článek

Recepty na pondělí


Pondělí je prvním dnem v týdnu pro většinu Evropy, část Afriky, Austrálie a Ji..
(celý článek)

Pondělí je prvním dnem v týdnu pro většinu Evropy, část Afriky, Austrálie a Ji...
Sdílejte obsah s přáteli



Pondělí je prvním dnem v týdnu pro většinu Evropy, část Afriky, Austrálie a Jižní Ameriky. Ale věděli jste, že pro Kanadu a Spojené státy je prvním dnem týdne neděle? Tento formát, kdy pondělí je až druhým dnem v týdnu, je standardním pro židovsko-křesťanské počítání.

To ale nic nemění na tom, že u nás obvykle jdeme všichni dospělí po volném víkendu v pondělí znovu do práce a děti do školy, a možná hlavně proto nemáme tento den moc v lásce. Protože pondělkem začíná další „pracovní týden“. Jak už český název prvního dne v týdnu napovídá, vznikl jednoduchým zkrácením výrazu „po neděli“.

U většiny lidí je víkend spojený nejen s odpočinkem, ale co se týká jídla, i se spoustou času na jídla složitější a náročnější na přípravu. Takže je celkem běžné, že jsme někdy po víkendu už trošku přejedení a asi by nám prospělo trochu náš jídelníček odlehčit. Můžeme se inspirovat třeba těmito následujícími recepty.

Těstoviny s chřestem, lososem a fazolkami

Těstoviny s chřestem, lososem a fazolkami


Tohle lehké jídlo si můžeme připravit třeba k pondělní večeři, když v poledne v pracovní pauze poobědváme třeba jen lehký salát z čerstvé zeleniny s kouskem pečiva. Když použijeme své oblíbené těstoviny, a trochu kvalitního suchého vína, vše doplníme smetanovou omáčkou vonící koprem, rozhodně nebudeme své volby litovat.


Kuřecí nudličky

Kuřecí nudličky


Kuřecí maso je libové a jemné. Jeho výhodou je i to, že ho nemusíme vařit dlouho. Tento jednoduchý recept na pikantní kuřecí nudličky můžeme doplnit příloho přesně podle své nálady. Mohou to být brambory, noky, těstoviny, rýžové nudle nebo rýže. Prostě to, na co zrovna máme chuť.


Losos s bylinkovou omáčkou

Losos s bylinkovou omáčkou


Zdravá a chutná ryba, kterou připravíme během chvilky. Bylinkovou omáčku můžeme připravit z bylin, které máme zrovna po ruce. K takto připravené rybě nám budou chutnat brambory v jakékoliv podobě, opečené, čerstvě uvařené, šťouchané. Nebo si ušleháme bramborovou kaši.


Opečené brambory se sázenými vejci

Opečené brambory se sázenými vejci


Křupavá slanina s dozlatova opečenými brambůrky, k tomu osmažená vejce, to musí chutnat každému. Navíc lehce pikantní hořčice a spousta nasekané zelené petrželky. A možná si můžeme dopřát ještě rychlý okurkový nebo rajčatový salát. Prostě velká dobrota.


Znojemská omáčka

Znojemská omáčka


Jemné kvalitní hovězí maso, kyselá okurka, hořčice, vejce. Je to pár ingrediencí a výsledek stojí za to. Nezaměnitelnou, lehce nakyslou omáčku můžeme servírovat s rýží nebo s domácím houskovým knedlíkem. A měli bychom jí uvařit dost, protože se po ní jen zapráší.



  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Recepty na pondělí.
Nebo hledejte podobné podle části názvu recepty pondělí .
Další recepty na Recepty na pondělí.

Naši partneři