Sdílet:

Recepty na středu

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

V tradičním křesťanském a židovském kalendáři, kde je prvním dnem v týdnu neděle, je středa dnem prostředním, a odtud pochází i její název. Kromě Škaredé či Popeleční středy před velikonocemi se v naší nedávné neblahé historii objevila i černá středa. Nějaký čas, jak mnozí z nás pamatují, tak lidé nazývali středu 21. srpna 1968.

Kromě toho, že středa je název dne v týdnu, je to také, samozřejmě s velkým "S" na začátku, v Čechách poměrně časté příjmení. V roce 2016 bylo u nás celkem 359 mužů s tímto příjmením. Nejvíce v Náchodě, a to 91, v Praze 36 a v Karlových Varech a v dalších osmi městech jich bylo nejméně - jen 3. Průměrný věk všech Středů v Čechách byl v tomto roce 45 let. Je zajímavé, že žen s příjmením Středová bylo v tomtéž roce v Čechách celkem 397, z toho v Náchodě 95, v Praze 40 a v Karlových Varech ani jedna. Průměrný věk těchto stejně se jmenujících žen byl 47 let.

Po této jistě naprosto zbytečné informaci bychom se ale měli možná dostat konečně k těm receptům na středu. Snad bychom měli na tento den zvolit k jídlu něco, co nám dodá sílu, ale zase to nezatíží náš organizmus natolik, že po dobré večeři okamžitě usneme. Něco lehkého, něco lehce afrodiziakálního? Je to na každém z nás.


Pečený losos s citrónovým máslem

Pečený losos s citrónovým máslem


Pro toho, kdo má rád tuto rybu, je to opravdu delikatesa. Jednoduchá příprava, pár nezbytných bylin a patřičné koření, a zbývá už jen podle vlastní chuti doplnit přílohu. Pro jedlíky třeba opečené brambory, pro zastánce dietnějšího přístupu salát z čerstvé zeleniny.


Tvarohová buchta na plech

Tvarohová buchta na plech


Vůně kakaa a jemně ušlehaného vanilkového tvarohu linoucí se z trouby jistě podráždí naše chuťové buňky. Navíc je tento moučník velmi jednoduchý, jeho přípravu zvládne i úplný kuchařský amatér, a rozhodně s ním bude mít veliký úspěch.


Zelené chřestové rizoto

Zelené chřestové rizoto


Když v tomto receptu nahradíme kuřecí vývar vývarem zeleninovým, budeme mít velmi lahodné jídlo i pro toho, kdo nejí maso. V chřestové sezóně, ale nejen tehdy, bychom měli zařadit tuto jemnou a zdravou zeleninu do svého jídelníčku určitě častěji, než to děláme.


Salát Coleslaw

Salát Coleslaw


Zdravý salát je připravený výhradně ze syrové zeleniny, a proto ho můžeme všem jen doporučit. Třeba i jako přílohu k minutce z bílého kuřecího masa. Nebo bude někomu možná více chutnat s kouskem celozrnného pečiva, potřeného tenkou vrstvou kvalitního másla. Každý si vybere to své.


Kuřecí prsa s chřestem

Kuřecí prsa s chřestem


Kuřecí maso je jemné, libové a dietní. Zde je připravené s medem a chřestem, a to už mluví samo za sebe. Jestli máte chuť na něco opravdu dobrého, rozhodně tento ne úplně obvyklý recept vyzkoušejte.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Recepty na středu, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Recepty na středu.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: recepty, středu.

Kde najít informace



×