Rozhovor s šéfkuchařem z Jam&co. Adamem Šínem

Článek byl publikován

Dnes vám přinášíme rozhovor s šéfkuchařem Adamem Šínem z restaurace Jam & co. 
Za 6 let pobytu v Praze již měl možnost vařit v restauracích: Hliněná Bašta, Oliva, SOHO+, Ginger and Fred, Salabka. Za velkou zkušenost považuje stáž v michelinské restauraci PureC* v holandském Cadzand-Badu.


1. Co pro Vás, kromě profese, jídlo znamená ?
Jídlo pro mě znamená určitý druh vyjádření sama sebe. Tak jako umělci vyjadřují své názory a pocity ve své tvorbě.


2. Experimentujete často nebo raději sázíte na ověřené postupy a na jistotu?
Velice rád experimentuji při přípravě jídla. Ale pokud jde o jídla klasická či exotická , snažím se dodržet autenticitu.


3. Vaše oblíbené jídlo?
Mezi mé oblíbené jídla určitě patří poctivý španělský ptáček , a nebo také dušené hovězí s koprovou omáčkou.


4. A co oblíbené jídlo z dětství, vzpomenete si?
Vzhledem k tomu že má rodina je v kuchyni celkem zručná, mohl bych těch jídel jmenovat mnoho. Rozhodně mezi mé nejoblíbenější jídla z dětství patří tátovo ražniči, máminy dorty a lokše od babičky.


5. Oblíbená kuchyně?
Nemám určitou oblíbenou. Každá kuchyně je něčím zajímavá.


6. Oslovují Vás moderní styly vaření a stravování, dotkly se Vás nějak?
Ano, oslovují a sleduji je. Při vaření se snažím použít šetrný postup s ohledem na danou ingredienci, tak aby si zachovala silnou chuť a texturu.


7. Kde hledáte inspiraci?
Různě. Mám rád kuchařské knihy, většinou zahraniční tituly , ale denně sleduji sociální sítě. Inspirace není nikdy dost.


8. Jak jste se dostal k vaření? Studoval jste ho nebo jste samouk?
Od malička jsem se motal v kuchyni mámě pod rukama. A když mi hlavou probleskla myšlenka, že musím něco tvořit. Zažádal jsem ve druhém ročníku obchodní školy o přestup na učební obor kuchaře. Vyučil jsem se a měsíc na to jsem odjel do Prahy za prací a zkušenostmi.


9. Co byste poradil lidem, kteří by se chtěli stát dobrými (profesionálními) kuchaři?
Poradil bych, pokud mají možnost, aby vyjeli za hranice a načerpali zkušenosti. Určitě se obrnit proti fůře stresu, kterou v téhle profesi potkají. Být trpěliví a nepolevit v rozvíjení sama sebe.


10. Jak vypadá Vaše typická snídaně?
Moje typická snídaně pokud jí stihnu. Mám rád müsli s mlékem nebo jogurtem a ovocem a na cestu macha čaj místo kávy.


11. Jak jste na to s pravidelným stravovacím režimem?
Snažím se stravovací režim dodržovat, ale ne vždy se to podaří.


12. Pohrdnete fastfoodem? Případně, jak se stravujete pokud není moc času?
Fast Foodem nepohrdnu, protože krom těch světových řetězců to nemusí být úplně nejhorší volba. Myslím, že v poslední době se zde objevuje hodně maličkých bister a občas i potkáte na ulici nějaký zajímavý foodtruck, kde dostanete za poměrně přijatelnou cenu kvalitní jídlo v poměrně krátkém čase.


13. Máte oblíbenou restauraci kam rád chodíte?
Restaurací mám oblíbených více a volím podle toho na co mám v danou chvíli chuť.


14. Vaříte často doma, nebo to raději přenecháte partnerovi?
Doma se s vařením ve volnu tak nějak střídáme s mojí šikovnou ženou. V teplých měsících pak vařím častěji, mám v oblibě připravovat jídlo na ohni.


15. Tip na recept / jídlo, které byste doporučil v tomto období uvařit?
Jelikož rád vařím ze sezonních surovin, momentálně je nejvíce v oběhu dýně. Je to skvělá surovina ze které můžete vytvořit velice chutnou polévku se zázvorem, medem a chilli, nebo vegetariánské žluté curry. A pro milovníky sladkostí lze z dýně připravit skvělý cheesecake.


16. Co je nového (nebo na co se můžeme těšit) u Vás v restauraci?
U nás v Jam and Co je momentálně komplet nové menu. Snažili jsme se ho sestavit tak, aby bylo úplně jiné a překvapilo zákazníky i s trochou humoru.


Děkuje za rozhovor a ať vám to dobře vaří a návštěvníkům Jam&co.  chutná.

Dnes vám přinášíme rozhovor s šéfkuchařem Adamem Šínem z restaurace Jam & co. Za 6 let pobytu v Praze již měl možnost vařit v rest...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Rozhovor s šéfkuchařem z Jam&co. Adamem Šínem
Rozhovor s šéfkuchařem z Jam&co. Adamem Šínem Rozhovor s šéfkuchařem z Jam&co. Adamem Šínem Rozhovor s šéfkuchařem z Jam&co. Adamem Šínem Rozhovor s šéfkuchařem z Jam&co. Adamem Šínem

Autoři článku

Tomáš Rohlena

Naši partneři

×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů