článek

Podzim je čas vonící dozrávajícím ovocem a podzimní zeleninou


Astronomicky začíná podzim v letošním roce 22. září a končí 21. prosince. Je to období příprav na zimu, období dešťů, ran..
(celý článek)

Astronomicky začíná podzim v letošním roce 22. září a končí 21. prosince. Je to období příprav na zimu, období dešťů, ran...


Astronomicky začíná podzim v letošním roce 22. září a končí 21. prosince. Je to období příprav na zimu, období dešťů, ranních mlh a dní, kdy se rádi dobře zabalíme do teplých kabátů a šál. Ale také je to období barev a vůní. Příroda, v níž až doteď dominovala zelená, se začíná barvit do žluta, červena, rezava a hněda. Třeba takový listnatý les se nám na podzim předvede v tak úžasné barevné kombinaci, až se nám z ní tají dech. Stejně tak se postupně mění naše zahrady. Podzimní trvalky, chryzantémy a vřesy je sice stále ještě zkrášlují a hned tak jejich barvy nezmizí, ale většinou nemáme na zahradě jen květiny. A správný čas na sklizeň „ovoce“ naší celoroční práce začíná právě teď.

Přestože meruňky, broskve, jahody, rybíz, angrešt a další ovoce už jsme nejspíš snědli nebo zavařili, usušili či zamrazili pro pozdější použití, zbývá ještě mnoho druhů ovoce a zeleniny, které právě dozrávají.

V říjnu jsou to především jablka a hrušky. A to jak odrůdy připravené pro konzumaci, tak i ty na uskladnění. Jablka a hrušky našly velké uplatnění v našich kuchyních. Hodí se do salátů, do koláčů a buchet, k přípravě kompotů. A samozřejmě nejlepší a nejcennější jsou k přímé konzumaci. Už naše babičky přece říkaly, že sníme-li jedno jablko denně, nepotřebujeme doktora. Je opravdu dávno prokázáno, že jablka jsou velmi cenná pro náš organizmus. Obsahují totiž spoustu vlákniny, regulují hladinu cukru v krvi a podporují trávení. Snižují riziko srdečních chorob, podporují vylučování toxinů z těla. Kromě toho jsou zdrojem fosforu, draslíku, hořčíku, vápníku, vitamínu C, karotenu, železa a nenasycených mastných kyselin. Většina těchto látek se nachází ve slupce, proto je dobré jíst je neoloupaná. Hrušky obsahují hlavně vitamín B a jsou prospěšné našemu trávení. Dbejte o to, aby ovoce které sklízíte a uskladňujete nebylo poškozené. Ovoce jakkoliv poškozené zpracujte jinak, například moštováním. Nejvhodnější doba pro sklizeň je ráno nebo pozdě večer, kdy je nižší teplota. Za deště ovoce nikdy nesklízejte. To, které nezpracujete zavařením nebo sušením, uskladněte na zimu. Uložte ho ve vzdušných dřevěných nebo plastových bednách do tmavé a chladné místnosti, která se dá větrat. Teplota by neměla nikdy přesáhnout 12 stupňů a výhodou je vysoká vzdušná vlhkost, aby se ovoce nescvrkávalo. Ideální je zděný sklep, kde se dá větrat, ale můžete podmínkám přizpůsobit i jinou místnost, například zděnou garáž.

Také pro švestky nastal v říjnu ten správný čas. A dvakrát plodící keře malin a ostružin nám dávají poslední plody. Tady je nejlepší uskladnění ve formě kompotů, marmelád, džemů, povidel. Jak nám přijdou v zimě vhod!

Také dozrávající zeleniny je naše zahrada v říjnu plná. Hlavně té kořenové, tykvovité, košťálové a luskovin. Mrkev, petržel, celer, květák, brokolice, brukve, obří kedlubny, okurky, cukety, hrách, fazole, česnek, cibule, pórek, růžičková kapusta a další a další. Je nejlepší čas k výrobě čalamád nebo k nakládání zeleniny do oblíbených nálevů. Do spíže nám tak ke kompotům, zavařeninám a džemům přibydou také naložené okurky nebo nakládané zelí. Nastrouhanou kořenovou zeleninu můžeme i sušit a uložit v suchu a chladnu pro budoucí použití do polévek, omáček, a vůbec všude tam, kde ji budeme potřebovat.

Nezapomeňme, že září a říjen je také období sklizně dýní. Kromě skvělých dýňových polévek můžete vyzkoušet dýňový kompot, který je mezi kompoty opravdovým skvostem. Kandovaná dýně se zase bude hodit pro zimní mlsání, které nám dodá potřebnou energii. A samozřejmě na vydlabané dýně pro halloweenské oslavy také nesmíme zapomenout.

Když sklidíte poslední plody ze své zahrádky, dobře ji připravte na zimu. Čeká vás ještě rytí, hnojení, případně vysévání. Jen když se na podzim o zahradu správně postaráte, bude vás čekat bohatá úroda a sklizeň i příští rok.


  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři