Rýže trochu jinak. Tipy jak ji vařit a recept na arabskou variantu

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Je třetí nejčastěji pěstovanou plodinou na světě - rýže! Kolébkou této skvělé potraviny je Asie, kde ji dokázali pěstovat už před mnoha tisíci lety. Odtud se její popularita šířila dále a Evropanům byla rýže představena díky vojsku Alexandra Makedonského, které si tuto plodinu přivezlo z válečných výprav z Indie. Rýže nemusí být jen přílohou, dá se fermentovat, kvasit a lze z ní připravit i mnoho zajímavých sladkých i slaných pokrmů. Nechte se inspirovat a vyzkoušejte rýži po arabském způsobu. 

Rýže setá patří k nejstarším domestikovaným plodinám vůbec a hlavním producentem této rostliny je Čína. Druhů a poddruhů této rostliny je nepočítaně a dělit ji lze podle délky zrna do třech základních skupin - na dlouhozrnnou, krátkozrnnou a kulatozrnnou. Podle způsobu zpracování můžeme rozlišovat rýži loupanou tedy bílou, neloupanou, která má tmavší zbarvení a je bohatší na živiny nebo na rýži parboiled, která má zrna speciálně upravená párou.

Jakou rýži můžeme nejčastěji koupit v obchodě? Tady je praktický průvodce:

Rýže bílá - nejčastěji používaný druh, který má zrna bělená a k dostání je v krátkozrnné i dlouhozrnné variantě.

Basmati - má dlouhé zrno, vaří se poměrně rychle a její předností je, že příliš nelepí. Tento sypký druh vonící po oříškách se hodí zejména ke grilovaným nebo pečeným pokrmům a pěstuje se hlavně v Indii a Pákistánu.


Jasmínová - pro svou lepivost je velmi oblíbená v asijské kuchyni. Tento aromatický druh rýže je ideální k drůbežímu masu, plodům moře nebo k omáčkám. Mezi její hlavní pěstitele patří Thajsko. 

Arborio - domovem této kulatozrnné rýže je sever Itálie. Je hlavní přísadou do rizota a díky krémové konzistenci se hodí i pro přípravu mléčné rýže. 

Natural - tento druh rýže je neloupaný a právě slupka může za to, že má nahnědlou barvu. Je bohatý na minerály a vlákninu, skvěle pročistí střeva, a proto patří k nejzdravějším druhům. 

Jak rýži uvařit? 

V troubě - do zapékací nádoby nasypeme 1 hrnek propláchnuté rýže, nalijeme 2 hrnky vody, přidáme lžíci oleje nebo másla, sůl a bylinky dle chuti. Rýži v troubě připravujeme na 180°C, asi 30 minut. 

Na sporáku v hrnci - 1 hrnek propláchnuté rýže orestujeme na lžíci oleje, přidáme 1,5 hrnku horké vody, sůl, promícháme, stáhneme teplotu a vaříme 15 minut.

Rýžovar - v tomto přístroji je příprava rýže sázka na jistotu. 1 hrnek propláchnuté vody zalijeme 2 hrnky vody a lehce osolíme.

Tip redakce 

Co jednou uvařit rýži trochu jinak a inspirovat se kuchyní Blízkého východu. Vyzkoušejte recept na arabskou rýži

Potřebovat budete: 1 menší cibuli, 1 hrnek rýže, ¾ hrnku vlasových nudlí, sůl, lžíci tuku a vodu. 

Postup: Cibulku nakrájíme nadrobno a osmahneme ji na oleji. Přidáme vlasové nudle a opékáme je tak dlouho, dokud nezhnědnou. Pak přisypeme rýži, krátce ji orestujeme, zalijeme dvěma hrnky vody a osolíme. Takto připravenou rýži dusíme do měkka.  

 



Pečená thajská kuřecí rýže

Pečená thajská kuřecí rýže


Kari, kokosové mléko a kuřecí maso. Tahle rýže voní po exotice a pochutnávají si na ní po celém světě.


Jarní závitky v rýžovém papíru

Jarní závitky v rýžovém papíru


Další asijská dobrota! Zelenina zabalená v rýžovém papíru a osmažená na pánvi je prostě mňamka.


Krůtí polévka s rýží a zeleninou

Krůtí polévka s rýží a zeleninou


Rýže se dá klidně přidat do polévky, aby ji zahustila. Dodá pokrmu na síle!


Rýžový nákyp s tvarohem a jablky

Rýžový nákyp s tvarohem a jablky


Recept tentokrát na sladko. Rýžový nákyp je vzpomínkou na dětství.


Mandlovo-rýžový puding

Mandlovo-rýžový puding


A další sladká dobrota, kde rýže hraje hlavní roli!



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Rýže trochu jinak. Tipy jak ji vařit a recept na arabskou variantu, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: rýže, trochu, jinak., tipy, jak, vařit, arabskou, variantu.

Kde najít informace



×