článek

Podzim v našem jídelníčku


Podzim je pro některé lidi oblíbené roční období, pro jiné přímo nenáviděné. Přibývá deštivých dní, ochlazuje se a už se ..
(celý článek)

Podzim je pro některé lidi oblíbené roční období, pro jiné přímo nenáviděné. Přibývá deštivých dní, ochlazuje se a už se ...


Podzim je pro některé lidi oblíbené roční období, pro jiné přímo nenáviděné. Přibývá deštivých dní, ochlazuje se a už se brzy stmívá. To vše má vliv na naši psychiku, ale i na tělo. Lidé si stěžují na podzimní únavu, nechuť cokoliv dělat a lenost. Jediné co připadá v úvahu je zalézt pod peřinu. Tak to teda ne, je dobré změnit jídelníček a rozproudit krev.

Zahřát se
V letním období si každý rád vychutná zmrzlinu, studené nápoje, saláty z čerstvé zeleniny nebo ovoce. Ale s ochlazením by se měl změnit i náš jídelníček, jinak budeme trpět vnitřním chladem a únavou. Ovšem než se pustíme do podzimní kuchyně, měli bychom také věnovat pozornost typům člověka. Pokud má někdo vysoký tlak a je horkokrevný, měl by vyhledávat potraviny, které ho spíše ochladí (čerstvá zelenina, citrusy, zelený čaj, aj.) Naopak lidé s nízkým tlakem, zimomřiví, ti by měli jíst potraviny, jež je zahřejí (dušená zelenina, chilli, zázvor, aj.) Všeobecně platí, že je dobré jíst sezónní zeleninu, jelikož je to pro naše tělo přirozené. To znamená vyhledávat v obchodech tu zeleninu, která právě dozrává v České republice. V létě jsou to různé saláty, okurky, rajčata a z ovoce citrusy, jahody, maliny, aj. Na podzim máme ze zeleniny na výběr dýni, červenou řepu, ředkev, pastynák, zelí a z ovoce jablka a hrušky.

Podzimní jídelníček
S klesáním rtuti v teploměru je potřeba vnitřního tepla vyšší, proto se musí změnit jak suroviny, které přijímáme, tak i způsob přípravy. Nejlepší jsou teplé polévky, dušená a pečená zelenina. Máme zde několik tipů: vynikající je dýňová polévka (třeba i se zázvorem, který zahřeje), boršč (polévka s červenou řepou, mrkví, zelím a hovězím masem), bramboračka s houbami, pastináková polévka, dále pak zelenina na pekáčku (červená řepa, dýně, mrkev, celer, petržel pečená na olivovém oleji), dušená mrkev s masem, zapékaná dýně s masem a těstovinami, zapékaná zelenina se sýrem, aj. Pokud přece jen máte chuť na salát, je dobrý coleslaw – nastrouhané hlávkové zelí, mrkev, majolka, bílý jogurt, ocet, cukr, sůl. Nebo také červená řepa s kozím sýrem či mozzarelou. Hlávkové zelí nastrouhané s jablky a trochou čerstvé cibulky. Receptů je opravdu mnoho a variacím se meze nekladou.   


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Podzim v našem jídelníčku.
Nebo hledejte podobné podle části názvu podzim našem jídelníčku .
Další recepty na Podzim v našem jídelníčku.

Naši partneři