Proč si pořídit jablečný ocet?

Článek byl publikován

Ocet většina z nás používá v kuchyni, nejčastěji k nakládání zeleniny nebo k okyselení některých pokrmů. Pro tyto účely převažuje použití kvasného neboli lihového octa. Existuje však podstatně více druhů, z nichž v posledních letech získal nebývalou popularitu jablečný ocet, který se vyrábí z jablečného moštu, respektive kvašením čerstvé jablečné šťávy.


1. Důležitý zdroj vitaminů a minerálů
Jablečný ocet obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek. Z vitaminů to je především B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (kyselina pantothenová), B6 (pyridoxin), C (kyselina askorbová), H (biotin), kyselina listová a provitamin A (beta-karoten), z minerálních látek je třeba uvést hořčík, sodík, vápník, draslík, fosfor a železo. A to už je pěkná kolekce vitaminů a minerálů.


2. Všestranný přírodní lék
Vzhledem k obsaženým látkám je jablečný ocet skvělým přírodním lékem na nejrůznější zdravotní obtíže. Uveďme alespoň ty nejvýznamnější:


Antibakteriální a antimykotické vlastnosti
Přírodní antibiotikum
Pomáhá odvádět toxiny z těla (detoxikační účinky)
Posiluje imunitní systém
Působí proti únavě a vyčerpání
Příznivě ovlivňuje krevní tlak
Ulevuje při pálení žáhy


3. Pomocník při redukční dietě
Z obsažených látek nesmíme zapomenout na přítomnost jablečného pektinu, který je důležitým zdrojem přírodní vlákniny pro lidský organismus. Příznivě ovlivňuje metabolismus a trávení, zároveň má schopnost snižovat hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá štěpit tuky. A to je důvodem, proč je vhodné využít jablečných ocet jako podpůrný prostředek při redukční dietě.


4. Zajímavý prostředek pro krásu
Jablečný ocet se neužívá pouze vnitřně, má rovněž uplatnění v kosmetice. Naředěný lze použít na závěrečné opláchnutí vlasů po umytí, budou se pak krásně lesknout a při pravidelné aplikace budou navíc posílené a zdravější. V naředěné podobě je výtečný také na pokožku, dokáže zlepšit stav při akné, ekzémech a dalších kožních potížích.


A na závěr jedno upozornění. Při vnitřním užívání bohatě stačí 1 až 2 kávové lžičky, a to nanejvýš 3 x denně. Pozor tedy na zbytečné předávkování, pak by byly účinky jablečného octa spíše negativní. Pro snazší konzumaci jej můžeme smíchat s malým množstvím vody nebo dokonce osladit, čímž potlačíme jeho kyselou chuť.

Ocet většina z nás používá v kuchyni, nejčastěji k nakládání zeleniny nebo k okyselení některých pokrmů. Pro tyto účely převažuje ...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Proč si pořídit jablečný ocet?
Proč si pořídit jablečný ocet?

Autoři článku

Podpora uživatelů

Naši partneři

×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů