článek

Pozor na nevhodné potraviny pro kojence


Názory odborníků a lékařů na vhodnou dobu pro zavádění příkrmů u kojenců se rů..
(celý článek)

Názory odborníků a lékařů na vhodnou dobu pro zavádění příkrmů u kojenců se rů...
Sdílejte obsah s přáteli



Názory odborníků a lékařů na vhodnou dobu pro zavádění příkrmů u kojenců se různí. Někdo doporučuje začít již na začátku čtvrtého měsíce, někdo až s ukončeným šestým měsícem. Názory na druh příkrmů se až tak neliší, a tak je pouze na mamince, kdy se rozhodne začít a sčím. A samozřejmě na miminku. To musí jevit o jídlo evidentní zájem a musí být psychicky připraveno na své první lžičky. Existují však potraviny, které jsou nevhodné.

To rozhodně ne…
Při zavádění příkrmů začínáme s vařenou nebo na páře připravovanou zeleninou a tu rozhodně nesolíme, nesladíme ani nekořeníme. Kojencům se vůbec nedoporučují sladidla v žádné podobě. Přibližně od roka a půl až dvou let můžete lehce přisladit medem (pozor, může vyvolat alergickou reakci), panelou (jedná se o sušenou třtinovou šťávu), datlovým sirupem nebo ječným sladem (tzv. „sladěnkou“). Pozor! Třtinový cukr dost často bývá pouze barvený rafinovaný cukr, dětem se nedoporučuje. U dětských výrobků, které se doporučují od prvních měsíců, buďte také obezřetní. Dost často mají vysoký obsah sacharidů a různých nevhodných aditiv. To mívá za následek předčasnou tvorbu zubního kazu, nadváhu, v pozdějších letech cukrovku 2. typu, ale i poruchy pozornosti a poruchy imunity. Jedná se o ochucené kaše, dětské přesnídávky, pitíčka, piškoty, sušenky, atp.

Prvními lžičkami k pevnému zdraví
Musíme si uvědomit, že prvními lžičkami budujeme zdraví svých dětí. Jelikož zdravá střevní mikroflóra znamená správné trávení bez kolik a zvracení a také základ fungující obranyschopnosti našeho organismu. Základem jsou zdravá střeva a ty nám zaručí vyvážená strava, ve které převažuje zelenina (nejlépe zelená) a minimální příjem sacharidů (i z ovoce a obilovin). Málokdo totiž ví, že sacharidy jsou živná půda pro množení kvasinek a k nim se často připojují i jiné patogenní mikroorganismy. Po nějakém čase se u dětí zavádí i mléčné výrobky, rozhodně se nedoporučují odtučněné produkty, margaríny a ztužené tuky. Veliký pozor by měli maminky dávat na umělá barviva, umělá sladidla, umělá aromata a konzervanty. Ty mohou narušit imunitní rovnováhu a způsobit jak alergie, tak astma a v pozdější době různá autoimunitní onemocnění.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Zdraví

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Pozor na nevhodné potraviny pro kojence.
Nebo hledejte podobné podle části názvu pozor nevhodné potraviny pro kojence .

Naši partneři