Podpořte imunitu smrkovým sirupem
Mladé smrkové výhonky naši předci od pradávna využívali v lidovém léčitelství. Umí totiž rozpouštět hleny a uvolňovat dýchací cesty. Navíc usnadňují vykašlávání, tiší záněty a zmírňují bolesti svalů a kloubů.
Účinky smrkových výhonků lidé nejčastěji ocení během sychravého podzimu nebo zimních plískanic. Na jejich sběr je ale potřeba myslet dopředu a dostatečně se předzásobit. Mladé jasně zelené výhonky se na koncích smrkových větviček objevují přibližně v polovině května, ve vyšších polohách i o týden až dva později.
Z čerstvých výhonků je možné připravit sirup, tinkturu nebo náhražku medu. Používají se i ve formě inhalačních odvarů nebo čajů. Fajnšmekři si s jejich výraznou vůní dokáží v kuchyni hrát hodiny. Nejoblíbenějším však zůstává sirup. Na temném chladném místě vydrží i několik měsíců a zachová si přitom všechny účinné látky.
Pokud jste letošní sezónu sběru propásli, vyzkoušejte Kitl Smrkáček BIO. Sirup v BIO kvalitě a tedy neobsahuje žádnou zbytečnou chemii. Smrkové výhonky, z nichž je vyrobený, jsou ručně sbírané. Díky šetrnému způsobu zpracování si uchovává nejen krásnou barvu, ale i aroma. Kitl Smrkáček je dostupný v lékárnách, zdravých výživách a prodejnách BIO potravin. Koupit Kitl Smrkáček BIO můžete přímo na www.kitl.cz.