Nabídka
Přidej
článek

Sezónní stravování je zdravé. Takže co bychom měli jíst v březnu?


  Také jste si všimli, že v zimě mají rajčata z obchodu úplně jinou chuť než v létě? A platí to i o paprikách, mrkvi, kv..
(celý článek)

  Také jste si všimli, že v zimě mají rajčata z obchodu úplně jinou chuť než v létě? A platí to i o paprikách, mrkvi, kv...



Také jste si všimli, že v zimě mají rajčata z obchodu úplně jinou chuť než v létě? A platí to i o paprikách, mrkvi, květáku, brokolici, o jahodách nemluvě. Plody zeleniny a ovoce pěstované v zahraničí ve sklenících s umělým osvětlením se navíc sklízí nezralé a dozrávají v kamionech, když k nám cestují tisíce kilometrů, nebo pak ještě v našich velkoskladech. Také bývají mnohem více chemicky ošetřené. Sice si můžeme tyto plody dopřát i mimo jejich obvyklou sezónu, ale daleko chutnější, zdravější a pro nás přínosnější je jíst takové potraviny, které právě dozrávají na polích a pokud možno co nejblíže k nám.

A jaké jsou hlavní důvody toho, proč je zdravější jíst právě lokální sezónní potraviny? V sezónních potravinách je mnohem víc výživných látek, víc vitamínů, antioxidantů a minerálů. Našemu tělu dodají přesně to, co právě potřebuje, protože v každém ročním období má náš organismus jiné požadavky na stravu. Například v létě chceme stravu lehkou a osvěžující a v zimě zase tu co nás zahřeje a dodá nám energii. A příroda to zařídila tak, že nám to potřebné dodají právě sezónní potraviny. Vlastně jsme na tisíce let zvyklí. Nehledě na to, že tyto plody jsou šťavnaté, chutné, svěží a voňavé. To co v jednotlivých měsících a ročních obdobích najdete na trzích, to co bylo právě vypěstováno a dozrálo na polích a v zahradách, je to nejzdravější, co si můžeme v právě probíhající sezóně dopřát.

A určitě nejde jen o ovoce a zeleninu. Například v březnu si klidně dopřejte čerstvé a kvalitní hovězí maso, protože dobytek je přes zimu dobře krmený. Naopak třeba u krůt a kuřat je to jinak. Většinou v tomto měsíci koupíte jen zmraženou drůbež, protože její sezóna ještě nezačala. Stejné je to i se zvěřinou, protože v březnu je nejspíš ještě chráněná.

V březnu si můžete dopřát nové brambory, růžičkovou kapustu, sladké brambory a chřest, ovšem ten březnový bývá ještě poměrně drahý. Takže se sezónní zeleninou to zatím není nijak skvělé, ale víme, že s každým následujícím měsícem se to bude zlepšovat. S příchodem jara začnou růst první zelené bylinky, řeřicha, kopřivy, hlávkový salát, cibule, ředkvičky, špenát apod. Máte-li rádi na jídelníčku houby, v lese touto dobou najdete hlavně smrže a hlívu ústřičnou.

Nejde asi přejít úplně na sezónní stravu, ale určitě si můžeme sezónní potraviny dopřávat co nejvíc. I to našemu zdraví prospěje.


  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Dieta

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři