článek

Recepty na pátek


Pátek je podle mezinárodní normy ISO 8601 pátým dnem po neděli. Takže nejspí&s..
(celý článek)

Pátek je podle mezinárodní normy ISO 8601 pátým dnem po neděli. Takže nejspí&s...
Sdílejte obsah s přáteli



Pátek je podle mezinárodní normy ISO 8601 pátým dnem po neděli. Takže nejspíš proto má u nás a v mnoha dalších zemích tento název. Také je ve většině zemí i posledním pracovním dnem před volným víkendem. Nejspíš to bude ten důvod, proč  máme pátek většinou rádi. Ale to se rozhodně netýká pátku, který má v datu třináctku. Toto spojení se považuje za smolné a tak pátek třináctého máme za nešťastný den.

Ti pověrčiví více, ostatní méně, ale všichni se máme trochu na pozoru, když připadne pátek na třináctý den v měsíci. Zajímavé je, že díky gregoriánskému kalendáři a používání přestupného roku připadá třináctého jakéhokoliv měsíce s malinko větší pravděpodobností na pátek, než na jiný den v týdnu. Taková zlomyslná drobná statistická neobvyklost.

V roce 2018 už jsme jeden pátek třináctého měli, a to v dubnu, a čeká nás ještě jeden, v červenci. V příštím roce to bude v září a v prosinci. V roce 2020 bude pátek třináctého v březnu a v listopadu a v roce 2021 bude jen jeden, a to v srpnu. Ještě jedna zajímavost, všechny měsíce začínající nedělí, mají pátek třináctého.

Bez ohledu na datum, pátek je už pro většinu z nás předzvěstí dvou volných dní a i v práci už možná myslíme na to, jak si ten víkend užijeme. Takže žádným dlouhým vařením se nehodláme příliš zdržovat a rychlé a snadné recepty budou pro nás v tento den to pravé.

Těstovinový salát s kuřecím masem

Těstovinový salát s kuřecím masem


Velmi dobré jídlo připravené rychle a snadno. Kuřecí maso je libové a nevyžaduje dlouhé vaření. Takže si už za pár minut můžeme pochutnávat na zdravém a lahodném pokrmu. Dbejme i na to, abychom zvolili kvalitní těstoviny, protože právě ty tvoří jeho základ.


Vepřové kotlety se zelenou hořčicí

Vepřové kotlety se zelenou hořčicí


Pikantní vepřové kotlety krásně dohněda opečené můžeme podávat s pečivem, brambory nebo bramborovou kaší. Vůně osmažené cibulky a chuť zelené hořčice je také lákavá.


Vepřová panenka s krátce dušenou zeleninou

Vepřová panenka s krátce dušenou zeleninou


Libové maso, které nepotřebuje mnoho času na přípravu, a zelenina, kterou si vybereme podle toho, na co máme chuť nebo co máme zrovna v ledničce. Ať už je to špenát nebo zelené fazolové lusky, zaručeně si pochutnáme.


Bruschetta

Bruschetta


Opravdu lehká večeře nebo dobrá svačina. Máme-li doma dost rajčat, bagetu a patřičné koření, bude toto jídlo pro nás hračka. A místo bagety můžeme klidně použít bílý toustový chléb.


Těstovinový salát s tuňákem

Těstovinový salát s tuňákem


Opět těstoviny, tentokrát s rybou z konzervy. Kvalitní konzerva s tuňákem dodá jídlu pikantnost a navíc dobře víme, že ryby a jejich tuk jsou pro naše tělo velmi prospěšné. Vařená vejce, hrášek, paprika, samé chutné přílohy. Pár černých oliv dodá salátu i trochu italské exotiky.



  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Recepty na pátek.
Nebo hledejte podobné podle části názvu recepty pátek .
Další recepty na Recepty na pátek.

Naši partneři