článek

Šálek horkého čaje do podzimní nepohody


Jaký je váš oblíbený podzimní nápoj? Pro mě je to rozhodně čaj. Čaj má totiž spoustu předností, které oceníme právě v tét..
(celý článek)

Jaký je váš oblíbený podzimní nápoj? Pro mě je to rozhodně čaj. Čaj má totiž spoustu předností, které oceníme právě v tét...


Jaký je váš oblíbený podzimní nápoj? Pro mě je to rozhodně čaj. Čaj má totiž spoustu předností, které oceníme právě v této době. A také ho určitě najdete v nabídce všech kaváren, barů a restaurací. Můžete ho pít kdykoliv během dne a třeba i v noci. Když potřebujete neusnout nebo naopak. Zahřeje. A to je na podzim hodně vítaná přednost. V létě si klidně dejte ledový čaj, ale teď je podzim, a tak mluvíme o čajích horkých nebo alespoň teplých. Čaj zahřeje nejen studeným větrem prochladlé tělo, ale dokáže nám zlepšit náladu, a tak zahřát i naši prokřehlou duši.

Ráno si rádi uvaříme pořádný hrnek tohoto horkého nápoje, a je dobrý nápad vzít si ho v termohrnku i na cestu do práce. Zvlášť pokud je ta cesta poněkud delší. Odpoledne nebo večer už si ale můžeme užít malých čajových rituálů. Připravit si ten svůj oblíbený v pěkné konvici a pomalu ho beze spěchu a v klidu popíjet. Možná si někdo zpestří toto potěšení ještě kouskem koláče nebo malého čajového cukroví.

Další výhodou pití čaje je to, že výběr jeho druhů je velmi pestrý. Od černých čajů přes zelené až k bylinkám a jejich směsím. A samozřejmě také ovocné čaje musíme počítat. Každý z druhů čaje má jiný způsob přípravy a také odlišný čas louhování. Když chceme pít čaj opravdu chutný a kvalitní, měli bychom jeho přípravě věnovat náležitou péči. Zvlášť když pijeme čaj pro zdraví. Bylinné čaje nás totiž nejen dokážou zahřát, ale také nám mohou pomoci při zdolávání různých neduhů. Od běžného nachlazení až třeba k trávicím potížím nebo při zánětech močových cest. Každá z bylin má své specifické vlastnosti, které nám mohou při správném užívání všechny tyto nepříjemné potíže značně ulehčit. Některé mají i zklidňující účinky, tyhle čaje s oblibou pijeme večer před spaním. Některé nás naopak dokážou povzbudit, podobně jako třeba šálek kávy.

A jak je to se slazením čaje? Je to součást čajového rituálu nebo projev barbarství? Obojí má mnoho zastánců, a tak je to spíš záležitost každého z nás. Pokud ochutnáváte nový druh čaje, doporučuje se nejdřív ho ochutnat bez sladidel. Pak už se sami rozhodnete, jestli sladit nebo ne, jestli cukrem nebo medem, nebo třeba nějakým sirupem. Různé zvyky čajové kultury. V každé zemi se pití čaje přikládá jiný význam, někde je to součást starých tradic, někdy je to nová hezká zvyklost. Někde se pije čaj přes kostku cukru v ústech, jinde do něj přidávají kromě cukru i mléko nebo smetanu. U nás se v mnoha domácnostech pije čaj jen vyjímečně, třeba jen při tom nachlazení. A to je škoda, protože čaj je výborný nápoj a určitě mnohem zdravějš,í než lecjaké uměle přislazované limonády.

Čaj černý se louhuje 3 až 5 minut. Čaj zelený 1 až 4 minuty. U bylinných čajů je to doba podstatně delší, bývá až 15 minut. Nyní pomineme to, že bylinkové a ovocné čaje vlastně odborníci mezi čaje nepočítají, protože nepocházejí z čajovníku, ale z různých bylin, kořínků a ovocných plodů. I tak je jako horké nápoje s mnoha příjemnými a prospěšnými účinky můžeme pít po celý rok. Třeba velmi oblíbený rooibos je sice plný vitamínů, ale patří právě mezi ty „nečaje“. Načervenalý nápoj je ale plný zdraví prospěšných látek, a není na škodu, když si ho občas připravíme také. Zelený, černý, bílý a trochu sporný žlutý čaj jsou jediné čaje, které jsou opravdu hodny tohoto názvu. Výborný je ttřeba známý Earl Grey, kvalitní a lahodný čaj s výraznou chutí po bergamotové silici.

Zkrátka čaj je nápoj pro podzim jako stvořený a přináší nám mnoho prospěšného. Už jen to zklidnění a uvolnění nad šálkem s kouřícím nápojem každému občas prospěje. Čaj se může, a většinou i stává, součástí našich snídaní, svačin či lehkých večeří. Můžeme vás inspirovat několika oblíbenými recepty na pečení moučníků nebo koláčů i buchet k čaji. Pochutnáte si.

 

Cheesecake

Cheesecake


Sladký sýrový koláč oblíbený napříč generacemi. Více slov není třeba. A k čaji skvělá volba.


Vdolky z kynutého těsta

Vdolky z kynutého těsta


Trochu pracnější recept, ale vzhledem k výsledku se čas tomu věnovaný rozhodně vyplatí. Vdolečky jako od babičky.


Borůvkový koláč

Borůvkový koláč


Vůbec nic se nestane, když případně použijeme borůvky kompotové. I tak tento koláč bude vonět létem a prázdninami.


Dýňový koláč

Dýňový koláč


Pro čajový dýchánek na podzim je tento moučník o to lepší, že dýně jako pozdně letní a spíš podzimní zelenina, je právě na všech trzích a i v obchodech.


Jablečný štrůdl

Jablečný štrůdl


Nová jablíčka, skořice, vanilka a snad nejznámější moučník z jablek je tady. Na ten nemůžeme zapomenout. Samozřejmě k čaji.


Bábovka

Bábovka


Tak to je klasika. V leckteré domácnosti je právě tento moučník tím nejvíc oblíbeným. A právem. Ani na něj bychom neměli zapomínat.



  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Šálek horkého čaje do podzimní nepohody.
Nebo hledejte podobné podle části názvu Šálek horkého čaje podzimní nepohody .

Naši partneři