článek

Podle čeho správně vybírat víno?


Tisíc lidí, tisíc chutí – to platí i u vína. Ale jak najít tu správnou? Každá lahev skrývá specifické vlastnosti, které s..
(celý článek)

Tisíc lidí, tisíc chutí – to platí i u vína. Ale jak najít tu správnou? Každá lahev skrývá specifické vlastnosti, které s...


Tisíc lidí, tisíc chutí – to platí i u vína. Ale jak najít tu správnou? Každá lahev skrývá specifické vlastnosti, které se hodí pro různé příležitosti či situace. Červené, bílé, sladké, polosuché, zemitější nebo ovocité... Svůj charakter víno získává, ještě než se ocitne v lahvi. Proto je dobré vědět co nejvíce, abychom si mohli správně vybrat.

Z vinice až do lahve
Na počátku jsou vždy hrozny vinné révy – buď bílé, nebo červené. Z nich se lisuje hmota zvaná rmut, která pak kvasí v sudech nebo nerezových nádobách. Kvasinky mění cukr na alkohol, poté následuje takzvané čiření vína, během kterého jsou z vína odstraněny nečistoty, pak přijde na řadu filtrace a nakonec zrání. Hlavní rozdíl mezi výrobou bílého a červeného vína je, že bobule červeného kvasí i se slupkami, díky kterým získává svou rudou barvu. Pokud tento proces provedeme jen krátce, dostaneme růžové víno. Speciálním druhem je takzvaný claret – bílé víno, které vzniká z červených hroznů, ty však kvasí bez slupek, proto mošt nezíská jejich barvu.

Chuť díky cukru
Jedním z nejdůležitějších parametrů vína je zbytkový cukr. Jeho obsah určuje, zda je víno suché, polosuché, polosladké či sladké. Jedná se o cukr, který kvasinky nespotřebovaly, právě ten výraznou měrou ovlivňuje, jak víno chutná.

Víno pro každou příležitost
Stačí znát několik obecných zásad a při výběru vína nešlápnete vedle. Červené víno navozuje intimnější atmosféru a výborně se hodí k jakémukoliv červenému masu. Bílé bývá svěží a lehké s příjemnou kyselinkou, skvěle si ho vychutnáte v horkých letních měsících. Ideálně doplní například saláty, pokrmy z bílého masa, sýry či mořské plody. Růžová vína jsou také lehčí a osvěžující, sommelieři je většinou doporučují k rybám nebo zeleninovým salátům. Nyní tedy víme, jaké je základní rozdělení a můžeme si začít vína vychutnávat.

Vyzkoušejte:
Víno Mikulov Sommelier Club Frankovka 2015 pozdní sběr
Skvělé víno nachově rubínové barvy se středně intenzivní vůní, která připomene koření, peckové ovoce, sladké dřevo či čokoládu. Svou šťavnatou chutí se výborně hodí dušenému či pečenému masu.
Cena: 139 Kč

Chateau Bzenec Terroir Collection Rulandské bílé 2015 pozdní sběr
Bílé víno s přívlastkem, které nadchne bohatou vůní s nádechem hrušky, podzimního jablka a ananasu. Jeho středně plná chuť s příjemně pikantním charakterem vynikne v kombinaci s mořskými plody či tvrdými sýry.
Cena: 199 Kč

Habánské sklepy Rulandské modré rosé
Lehce narůžovělý odstín tohoto růžového vína vzniká velmi krátkou macerací modrých hroznů. Jeho vůně je osvěžující, připomene lesní plody a peckové ovoce, středně plná chuť se pak výborně snoubí s rybami a grilovanými specialitami.
Cena: 89 Kč

K dispozici na www.osobnivinoteka.cz


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Podle čeho správně vybírat víno?.
Nebo hledejte podobné podle části názvu podle čeho správně vybírat víno? .

Naši partneři