je třeba dbát na to, abychom se nepředávkovali. Dlouhodobé a pravidelné užívání podbělu může poškodit játra.

Domácí ledový čaj

Domácí ledový čaj


Domácí ledový čaj dobře vychlazený je idální nápoj pro teplé dny.


Sýrové sušenky

Sýrové sušenky


Křupavé sýrové sušenky podáváme jako chuťovky k pivu nebo vínu.


Bezlepkové čajové pečivo

Bezlepkové čajové pečivo


Bezlepkové čajové pečivo se nám bude velmi hodit třeba když se dostaví nečekaná návštěva.


Sušenky z podmáslí

Sušenky z podmáslí


Sušenky z podmáslí jsou moc dobré a oblíbené sušenky.


Broskvový zelený ledový čaj

Broskvový zelený ledový čaj


Broskvový zelený ledový čaj je to pravé pro letní žízeň.


Rychlé čokoládové sušenky

Rychlé čokoládové sušenky


Rychlé čokoládové sušenky z koupené sypké směsi na čokoládový dort a několika ingrediencí budeme mít připraveny během půl hodiny.


Pečený čaj s jablky a brusinkami

Pečený čaj s jablky a brusinkami


Už nevíte co s jablky? Už jste upekli štrůdl, nasušili křížaly, udělali povidla, přesnídavky a pořád vám zbývají?


Bezlepkové máslové sušenky

Bezlepkové máslové sušenky


Bezlepkové máslové sušenky můžeme spojovat třeba marmeládou nebo je ozdobit čokoládovou polevou.


Jemné máslové sušenky

Jemné máslové sušenky


Jemné sušenky z másla a Hery jsou klasické pečivo k čaji nebo ke kávě, které můžeme mít připravené třeba pro nečekané hosty.


Kakaové sušenky se smetanovým krémem

Kakaové sušenky se smetanovým krémem


Kakaové sušenky se smetanovým krémem jsou nejen atraktivní napohled, ale i výborně chutnají.



  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Bylinky

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři