článek

Šalvěj v naší kuchyni


Bylinky za posledních deset let zažily v české kuchyni rozmach. Dříve jsme se v receptech..
(celý článek)

Bylinky za posledních deset let zažily v české kuchyni rozmach. Dříve jsme se v receptech...
Sdílejte obsah s přáteli



Bylinky za posledních deset let zažily v české kuchyni rozmach. Dříve jsme se v receptech setkávali pouze se sušenými a těmi nejznámějšími, jako je majoránka, petržel a oregano. Naštěstí nám to všem gurmánům, labužníkům, kuchtíkům, strávníkům bylo málo a začalo se i u nás používat vetší množství čerstvých bylin. Dnes je běžně koupíme na trzích, v potravinových řetězcích a v zeleninách. Dnes si představíme jednu bylinku, která patří mezi jedinečné léčivky.

Šalvěj nejen dobře chutná, ale i léčí!
V kuchyni se nejčastěji používá šalvěj lékařská, která obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Patří mezi ně flavonoidy, silice, fytoestrogeny a třísloviny. Nejvíce obsahových látek najdeme v listech. Tyto látky mají protizánětlivé, antioxidační, sedativní a antibakteriální účinky. Proto se listy využívají ke kloktání a k výplachům/oplachům. Šalvěj podporuje správné fungování kardiovaskulárního systému, pomáhá při angině pectoris, vysokém krevním tlaku, bolestech břicha a nepravidelné menstruaci. Zevně hlavně při zánětech dutiny ústní, na kožní problémy, vředy a bolestivé klouby.

A konečně, šalvěj v gastronomii!
V kuchyni se nejčastěji setkáme se šalvějí lékařskou, která se jako koření používá již po staletí. Své oblibě se nejvíce těší ve Středomoří, kde se hojně pěstuje a využívá. Zajímavostí je, že šalvěj španělská produkuje semínka, jež známe jako quinoa a ty mají také široké využití v kuchyni. Mimo jiné jsou velice zdravá a oblíbená. Obsahují omega-3 mastné kyseliny, bílkoviny a vápník.
Šalvěj je vynikající na skopové, hovězí a telecí maso. Vhodná je i na divočinu, jelikož stáhne její typickou vůni. V kombinaci s jinými bylinkami je vynikající na ochucení sýrů, salátů, používá se do omáček, při výrobě bylinkového másla, ale i k výrobě bonbónů. Zmiňme ještě šalvěj ladnou, která je vynikající k ovonění vermutů, dezertních vín a ochucení dezertů, lístky totiž mají jemně ananasovou vůni.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Bylinky

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Šalvěj v naší kuchyni.
Nebo hledejte podobné podle části názvu Šalvěj naší kuchyni .
Další recepty na Šalvěj v naší kuchyni.

Naši partneři