Příprava domácí ovocné zmrzliny

Redakce

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

K létu prostě patří zmrzlina a čerstvé ovoce. Každý, kdo má zahrádku, jistě potvrdí, že navzdory letošnímu suchu je úroda sladkých plodů poměrně slušná. Co s nimi? Marmelády, kompoty, nasušit či zamrazit - to jsou nejčastější metody, jak si uchovat kousek léta i pro zimní měsíce. Naopak čerstvé ovoce využijete na koláče, knedlíky, záviny, smoothies, nebo jen tak - k zakousnutí. Už jste ale zkoušeli vyrábět domácí ovocnou zmrzlinu?

Navzdory všem možným povídačkám je to poměrně jednoduché a ne příliš časově náročné. Za odpoledne můžete mít třeba vaničku domácí ostružinové zmrzliny. Nejenže přesně víte co všechno obsahuje, navíc si ji můžete udělat kdykoli dostanete chuť a v jakémkoli množství. K tomu všemu navíc plníte obaly, které už máte doma, takže vlastně šetříte i přírodu od dalších plastů.

Suroviny


Přesné recepty se různí, jde zde však několik základních surovin, které se v různých poměrech opakují. V této oblasti však opatrné experimentování nemůže přivodit přílišnou škodu  - naopak vytvoříte pokaždé originální výsledek.

1) Ovoce



Nejlepší je, pokud je ovoce zmrzlé. Vypeckované, očištěné a omyté. Nejlépe jej nechejte zamrznout jako jednotlivé kusy třeba na nějakém tácu, poté je sesypte do sáčku. Větší plody - jako například broskve, meruňky apod. - se vyplatí rozkrájet na menší kousky. Později si můžete snadno dávkovat, jaké množství potřebujete.


2) Led



Kousky ledu, které před použitím rozsekáte v mixéru, významně urychlí proces tvorby zmrzliny. Nejlépe se hodí při přípravě vodových, tj. nekrémových a nejogurtových, zmrzlin. Můžete si také připravit mléčný led, který stejně tak urychluje proces přípravy.

3) Tvaroh a jogurt



Měkký tvaroh, řecký jogurt, smetanový jogurt... Tyto suroviny se ve vaší zmrzlině rozhodně neztratí. Dejte si ale vždy pozor, abyste nezískali příliš pevnou či příliš řídkou konzistenci. Ideální je kombinace tužších mléčných výrobků s mlékem, záleží však i na použitém ovoci a množství ledu, které do směsi dáte.

4) Smetana



Kdo by nechtěl smetanový? Se smetanou ovšem opatrně, ve zmrzlině je vynikající, ale nesmíte překročit určité množství. Ideální v kombinaci s jogurty a tvarohy.

5) Sladidlo



Nejlepší samozřejmě je, když nemusíte použít žádné. V kombinaci s kyselejším ovocem však nelze nedoporučit trochu přisladit. Můžete přidat banány či datle, ty se však nehodí do všeho. Dobrou volbou jsou med nebo sirupy, které se lépe promísí se směsí a nevytvoří vám "kyselá a sladká" místa. Cukr, panela, rapadura a jiná sypká sladidla se hůře zapracovávají do ledové hmoty, vyšší teplotou směsi při mísení se pak prodlužuje doba zamražování. 

Pokud chcete zmrzlinu...


.. rychle. Zmražené ovoce, kousky ledu, chlazený jogurt, mléko, tvaroh, smetanu (podle vašich preferencí) mixujete s tekutým sladidlem (je-li potřeba). Mražené ovoce a led urychlují proces, v mrazničce je hotová během pár hodin, stačí párkrát promíchat, aby pěkně ztuhla a netvořila krystalky.

... a nespěchá to. Je lepší, když směs na zmrzlinu zpracujete chlazenou, nikoli z mražených surovin. Lépe se spojí a můžete beze strachu použít i sypká sladidla. Můžete si také připravit rozvařenou směs ovoce se sladidlem, nechat ji zchladnout a až poté přidávat další přísady.


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Příprava domácí ovocné zmrzliny, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Příprava domácí ovocné zmrzliny.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: příprava, domácí, ovocné, zmrzliny.

Kde najít informace



×