článek

Semínka - proč je zdravé zařadit si je do jídelníčku


Semínka se stala v poslední době jednou ze základních ingrediencí při paleo a RAW stravě. Jako potřebné doplnění proteinů..
(celý článek)

Semínka se stala v poslední době jednou ze základních ingrediencí při paleo a RAW stravě. Jako potřebné doplnění proteinů...


Semínka se stala v poslední době jednou ze základních ingrediencí při paleo a RAW stravě. Jako potřebné doplnění proteinů a tuků jsou velmi vhodná pro vegany a vegetariány. Ale ani my ostatní bychom neměli tuto zdravou část rostlin opomíjet. Když si jí totiž vhodně doplníme svůj obvyklý jídelníček, uděláme pro své zdraví velmi prospěšnou věc.

Semínka jsou nejen zdrojem minerálů, jako je třeba vápník, hořčík, mangan, železo, zinek. Obsahují i velké množství proteinů, antioxidantů, bílkovin a stopových prvků. Kromě toho také nezanedbatelné množství vlákniny, což zase velmi prospívá našim střevům. A důležité zdravé tuky – omega mastné kyseliny. Jsou důležitá pro výživu našeho těla i mozku.

Zdraví prospěšných semínek je spousta druhů. Ta nám nejznámější jsou například:

Slunečnicová semínka – obsahují hodně draslíku a vitamínu E. Jsou prospěšná našemu srdci i cévam. Snižují rizika šedého zákalu a mohou plnohodnotně nahradit lískové i vlašské ořechy.

Lněná semínka – jsou zdrojem spousty minerálů, hlavně draslíku, fosforu, selenu a vápníku. Obsahují také vitamíny C, A, D a vitamíny skupiny B. Obsahují až 40% tuku. Zpomalují stárnutí buněk, snižují kyselost žaludku a jsou prevencí mnoha chorob.

Konopná semínka – svou výživovou hodnotou předčí i velmi kvalitní maso. Obsahují hlavně jód, chrom, zinek, draslík, vápník a fibrogin. Také obsahují kompletní bílkoviny. Zlepšují trávení a jsou přirozeně bezlepková.

Dýňová semínka - můžeme je konzumovat loupaná i neloupaná. Opražená na oleji mohou nahradit nezdravé chipsy. Kromě jiného jsou účinná i proti střevním parazitům a zlepšují trávení. Odvodňují organizmus, pročišťují ledviny a snižují množství špatného cholesterolu.

Chia semínka – jsou to semena rostliny zvané šalvěj hispánská, která roste zejména v Mexiku. Jsou plná antioxidantů a vápníku. Snižují významně hladinu krevního cukru a prospívají diabetikům. Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhají i při hubnutí tím, že snižují pocit hladu.

Sezamová semínka – obsahují hořčík, vápník, draslík, zinek, karoten, vitamíny skupiny B. Jsou prospěšná při chorobách kůže, očí, vlasů a nehtů. Také prospívají kardiakům. Ze semínek se vyrábí i sezamová pasta nebo sezamový olej.

Hořčičná semínka – používají se pro svou štiplavou chuť při výrobě hořčice. Je to známé koření. Snižují vysoký tlak, používají se i v lékařství, hořčičné placky snižují revmatické bolesti. Pozor – jsou nevhodná při zánětech žaludku.

Semínka můžeme použít v naší kuchyni při spoustě příležitostí. Můžeme je přidávat do salátů, pomazánek, marinád, omáček, do slaných i sladkých těst. Nebo jako posyp při pečení chleba a jiného pečiva.

Samozřejmě, i zdravé potraviny bychom měli konzumovat pouze v doporučeném množství. Také u semínek tedy platí, že jejich nadměrná konzumace by nám místo kýženého zdraví mohla naopak přivodit zdravotní problémy. Konzumujte jen semínka čerstvá, po vypršení doby spotřeby mohou žluknout. Také pozor na semínka solená, naše spotřeba soli je už tak většinou nezdravě vysoká.


  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři