článek

Pomeranč - oranžová síla v našem jídelníčku


Pomeranč bývá oblíbenou ovocnou svačinou nejen dětí, ale i nás, dospělých. Doby, kdy se na toto ovoce musely stát fronty,..
(celý článek)

Pomeranč bývá oblíbenou ovocnou svačinou nejen dětí, ale i nás, dospělých. Doby, kdy se na toto ovoce musely stát fronty,...


Pomeranč bývá oblíbenou ovocnou svačinou nejen dětí, ale i nás, dospělých. Doby, kdy se na toto ovoce musely stát fronty, jsou naštěstí dávno pryč, a tak si jej pro zdraví můžeme dopřát kdykoliv. Pomeranče jsou známé svým obsahem vit. C, navíc obsahují ještě vlákninu, kyselinu listovou nebo draslík. Jejich plody jsou šťavnaté a chutné.

Pomeranče působí příznivě jako prevence mrtvice, rakoviny, cukrovky a dalších chronických onemocnění. Pěstovaly se v Asii již před několika tisíci lety a staly se jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce. Známá je i historie o tom, jak pomeranče a limetky díky obsahu vit. C zachránily v dávných dobách námořníky před kurdějemi.

Při dnešním přebytku potravin se zdá být překvapivé, že mnoho lidí trpí nedostatkem tohoto pro zdraví velmi důležitého vitamínu. Kurděje se sice už nevyskytují, zato však dochází k epidemii srdečních chorob, hypertenze a rakoviny. Vit. C spolu s dalšími živinami přispívá k výraznému snížení výskytu chronických onemocnění.

V poslední době došlo k významnému poklesu vit. C ve stravě, jedním z důvodů by mohlo být i to, že lidé místo čerstvých citrusů začali kupovat spíše pomerančové džusy a nektary. Dalším důvodem může být i fakt, že se v pomerančích, které dnes koupíme vyskytuje mnohem méně vit.C než např. před 20 lety, a to z důvodu dnešních podmínek jejich pěstování. Pomeranče jsou často trhány ještě nezralé a svou typicky oranžovou barvu získávají plody teprve dozráváním po cestě k nám. Všimněte si v supermarketu jejich bledé barvy.

Síla flavonoidů
Flavonoidy se nachází v ovoci, zelenině, luštěninách, ořeších, semenech a obilovinách, v čaji a víně. Citrusové flavonoidy působí antioxidačně a chrání tak organizmus před rozvojem rakoviny a dalších chronických nemocí. Rutin, flavonoid v citrusech, má protizánětlivý účinek a chrání krevní vlásečnice před "stárnutím", vzpomeňte si na tvrzení, že rutin napomáhá pružnosti cév.

Pomeranče a zdravé srdce a cévy
Je dokázáno, že už i konzumace jednoho pomeranče denně posiluje srdce a cévy. Pomeranče obsahují hodně vit.C a flavonoidů. V bílé části pod pomerančovou kůrou se nachází takové poměrně velké množství vlákniny - pektinu. Tato vláknina je dalším faktorem podporujícím zdravé srdce. Pomeranče přispívají je zdravému srdci a cévám rovněž svým obsahem kyseliny​listové, tedy jednoho z B vitamínů. Jedná se o nejčastěji chybějící vitamín v našem těle.

Pomeranče a rakovina
Nedávné studie ukázaly, že pomeranče mohou významně přispět k prevenci rakoviny. Protirakovinný účinek se týká čerstvého ovoce. Vit. C , hojně se vyskytující právě v pomerančích, pomáhá snižit riziko rakoviny žaludku a jícnu. Pektin snižuje vstřebávání glukózy a vylučování inzulínu u diabetiků 2. typu, a tak stabilizuje hladinu krevního cukru.

Pomeranče a mozková mrtvice
Nejvíce jako prevence proti mrtvici působí čerstvé ovoce v přirozeném stavu. Vzhledem k tomu, že většina lidí nekonzumuje dostatek citrusů, aby měla zajištěn dostatečný denní přísun vit. C, je na místě poohlédnout se po kvalitním doplňku stravy.

Tak co, máte chuť na oranžovou pomerančovou svačinku?

Pomerančové smoothie

Pomerančové smoothie


Smoothie s pomeranči vás rozproudí do nového dne. Je rychlé na přípravu a velmi energeticky bohaté.


Pomerančový džus s mrkví

Pomerančový džus s mrkví


Pokud chcete pomeranče s něčím namixovat, je nasnadě použít mrkev a vytvořit domácí pomerančový džus s mrkví. Chutná skvěle a dodá potřebné množství vitamínů a energie.


Pomerančová limonáda

Pomerančová limonáda


Pro doplnění tekutin a pro osvěžení doporučujeme udělat domácí pomerančovou limonádu, která chutná dospělím i dětem.


Pomerančový šejk

Pomerančový šejk


Pro milovníky mléčných koktejlů je ideální pomerančový shake neboli koktejl. Na jeho skvělé chuti si pochutnáte.



  • Kuchař: Tomáš Rohlena
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu pomeranč oranžová síla našem jídelníčku .

Naši partneři