Sladidla - aneb čím vším se dají osladit pokrmy?

Článek byl publikován

Sladkosti vábily většinu z nás, již když jsme byli malými dětmi – barevná roksová lízátka, smetanové karamelky, na jazyku se rozplývající cukříky a pak také dort či voňavá buchta od babičky nebo šálek sladké a horké čokolády. Jak jsme ta léta milovali! A jak na ně s odstupem rádi vzpomínáme! Tehdy jsme ještě neřešili nějaké složení předkládaných dobrot a užívali jsme si každé sousto bez jediného zaváhání.

Dnes? Dnes posloucháme ze všech stran, jak přemíra cukru škodí našemu zdraví a naší štíhlé linii a jeho nadbytečný příjem se projevuje ve vzrůstajícím počtu případů morbidní obezity, a to již u dětí školního věku.

Také Vás děsí čím dál více zpráv, varujících před sladkým zabijákem? Přemýšlíte, jak se jej elegantně zbavit ze svého jídelníčku a přitom připravené pokrmy chuťově neochudit? Pak Vás zajisté napadlo řešení v podobě náhradních sladidel…


Náhradní sladidla – horší než bílý cukr?


Jistě jste slyšeli, že je nutné se mimo cukru vyhýbat též umělým sladidlům. Nahradit zlo menším zlem? Ne, to není v zájmu žádného z nás. Nejlepší je najít takovou variantu, která nebude škodit celkovému zdraví. Pod pojmem sladidlo se většině z nás vybaví známý sacharin anebo též na obalech řady potravin často ve složení psaný aspartam a acesulfam K – a ano, v tomto případě se nejedná o sladidla, která by měla pozitivní vliv na naše zdraví.

Dle řady studií bylo dokázáno, že tato tři sladidla mohou při delším užívání či užívání nad míru způsobit dokonce i rakovinné bujení. Samozřejmě, objevují se i názory, které tato aditiva obhajují, avšak vzhledem k převaze negativních zpráv bude jistější se výše zmiňovaným sladidlům vyhýbat. A nebojte, osladit si čaj lze i bez sacharinu.

Ještě než najdete ideální sladidlo…


Samozřejmě, sladká chuť je většinou z nás vnímána velice pozitivně. Dokonce se na ni dá vypěstovat i závislost, kdy takto postiženého člověka „honí mlsná“ kupříkladu po každém slaném jídle. Chuť na sladkost však může být podmíněna i nevhodnou skladbou jídelníčku, který je nevyvážený – tedy nejsou zastoupeny v dobrém poměru tuky, sacharidy a bílkoviny. V tomto případě by bylo dobré sepsat jídla konzumovaná během dne a pečlivě se podívat, zda přijímáte dostatek živin a nejíte jednostranně.

Co se týče poté samotného slazení – zdravější náhrada cukru neznamená, že můžete sladit ještě více, naopak, bylo by vhodné míru slazení neustále snižovat a snižovat. Ostatně, nejlépe chutnají pokrmy v původní, nedochucené podobě, avšak je nejprve nutné oprostit se od očekávání sladké chuti, dodané další přísadou. Trvá i několik týdnů, než naše chuťové buňky začnou znovu vnímat prosté, ničím nedoslazené pokrmy.

Čím nahradit rafinovaný cukr? Souhrn dostupných sladidel


• Med – med je asi prvním sladidlem, které nás napadne ve spojitosti se zdravím a sladkou chutí. Kaloricky je na tom podobně jako klasický cukr, avšak obsahuje i další látky a vitamíny navíc, které se časem příznivě projeví na našem zdraví. Med nakupujte nejlépe přímo od včelaře, ty z obchodu nebývají kvalitní. Vyzkoušet můžete světlý, tmavý i pastovaný.

• Třtinový cukr – patří mezi nejčastější náhražky běžného, rafinovaného, řepného cukru. Jeho kalorická hodnota je v podstatě rovnocenná s běžným cukrem, avšak výhodou je to, že v něm i nadále zůstávají některé zdraví prospěšné látky a minerály. Při výběru dejte pozor na název a složení, „hnědý cukr“ totiž nemusí být vyroben ze třtiny, ale často se jedná o obyčejný bílý, řepný cukr dobarvený karamelem! Z hlediska zdraví a hubnutí je však i v případě pravého třtinového cukru lepší volit jinou variantu slazení – kupříkladu melasu.

• Melasa – jedná se v podstatě o „zbytky“ po výrobě klasického třtinového cukru, avšak na rozdíl od něj se vyznačuje obsahem řady, lidskému tělu prospěšných, vitamínů a minerálů. Hustá, tmavá tekutina oplývá stále schopností sladit běžné pokrmy, avšak s tím, že obsahuje o polovinu méně kalorií než rafinovaný cukr – je tedy lepší volbou v případě, že se snažíte shodit nadbytečná kila a vyznáváte zdravý životní styl.

• Stévie – tato rostlinka vstoupila do našeho podvědomí již před několika lety a způsobila pořádný rozruch. Stévie je výborným sladidlem pro ty, kdo si střeží svoji štíhlost, neboť neobsahuje žádné kalorie. Pořídit si ji můžete ve formě tabletek, sypkého prášku či jako tekutý sirup. Prášková stévie se výborně hodí především na pečení. Nevýhodou může být zdánlivě vysoká cena za malé balení oproti klasickému kilu cukru, avšak pozor, stévie je mnohonásobně sladší než cukr, tedy jí do pokrmu stačí přidat jen malé množství. Vypěstovat si ji můžete i sami – sazeničky se běžně prodávají v zahrádkářstvích a koupit se dají i semena. Stévie potřebuje hodně slunce, proto květináček umístěte na slunný parapet. Přes léto můžete letnit. Nezapomínejte pravidelně stříhat a sušit větvičky a lístky. Sušené lístky stačí promnout v prstech a práškem z nich osladit v podstatě jakékoliv jídlo.

