článek

Ředkvička - první jarní zelenina


Ředkvička je známá plodina, která se začíná objevovat v obchodech koncem zimy a na zahrádkách či ve sklenících většinou p..
(celý článek)

Ředkvička je známá plodina, která se začíná objevovat v obchodech koncem zimy a na zahrádkách či ve sklenících většinou p...


Ředkvička je známá plodina, která se začíná objevovat v obchodech koncem zimy a na zahrádkách či ve sklenících většinou počátkem jara. Jedná se o zeleninu, která se řadí k prvním plodinám, které na zahradě v období jara sklízíme.


Jak ji pěstovat?


Ředkev je velmi nenáročná a rychle rostoucí zelenina, kdy můžete sklízet úrodu již měsíc po jejím zasetí. Semena ředkve můžeme vyset do skleníku už počátkem února a pokud to počasí umožní, rané ředkve můžeme vysévat na venkovní záhony začátkem března, kdy je nutné záhony chránit před mrazíky netkanou textilií. Rostlinky vyžadují hojnou zálivku, aby mohly tvořit chutné a šťavnaté bulvičky.

Choroby a škůdci


Tato plodina nemá mnoho nepřátel – chorob a škůdců, avšak nějaké se přece najdou. V souvislosti s chudou zálivkou může nastat praskání bulviček rostlinky. V případě, že má rostlina nepravidelný či nízký přísun vody – dřevnatí. Pravidelná zálivka také zabraňuje útokům dřepčíka či bělásků na rostlinu, který se živí okusováním listů rostliny. Pokud dopustíte, že Vaše ředkvičky přerostou, tyto jsou často napadány červy.

Jaké má účinky na naše zdraví?


Ředkvička obsahuje vysoký podíl vitaminů B a C, které se podílí na lepší obranyschopnosti organismu. Dále obsahuje draslík, železo, hořčík, karoten a kyselinu listovou. Naopak obsahuje velmi nízké procento tuku, tudíž jsou hojně konzumovány při redukčních dietách.

Existuje velké množství druhů ředkví, kdy k léčebným účinkům je používána především černá ředkev, která má schopnost rozpouštět žlučové kamínky, využívá se k detoxikaci ledvin a jater, napomáhá při zánětech močových cest či řeší problémy s dýchacími cestami, kdy usnadňuje odkašlávání.

Využití


Tato jarní zelenina je konzumována v podobě jarních a svěžích salátů, pomazánek, ale je možné ji i tepelně zpracovat. Mezi méně tradiční využití považujeme ředkvičkovou polévku či přidání ředkve do míchaných vajec. Avšak mnoho lidí zůstane u klasického zpracování – chleba s máslem, ředkvemi a pažitkou.


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Ředkvička - první jarní zelenina.
Nebo hledejte podobné podle části názvu Ředkvička první jarní zelenina .

Naši partneři