Příčiny nadýmání a plynatosti a jejich řešení pro vaše hladké zažívání
I když nadýmání nepatří mezi vážné nemoci, na které se umírá, i tak si zaslouží vaši pozornost, protože může být velice nepříjemné. Projevuje se bolestí břicha a plynatostí. Někdy prostě po jídle dostanete takový divný pocit. Na vině bývají zkonzumované potraviny, což mohou být luštěniny, sladkosti, sušenky, obiloviny nebo sycené nápoje. Lze však vystopovat i další příčiny nadýmání, a tak se pojďme podívat na některé z nich.
Horké jídlo
Jestliže sledujete, že doma vás nadýmání netrápí, ale u jinde konzumovaných jídel ano, může být problém v příliš horkém jídle. Někteří lidé problémy pociťují zvláště po konzumaci rýže, těstovin nebo brambor. A vysvětlení pro to je velice jednoduché – škroby. Při přílišném ohřívání jídla se v některých potravinách mění molekulární struktura, čímž vznikají rezistentní škroby. Slepé střevo je není schopno strávit, a tak putují do tlustého střeva, kde jeho bakterie vytvoří plyn. Tyto rezistentní škroby najdete i v polotovarech nebo v předpečeném pečivu.
Výkyvy hormonů
Ženy mají před menstruačním cyklem zvýšenou hladinu progesteronu, kvůli kterému oslabují svaly v oblasti břicha. Orgány tak nedrží tak pevně u sebe a ženy mají pocit nafouklého břicha. A s povolenými svaly jsou povolená i střeva, což také způsobuje, že pracují o něco pomaleji. Vhodným řešením je zvýšený příjem vlákniny.
Žvýkačky
Je to velmi jednoduché. Při žvýkání polykáme spoustu přebytečného vzduchu, který způsobuje nadýmání. Největší problém se vyskytuje u žvýkaček bez cukru, které obsahují látky sorbitol nebo xylitol. Tyto látky obsahují i neslazené nápoje. Stejný problém vzniká i při překotném hltání jídla.
Zdravá výživa
Zdravou výživou si paradoxně můžete přivodit problémy s nadýmáním. Potraviny označené za zdravé totiž obsahují vysoké množství vlákniny, kterou naše tělo jinak nutně potřebuje. Ale přemíra vlákniny někdy způsobuje nepříjemné kvašení ve střevech. Lidé, kteří jsou na nadýmání hákliví, by měli s potravinami, jako jsou černý chleba, otruby nebo zelenina, opatrně.
Podle odborníků se lidi v rámci zdravé výživy celý den krmí velkým množstvím ovoce, oříšků nebo semínek. Jenže právě tyto potraviny způsobují nadýmání i u zdravých lidí. U nemocných nebo jinak náchylných mohou způsobit i syndrom dráždivého tračníku.
Antibiotika
Berete-li antibiotika, více či méně narušujete svoji střevní mikroflóru, která pomáhá trávení a udržuje v trávicím traktu dostatek vhodných bakterií, které se jinak špatně množí. Tato nerovnováha může vést k tomu, že začnete být citlivý na různé potraviny, na něž jste doteď citliví nebyli. Řešením jsou probiotika, která koupíte v každé lékárně.
Přemíra stresu
Stres je metla lidstva, anebo alespoň v poslední době výzkumy ukazují, že stres je příčinou mnoha zdravotních problémů. Navíc podle vědců existuje prokazatelné spojení mezi mozkem a funkcí střev. A proto není divu, že i stres způsobuje nadýmání.
Celiakie – alergie na lepek
Alergie na lepek není až tak častou příčinou problémů s nadýmáním, nicméně se nejedná ani o výjimečnou záležitost. Mnohdy si lidé díky velmi podobným příznakům vyslechnou chybnou diagnózu. Syndrom dráždivého tračníku se projevuje velmi podobně, a tak lze s chybnou diagnózou žít velmi dlouhou dobu, za kterou se může váš problém prohloubit. Pokud tedy máte podezření na alergii na lepek, je dobré si vést podrobný deník o tom, co jste za týden jedli, a ten pak konzultovat se specializovaným lékařem.
Palačinky - základní recept
Recept na palačinky patří mezi ty nejoblíbenější mezi nejmenšími, a tak i vy jej zkuste.
Vláčná bábovka
Recept na vláčnou bábovku se hodí hlavně o víkendu na chalupě, kam se dá vždycky zajet.
Velikonoční sladká roláda
Velikonoční sladká roláda a její recept se stanou aktuálními vždy, když se křesťanský svátek blíží.
Šumivá zázvorová limonáda
Šumivá zázvorová limonáda se hodí spíše do letního období, ale zahnat žízeň je potřeba vždy.