článek

Recepty na čtvrtek


Čtvrtek je v českém občanském kalendáři (a podle normy ISO 8601) čtvrtým dnem v týdnu..
(celý článek)

Čtvrtek je v českém občanském kalendáři (a podle normy ISO 8601) čtvrtým dnem v týdnu...
Sdílejte obsah s přáteli



Čtvrtek je v českém občanském kalendáři (a podle normy ISO 8601) čtvrtým dnem v týdnu. Odtud tedy i jeho název. Podobné je to i v ostatních slovanských jazycích.

A čím je ještě čtvrtek zajímavý? Třeba tím, že první čtvrtek v roce patří do prvního týdne, a tím jej určuje. Čtvrtý čtvrtek v listopadu je zase pro Spojené Státy významný tím, že právě v tento den Američané každý rok oslavují Den díkůvzdání. V hovorové řeči známe také pořekadlo, že čtvrtek je "malý pátek. To se k nám dostalo nejspíš z Německa a svědčí to zřejmě o tom, že většina lidí se těší hlavně na víkend.

V naší nedávné minulosti byl čtvrtek často spojován s knihami. V ten den totiž vycházely knižní novinky a u většiny knihkupectví na ně byly fronty už od časného rána. Ne že by ty novinky byly až tak bůhví co, ale pokud tehdy něco jen trochu kvalitního vyšlo, bylo to jen ve velmi malém nákladu, a kdo si nevystál frontu, měl prostě smůlu. To už naštěstí máme za sebou. Nyní u nás vychází každý den velmi mnoho knih. Některá vydavatelství jako vzpomínku zavedla knižní čtvrtky jednou či dvakrát do roka a na ten den nechávají distribuovat více zajímavých knih. Ale zájem o tyto knižní čtvrtky už není samozřejmě takový.

Ve čtvrtek se tedy již trochu začínáme připravovat na víkend, na volné dny, kdy se více věnujeme rodinám, koníčkům, zábavám a tak podobně. Co se týče jídel vhodných pro tento den, tak jistě všichni víme, že je dobré jíst zdravě a střídmě. Tuto podmínku naprosto splňují saláty, a právě na ně chceme dnes upozornit.

Rajčatový salát se zakysanou smetanou

Rajčatový salát se zakysanou smetanou


Hlavně v letní sezóně, kdy na trzích a i v některých obchodech můžeme koupit dobrá rajčata s tou nezaměnitelnou chutí a vůní, je čas připravit si tento svěží salát. Díky vařeným vejcím je i sytý a nemusíme použít ani uvedenou Podravku, aby byl moc dobrý.


Kuře s jarním salátem

Kuře s jarním salátem


Libové kuřecí maso rychle opečené, směs bylinek a zelených salátů společně s chřestem, čekankou a olivami, to vše pozvedne tento salát na úroveň oblíbených pochoutek. Je hodně zdravý a velmi chutný. Co víc si od jídla přát.


Bylinkový bramborový salát

Bylinkový bramborový salát


Tak to je opravdu lahůdka. Kdo má rád brambory, tak si pochutná na tomhle lehkém, pikantním a voňavém salátu. Recept je velmi jednoduchý, a přesto je výsledek znamenitý. Kdo se neobejde bez masa, může si salát dopřát jako přílohu k ugrilovanému kuřeti nebo rybě.


Cizrnový salát s tuňákem

Cizrnový salát s tuňákem


Cizrnu si buď namočíme den předem, nebo můžeme použít cizrnu naloženou, kde z konzervy jen slijeme nálev. Do hotového salátu můžeme přidat i nakrájenou salátovou okurku a pár lístků rukoly. Co se týče bylinek, fantazii se meze nekladou.


Salát s rýží a s marinovanými kuřecími kousky

Salát s rýží a s marinovanými kuřecími kousky


Toto jídlo můžeme podávat i za studena. Rýže se zeleninou a s kuřecím masem, které jsme nejdříve marinovali v medu, česneku a v sojové omáčce, to je dobře zvolená kombinace. Smetana, jogurt a čerstvá zelená petrželka to už může jen vylepšit. Dobrou chuť.  



  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Recepty na čtvrtek.
Nebo hledejte podobné podle části názvu recepty čtvrtek .
Další recepty na Recepty na čtvrtek.

Naši partneři