článek

Řepík lékařský - král bylinek, který vám může pomoci při častých zánětech...


Král bylinek, který vám může pomoci při častých zánětech, pokud máte problémy s pletí, bojíte se paradentózy, trápí vás r..
(celý článek)

Král bylinek, který vám může pomoci při častých zánětech, pokud máte problémy s pletí, bojíte se paradentózy, trápí vás r...


Král bylinek, který vám může pomoci při častých zánětech, pokud máte problémy s pletí, bojíte se paradentózy, trápí vás revmatické bolesti nebo přespříliš namáháte své hlasivky. Řepík lékařský je přesně tou bylinou, po které byste měli šáhnout. Řepík je trvalka, našich suchých vápnitých luk a strání, dorůstá výšky necelého metru. Velmi dobře se dá pěstovat na záhonech. Drobné žluté květy jsou uspořádané do klasovitých hroznů, rozvíjí se od června do září a kořenitě voní. Z rostliny se využívá hlavně kvetoucí nať, ať už čerstvá nebo sušená. Při sběru se seřezává bylina výš nad zemí, aby mohla znovu obrazit a naším zásahem nezahynula.

Vnitřně i zevně


Látky obsažené v řepíku vykazují silné protizánětlivé účinky. Tlumí zánětlivé procesy sliznic v těle. Řepík intenzivně stimuluje činnost žlučníku a pomáhá s detoxikací jater, zlepšuje metabolismus a hladinu cholesterolu. Přispívá ke správnému trávení potravy a působí proti průjmům. Řepík se dá používat i zevně při kožních problémech formou mastí, obkladů a koupelí. Pro své svíravé účinky je vhodný i pro zacelování ran, použít ho můžeme i na odřeniny, ekzémy. Koupel nohou v odvaru řepíku se zase doporučuje při celkové únavě organizmu. Rostlina je vhodná pro dlouhodobé užívání, nemá nežádoucí vedlejší účinky

Směs pro vaše játra


Tenhle čaj doporučoval profesor Josef Velenovský, první český botanik z meziválečného období. Vezmeme dvacet pět gramů nati řepíku, po dvaceti gramech nati vlaštovičníku, zemědýmu a čekanky a pět gramů nati pelyňku pravého. Přibližně z jedné polévkové lžíce směsi si připravíme čaj. Užíváme dvakrát denně po dobu tří týdnů, podpoříme tak regeneraci jater.

Tinktura do lékárničky
Raději připravujeme z čerstvé rostliny, kterou nakrájíme nadrobno, protože se lépe vyluhuje. Jeden díl rostliny smícháme s pěti díly bílého alkoholu (vodkou, ginem). Rostlina musí být celá ponořená v alkoholu, necháme tři týdny louhovat, občas směsí zatřepeme. Nakonec přecedíme, rostlinu pořádně vymačkáme a vše přelijeme do čisté lahve a je hotovo. Tinktura z řepíku by neměla chybět v žádné domácí lékárničce. Užívá se po kapkách nebo zevně na výše zmíněné problémy.

Losos s bylinkovou omáčkou

Losos s bylinkovou omáčkou


Losos s bylinkovou omáčkou je zdravé, lehké a voňavé jídlo, které rychle připravíme.


Pstruh s bylinkami a česnekem

Pstruh s bylinkami a česnekem


Co si uvařit na víkend něco lehkého a chutného? Milovníci ryb jistě nepohrdnou pstruhem s bylinkami a česnekem.


Pražma v papilotě

Pražma v papilotě


Toto je to nejlepší co můžete s čerstvou rybou udělat. Stačí vám pár ingrediencí, které se dají také obměňovat a během třiceti minut máte na stole delikatesu.


Grilovaný kuřecí plátek s bylinkami

Grilovaný kuřecí plátek s bylinkami


Grilovaný kuřecí plátek s bylinkami je lehké a chutné jídlo, vhodné na náš stůl po celý rok.


Kapr podle Petra Voka z Rožmberka

Kapr podle Petra Voka z Rožmberka


Kapr podle Petra Voka z Rožmberka je velmi jednoduchý recept na přípravu naší oblíbené sladkovodní ryby.


Bylinkový bramborový salát

Bylinkový bramborový salát


Bylinkový bramborový salát je odlehčená verze klasického bramborového salátu.


Jarní zeleninový hrnec s bylinkovými knedlíčky

Jarní zeleninový hrnec s bylinkovými knedlíčky


Jarní zeleninový hrnec s bylinkovými knedlíčky je voňavé zeleninové jídlo, které připravíme v jednom pekáči pro spoustu lidí.


Sýrové chuťovky s ovocem a bylinkami

Sýrové chuťovky s ovocem a bylinkami


Sýrové chuťovky s ovocem a bylinkami jsou pochoutkou na letní párty nebo zajímavým předkrmem.


Vepřový plátek s bylinkovými pečenými brambory

Vepřový plátek s bylinkovými pečenými brambory


Vepřový plátek s bylinkovými pečenými brambory je rychlé, voňavé a chutné jídlo.


Houby  plněné špenátem, chlebem, česnekem a bylinkami

Houby plněné špenátem, chlebem, česnekem a bylinkami


Houby plněné špenátem, chlebem, česnekem a bylinkami jsou báječný předkrm.



  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Bylinky

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři