Nabídka
Přidej
článek

Rozhodující ingredience nejen při grilování - marinády


S příchodem teplého počasí se mnozí z nás začnou připravovat na grilování. A právě při grilování bývá důležitou součástí..
(celý článek)

S příchodem teplého počasí se mnozí z nás začnou připravovat na grilování. A právě při grilování bývá důležitou součástí...


S příchodem teplého počasí se mnozí z nás začnou připravovat na grilování. A právě při grilování bývá důležitou součástí naší práce nakládání surovin do marinád. A týká se to nejen masa, ale také třeba zeleniny a sýrů. V žádném případě není marinování česká specialita, suroviny před tepelnou úpravou nakládají do marinád kuchaři a kuchařky na celém světě. A proč vlastně?

Naložením masa do marinády se vlákna masa ve svalovině rozvolní a maso vstřebá více vlhkosti. Je to díky působení kyselin a enzymů. Maso je pak křehčí, dostává novou chuť a vůni, a čas na jeho finální úpravu se podstatně zkrátí. Grilované maso předem naložené je krásně šťavnaté a měkké. A tohle všechno jednoduše způsobí marináda.

Hotové marinády dnes koupíte už v každém druhém obchodě. Ale většina kuchařů si stejně svoje marinády nejraději připravuje sama. A z čeho se taková marináda vlastně skládá? Nejčastější složkou marinád bývá olej. Používají se různé druhy oleje a také oleje různě ochucené. Není ale bezpodmínečně nutné připravovat marinádu s olejem. Stačí před grilováním potřít olejem grilovací rošt, aby se maso nepřipeklo. Marinádu bez oleje pak tvoří různé nálevy, svařená voda s kořením a různými bylinkami.

Čerstvé zelené bylinky jsou jednou ze základních součástí marinád. Bazalka, oregano, zelená petrželka, tymián, zázvor, bobkový list, nové koření a mnohé další, dodají připravovanému jídlu svou osobitou chuť a vůni. A ač to vypadá zvláštně, také ovoce lze s úspěchem použít do marinády, ovocné enzymy totiž mají na maso výborný vliv. Často se tedy používá, citronová, jablečná nebo ananasová šťáva, pomeranč, limetka.

Česnek, chilli papričky, worcesterová a sojová omáčka, med, mletý pepř, červené víno, jogurt, hořčice, a pokud máte rádi ostrá jídla, tak třeba omáčka sriracha nebo wasabi, to jsou další možné přísady do naší doma vyrobené marinády.

Naložené maso nechte ležet v marinádě několik hodin, nejlépe do druhého dne. Výjimku tvoří ryby, těm stačí 30 až 60 minut, a také zelenina tak dlouhý čas nepotřebuje. Nádobu na marinování zvolte keramickou, skleněnou nebo plastovou. Raději nepoužívejte na marinování hliníkové nádoby. Mísu s naloženým masem zakryjte víkem a uložte do ledničky.

Stále mluvíme jen o mase, ale marinovat můžete samozřejmě třeba i zeleninu, jako je cuketa, papriky, lilek a mnohé další druhy.

Vybrat si můžete z desítek receptů na marinády, podle použitých přísad jsou marinády jogurtové, hořčičné, kari, česnekové, medové apod. Takže se připravte na grilovačku už raději den předem, naložte maso do vlastnoručně připravené marinády a pak si na něm pochutnejte. Protože grilování k létu prostě patří.

Jogurtová marináda

Jogurtová marináda


Se zázvorem a bez oleje. Lehká marináda vhodná na kuřecí maso.


Pikantní marináda s jablky

Pikantní marináda s jablky


Tabasco, chilli papričky a med. Tato kombinace dodá každému masu výjimečnou chuť.


Marináda na krkovici

Marináda na krkovici


Olej, rozmarýn, olivový olej a česnek jsou součástí této marinády na naše oblíbené vepřové maso.



  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Grilování

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři