článek

Pšeničné klíčky, zázrak na našem talíři


Už jste o nich slyšeli? V dnešní uspěchané době se málo věnujeme svému j&iacut..
(celý článek)

Už jste o nich slyšeli? V dnešní uspěchané době se málo věnujeme svému j&iacut...
Sdílejte obsah s přáteli



Už jste o nich slyšeli?
V dnešní uspěchané době se málo věnujeme svému jídelníčku. V práci se stravujeme v jídelnách, restauracích nebo si ohříváme jídlo z předchozího dne. Svačinu většinou odbudeme a po práci už zase někam spěcháme, večer něco hladoví zhltneme. Pak pěkně „namasírovaní“ komerčními reklamami zobneme nějaké ty vitamínky v pilulkách, někdy i minerály či jiné dobroty, abychom se o náš organismus trochu „postarali“. Přitom dostat do těla všechny potřebné minerály a vitamíny přirozenou cestou z přírodních zdrojů není zas tak složité. Existuje několik tzv. super potravin, které dokážou doplnit náš deficit. Patří sem například ořechy, bylinky, lahůdkové droždí, semínka, melasa a klíčky. V tomto článku se zaměříme na pšeničné klíčky, které jsou opravdovým nutričním pokladem a stačí jich sníst opravdu málo.

Proč pšeničné klíčky?
Naklíčená pšenice, je přímo napěchovaná vitamíny a minerály nezbytnými k fungování našeho organismu. 100g klíčků obsahuje přibližně 80mg vápníku, 30mg vitaminu C, 8mg želena a 3g vlákniny. Dále se tam najdou minerály jako je hořčík, mangan, měď, selen, draslík, molybden, a z vitamínů je to B1, B2, B3, B6, a B9. Nutriční hodnoty (ve 100g klíčků): 47g sacharidů, 11g tuků, 27g bílkovin a protein zahrnuje více než 30% esenciálních aminokyselin pšeničného zrna. Když to shrneme, tak přibližně 10 polévkových lžic denně nám zaručí zdravé kosti a chrupavky, lepší odolnost nervů, zlepšení paměti, zabránění ukládání LDL cholesterolu, prevenci diabetu a zlepšení trávení. Jistě by se našlo mnoho dalších pozitivních účinků. Pšeničné klíčky jsou dokonce dobré pro těhotné a kojící maminky, jelikož nenasycené Omega3 mastné kyseliny obsažené v klíčkách mají pozitivní vliv na vývoj mozku dětí.

Jak na to?
Nejlepší je si koupit BIO pšenici, kterou seženete ve zdravých výživách. K tomu budete ještě potřebovat klíčící misku – dnes je již k sehnání mnoho druhů, záleží na vás, co vám bude nejlépe vyhovovat (koupíte v domácích potřebách). No a pak postupujete podle návodu ke klíčení. Nejčastěji to bývá tak, že nejprve pšenici nasypete na misku a zalijete vodou tak, aby zrna byla trochu potopena. Necháte jeden den stát a poté vodu slijete. Dáte novou, ale už těsně k zrnům a necháte klíčit cca 3dny. Každý den vodu aspoň jednou vyměníte. Vypadá to možná složitě, ale na postup si zvyknete a zjistíte, že to je hračka. Klíčky pak můžete snídat na sladko s medem, ořechy a třeba jablky, nebo si je nasypat na chleba, k večeři třeba přidat do salátu. Dobrou chuť!


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Pšeničné klíčky, zázrak na našem talíři.
Nebo hledejte podobné podle části názvu pšeničné klíčky, zázrak našem talíři .

Naši partneři