Pozor! Některá sladidla jsou kombinací stévie s fruktózou, v tomto případě se však nejedná o nekalorickou přísadu. Pečlivě studujte složení produktu.

• Svatojánský chlebíček – nebo-li karob. Jedná se o světle hnědý prášek, chutí připomínající kakao. Oproti kakau však neobsahuje téměř žádný tuk, bohatý je na sacharidy. Pro svou nasládlou chuť jej lze použít jako zdravé sladidlo – výborný je na pečení i do dezertů, kupříkladu tvarohového. Ideální je jej kombinovat se sladkými druhy ovoce.

•  Fruktóza – ovocný cukr. Najdeme ji jednak v práškové či tabletové formě, ale také v té přírodní – tedy v ovoci. Právě jako přijímaná skrze ovoce našemu organismu nemůže uškodit, avšak coby umělá náhrada cukru již bohužel dle řady průzkumů ano. Nadbytečný příjem fruktózy totiž může vést až k ztučnění jater a jejich poškození. Pokrmům s obsahem přidané fruktózy se raději vyhýbejte, sladit ovocem však samozřejmě můžete. Ovoce jako takové má na naše tělo navíc mnoho příznivých účinků, neboť mimo sladké chuti disponuje též řadou vitamínů a vlákninou. Na oslazení lívanečků, tvarohu, jogurtu, hrnkové buchty, obilných kaší a jiných jídel perfektně poslouží namačkaný zralý banán, strouhané jablko a další ovoce specifické svou sladkou chutí. Využít můžete i sušené plody – švestky, datle, fíky.

• Dextróza čili hroznový cukr je též možným řešením při nahrazování obyčejného cukru. Sehnat ji lze ve formě pastilek, ale též jako sypké sladidlo. Oblíbená je především mezi sportovci, neboť rychle dodává potřebnou energii k výkonu daného fyzického úkonu. Na časté užívání se však příliš nedoporučuje, neboť rozkolísává hladinu krevního cukru a může způsobovat hlad, což předznamenává následné přijímání dalších pokrmů a tloustnutí.

• Speciální sirupy – jako sladidlo se dají též použít sladké sirupy, tedy kupříkladu javorový, špaldový, ječný, zázvorový či z agáve. Jedná se o přírodní produkty, lehce stravitelné, obohacené o minerální látky a vitamíny, avšak s vyšší kalorickou hodnotou. Sladícími složkami opět zůstávají povětšinou glukóza, fruktóza a inulin.

• Erythritol – cukerný alkohol, který se přirozeně nachází v některých druzích ovoce či vínu nebo pivu. Výhodou je, že nerozkolísává cukr v krvi a má velice nízký obsah kalorií. Neměl by se užívat ve velké míře, neboť lehce projímá, ideální je jej kombinovat i s jinou formou sladidla. Velké pozitivum erythritolu je to, že nebyly prokázány negativní účinky na zdraví člověka, jde tedy o látku naprosto bezpečnou.

• Sukralóza – další z rodinky sladidel, která nemají špatný dopad na naše zdraví, neboť díky četným vědeckým studiím nebyla zjištěna žádná negativa. Obrovskou výhodou sukralózy je, že nezpůsobuje kazivost zubů. Navíc svou chutí připomíná klasický bílý cukr, na rozdíl kupříkladu od stévie tak v ústech necítíte žádnou pachuť sladidla. Sukralózu lze zakoupit například jako prášek pod názvem „Cukren“ či „Cukropur“.

• Xylitol – jedná se o sladidlo na bázi březového cukru, tedy naprosto přírodní produkt. Pro lidi je prokazatelně neškodné, podávat se nesmí pouze zvířatům, u kterých vyvolává hypoglykémii. Xylitol má velice účinné působení na zdraví našich zubů, jeho užívání dokonce zuby chrání. Oproti běžnému cukru obsahuje o 40% méně kalorií. Opravdu nadměrné užívání xylitolu může mít za následek vyvolání průjmu.

Ač je možností čím sladit skutečně mnoho a na trhu je již spousta prokazatelně zdraví neškodných sladidel v různých cenových škálách, nestavte své případné hubnutí právě pouze na vyloučení klasického cukru z potravy a jeho nahrazením sladidly.
Správnou cestou ke zdraví a štíhlému tělu je vyvážená životospráva – tedy kvalitní, pestrá strava a pravidelný pohyb.

Sladkosti vábily většinu z nás, již když jsme byli malými dětmi – barevná roksová lízátka, smetanové karamelky, na jazyku se rozplývající cukříky a pak také dort či voňavá buchta od babičky nebo šálek...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Sladidla - aneb čím vším se dají osladit pokrmy?
Sladidla - aneb čím vším se dají osladit pokrmy? Sladidla - aneb čím vším se dají osladit pokrmy? Sladidla - aneb čím vším se dají osladit pokrmy?

Autoři článku

Tomáš Rohlena

Naši partneři

×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů