článek

Podzimní menu


Máme tady podzim a s ním se mění i náš jídelníček. Pravdou je, že ..
(celý článek)

Máme tady podzim a s ním se mění i náš jídelníček. Pravdou je, že ...
Sdílejte obsah s přáteli



Máme tady podzim a s ním se mění i náš jídelníček. Pravdou je, že v dnešní době není problém sehnat typicky letní zeleninu (okurky, rajčata, papriky), ale ta bývá pěstována ve sklenících, kde je používáno velké množství hnojiv. Taková zelenina se sklízí nezralá a dozrává po cestě k nám. My poté bohužel dostaneme do těla i škodlivé látky, které v našem organismu nadělají více neplechy než užitku. Proto je lepší sáhnout po tom, co právě dozrává nebo je uskladněno z podzimní sklizně. Tuto zeleninu seženete na farmářských trzích, v obchodech s českým ovocem a zeleninou nebo si můžete objednat bedýnku se zeleninou a připravit si výborné podzimní menu. Nyní jsou v kurzu všechny možné druhy dýně, řepa, batáty, brambory, patizon, atd.

Pár zajímavostí o podzimní zelenině
Řepa – červená řepa je úžasná zdravá zelenina, kterou bychom měli pravidelně zařazovat do svého jídelníčku. Obsahuje totiž vitamín C, B, dále také hořčík, vápník, draslík a sodík. Červené barvivo napomáhá při tvorbě žluči, vylučuje sůl z těla, detoxikuje organismus a působí diureticky. Můžeme též zmínit betanin, který je dobrý na játra a působí preventivně proti kornatění tepen. Doporučuje se pít čerstvě vymačkanou šťávu z řepy, jelikož obnovuje jádra našich buněk a podporuje jejich růst.
Dýně – je zelenina, která má v kuchyni opravdu široké využití a také se vyplatí ji konzumovat. Její obsahové látky podporují naši imunitu, působí preventivně proti rakovině a udržují naši pleť mladistvou. Důležité je také zmínit minerální látky jako je hořčík, draslík, sodík a železo. Z vitamínů je nejhojněji zastoupen vitamin C.
Batáty – obsahují stejně jako dýně oranžové barvivo betakaroten. Ten řadíme mezi velmi účinné antioxidanty, které působí proti volným radikálům, tím pádem proti rozvoji rakoviny. Kromě betakarotenu můžeme zmínit kyselinu chlorogenovou, která snižuje vysoký krevní tlak, cholesterol a regeneruje náš organismus. Batáty se doporučují jíst i se slupkou, jelikož v té najdeme nejvíce zdraví prospěšných látek. Dobrou chuť!

Batátové placičky s dýní

Batátové placičky s dýní


Batátové placičky jsou vhodné jako teplý předkrm.


Zapečený fenykl, pórek a brambory

Zapečený fenykl, pórek a brambory


Zapečený fenykl je opravdoví chuťovka, kterou si nenechte ujít.


Řepový salát s vlašskými ořechy

Řepový salát s vlašskými ořechy


Řepový salát je velice chutný a přímo nadupaný vitamíny a minerály.


Dýňová polévka s bylinkovými krutónky

Dýňová polévka s bylinkovými krutónky


Dýňová polévka je velice oblíbená nejen u nás dospělých, ale i u dětí. Vyzkoušejte variantu s bylinkovými krutónky.


Hruškový Tarte Tatin

Hruškový Tarte Tatin


Sladká tečka na konec nesmí chybět. Hruškový Tarte Tatin vás nezklame.



  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Podzimní menu.
Nebo hledejte podobné podle části názvu podzimní menu .
Další recepty na Podzimní menu.

Naši partneři