článek

Prostíráme stůl ke štědrovečerní večeři


Štědrý den je ve většině českých domácností dnem naprosto výjimečn&yacu..
(celý článek)

Štědrý den je ve většině českých domácností dnem naprosto výjimečn&yacu...
Sdílejte obsah s přáteli



Štědrý den je ve většině českých domácností dnem naprosto výjimečným. V naklizených domácnostech zazáří svíčky a v kuchyni zacinká slavnostní nádobí. Slavnostní nálada vrcholí v podvečer, když rodina zasedne k prostřenému štědrovečernímu stolu. Co by na něm nemělo chybět? Přiblížíme štědrovečerní zvyky a poradíme s jeho přípravou.

Hezky od základu


Na slavnostním stole, slavnostní ubrus. Před několika staletími, byl ubrus luxusem, který si mohly dovolit jen majetné domácnosti. Dnes už si jej může dovolit téměř každý a váš stůl si jeden slavnostní kus jistě zaslouží.

Osvědčenou klasikou je bílý ubrus v kombinaci se slavnostním prostíráním. Zvolit můžete i jiné barvy, jen na výrazné vzory si dejte pozor. Přílišné zdobení ubírá slavnostnímu servírování na jeho eleganci. Vždy je lepší zvolit textilní ubrus. Ač více náchylný k ušpinění, nad omyvatelnými kusy vyniká slavnostním charakterem. Ten umělé materiály mnohdy postrádají a mohou vše pokazit již v základu.

Prostírejte systematicky


Než začnete na stůl umisťovat první předměty, rozvrhněte si jejich rozložení. Ne, všechny domácnosti disponují velkými jídelními stoly a umístit vše potřebné na ty nejmenší je mnohdy oříšek. Prostřený stůl není police k odkládání věcí, které se jinam nevešli. Vše na něm umístěné by mělo mít svůj význam.

Na ubrus umístěte nejprve to nejdůležitější. Připravte si zasedací pořádek a rozdělte talíře. Na stole by od samého začátku měly být přítomny všechny rekvizity, které budete během stolování používat. Podle staré tradice není radno od štědrovečerní večeře vstávat, aby se při ní na příští rok zase všichni ve zdraví sešli. Pokud se chystá večeře o více chodech, připravte na stůl všechny talíře, misky, sklenice i příbory, kterých bude při konzumaci třeba.

Na zdraví!


K jídlu patří také dobré pití. Důležitý je nejen slavnostní přípitek, ale také nápoje, kterými budete moci zapít jednotlivá jídla. Praktické je umístit na stůl džbánek s vodou a plátkem citronu či jiným nealkoholickým nápojem. Vedle džbánku nachystejte i sklenice pro všechny zúčastněné. Servírovat můžete minerální vody, džusy nebo limonády. Věřte ale, že lépe vypadá nápoj ve džbánu nebo čajové konvici, než v krabici či PET lahvi.

Jídlo tady hraje prim


Na stole se musí objevit hlavně dobré jídlo. Takové, které bude lahodit nejen chuťovým buňkám, ale také zraku. Nechte každý chod vyniknout na servírovacích mísách, které jindy zůstávají ukryté v kuchyňských policích. Promyslete detaily. Nebojte se několikachodového menu. Pestřejší jídelníček večer oživí. Připravte lehčí předkrm, polévku, hlavní jídlo a drobný dezert.  Nemusíte trávit hodiny v kuchyni přípravou složitých jídel ani servírovat velké porce. Důležité je si jídla vychutnat, a ne se jich naspat k prasknutí.

Lehkým předkrmem může být například šunková rolka. Oblíbenou štědrovečerní polévkou bývá rybí, hrášková nebo jáhlová, ale ve výběru se meze nekladou. Stejně to platí i pro hlavní chod. Od 19. století vede žebříček popularity kapr s bramborovým salátem, ale v mnohých domácnostech se servírují řízky nebo klobásy. Mezi tradiční dezerty patří jablečný závin, ale boduje také zmrzlina nebo čerstvé ovoce.

Nezvaný host a další zvyky


Pokud si potrpíte na tradice, určitě připravte i místo pro nečekaného hosta a pod talíře umístěte šupiny. Symbolizují štěstí a zajistí vaší domácnosti hojnost. Pokud není ryba součástí vašeho večerního menu, zkuste se zeptat u prodejců kaprů, jejichž stánky se v období před Vánoci objeví v ulicích. Nějaká ta šupinka pro vás se u nich určitě najde.

Jak velí tradice, na stole by měla figurovat také vánočka, talíř s cukrovím a miska nebo košík tradičního ovoce a oříšků. Mísa s jablky ozdobí stůl a šťavnaté plody mohou přijít k chuti jako malý dezert po vydatné večeři. Připravíte-li jablíček dost, můžete nechat všechny přítomné rozkrojit si jedno v půli a najít si v něm svou vánoční hvězdu.

Zdobíme a ladíme


Pokud se vám podařilo na stůl umístit vše potřebné, nastal ten správný čas na zdobení. Dovolit si můžete všechny barvy, záleží jen na vašem vkusu. Máte-li vztah k přírodním materiálům, zkuste dozdobit stůl jedlovými větvičkami, borovými šiškami nebo třeba plátky sušeného pomeranče. Vkusně vypadají také drobné skleněné či plastové vánoční baňky, svíčky nebo malé hvězdičky.  Pokud se pro něj najde místo, adventním věncem mezi talíři vánoční atmosféru jedině pozvednete.

Papírové ubrousky by neměly v žádném případě chybět. Jsou praktickou dekorací a symbolem kultivovaného stravování. Tento symbol prostřeného stolu můžete sehnat v různých barevných provedeních i s vánočními vzory. Existuje spousta způsobů, jak je vkusně poskládat, a kdo si rád s prostíráním pohraje, může jejich pomocí hodně získat.


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Prostíráme stůl ke štědrovečerní večeři.
Nebo hledejte podobné podle části názvu prostíráme stůl štědrovečerní večeři .

Naši partneři