článek

Recepty na úterý


"Jestliže je úterý, musíme být v Belgii" je americká komedie, kterou v roce 1969 natočil Mert Stuart. Asi si na ni vzpomí..
(celý článek)

"Jestliže je úterý, musíme být v Belgii" je americká komedie, kterou v roce 1969 natočil Mert Stuart. Asi si na ni vzpomí...


"Jestliže je úterý, musíme být v Belgii" je americká komedie, kterou v roce 1969 natočil Mert Stuart. Asi si na ni vzpomíná už málokdo. Ale ten, kdo se dobře orientuje v literárním světě, bude určitě vědět, kdo je nejspíš nejznámějším Belgičanem na celém širém světě. Ano, správně, je to ten malý belgický gentleman pověstný svými geniálními šedými buňkami. Ale nejen nejznámějším, on je  i nejlepším detektivem na světě, jak to alespoň téměř v každém díle sám s kouzelně samolibým úsměvem tvrdí.

Takže jsme se pomalu dostali pěkným "oslím můstkem" k tomu, že Hercule Poirot je nejen výstřední a puntičkářský človíček s vejčitou hlavou a pověstným knírem, ale je to i gurmán a velký milovník dobrého  jídla a pití. Jeho záliba ve sladkostech všeho druhu, ať už jde o čokoládu nebo o sladké likéry, jako je třeba Chartreuse nebo Creme de menthe, je stejně známá, jako jeho záliba v drahých oblecích a lakýrkách.

Mohla by tohoto hrdého Belgičana uspokojit naše běžná česká kuchyně? Zkusme najít pár receptů na jídla, která by vyhovovala jeho náročným chuťovým pohárkům. Uvařme si něco na čem by si i on pochutnal, a pak se klidně můžeme začíst do některého z příběhů, které pro něj vymyslela Agatha Christie.

Vajíčko na hniličku

Vajíčko na hniličku


Tady nemůžeme nic zkazit, velký Hercule Poirot často snídal vajíčka na hniličku. Ale pozor, bytostně nesnášel různě veliká vejce. Takže když si na tohle dáme pozor, uvařit vejce na hniličku už pro nás bude rozhodně maličkost.


Palačinky s jahodami

Palačinky s jahodami


Tak těm by určitě neodolal žádný milovník sladkých jídel. Pokud máme zrovna jahodovou sezónu, je rozhodně lepší použít jen jahody čerstvé, než mražené nebo jahodový kompot. S kvalitní ušlehanou smetanou to bude prostě pochoutka.


Pomalu pečené jehněčí s granátovými jablky a medem

Pomalu pečené jehněčí s granátovými jablky a medem


Křehké jehněčí maso je výsledkem několikahodinového marinování a pak pečení a opravdu se to nedá urychlit. Ale pro takového gurmána, jako je tento slavný detektiv, je to jen nepatrný nedostatek na jinak labužnické hostině. Zkusme to také.


Horká čokoláda

Horká čokoláda


Horká čokoláda je kromě bylinkových čajů jeden z Poirotových nejoblíbenějších nápojů. Použijeme kvalitní (nejlépe belgickou) čokoládu a kakao a během chvilky si připravíme tuhle sladkou dobrotu, kterou by jistě neodmítl.


Toast se ztraceným vejcem

Toast se ztraceným vejcem


Také tato lehká večeře by mohla našemu Belgičanovi chutnat. Možná by na ni pozval i svého věrného přítele kapitána Hastignse. Jen pozor na chléb, kromě různě velkých vajec, Poirot nesnáší ani nepravidelně tvarovaný chléb. Takže přesně stejně oříznout kůrky na toastech, namazat je máslam a pak už jen pokračovat podle našeho receptu. A za chvíli již ucítíme vůni sýrové omáčky a bylinek. Dobrou chuť.



  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Recepty na úterý.
Nebo hledejte podobné podle části názvu recepty úterý .
Další recepty na Recepty na úterý.

Naši partneři