článek

Sommelier radí: Jak poznat dobré víno?


Jaké máte rádi víno? Pokud je vaší odpovědí „dobré,“ jistě vás zajímá, jak ho rozeznáte od špatného a nekvalitního. S výb..
(celý článek)

Jaké máte rádi víno? Pokud je vaší odpovědí „dobré,“ jistě vás zajímá, jak ho rozeznáte od špatného a nekvalitního. S výb...


Jaké máte rádi víno? Pokud je vaší odpovědí „dobré,“ jistě vás zajímá, jak ho rozeznáte od špatného a nekvalitního. S výběrem a hodnocením pomůže David Král, hlavní sommelier vinařství Víno Mikulov.

Poznat dobré víno není žádná věda. Je však nutné vnímat několik klíčových faktorů, které nám o jeho kvalitě mnohé napoví. „Víno bychom měli hodnotit na místě, kde nebude nic rušit naše smysly,“ doporučuje David Král, hlavní sommelier vinařství Víno Mikulov. „Hluk, kouř, přílišné teplo nebo naopak velká zima mohou výrazně ovlivnit naše vnímání,“ upozorňuje.

Ještě než ke sklenici vůbec přivoníme nebo dokonce ochutnáme, musíme se zaměřit na čirost vína. Tu nejlépe ověříme pohledem proti světlu nebo bílé ploše. Pokud jsou ve vínu kaly nebo zbytky korku, příjemné chuťové zážitky nás rozhodně nečekají. Když je víno po vizuální stránce v pořádku, můžeme přistoupit ke zkoumání jeho vůně. „Vínem nejprve lehce zatočte a až poté přivoňte k okraji sklenky,“ doporučuje David Král. Pokud ucítíte něco vysloveně nelibého, například zatuchlinu, raději ani neochutnávejte, kvalitní vína voní po ovoci, květinách či koření. „Také je důležité vybrat si vhodnou sklenku,“ upozorňuje David Král. „Pro lehčí bílá a červená vína se hodí sklenka typu tulipán a pro vína zrající v nových sudech pak balónovité sklenky. Šumivá vína pak nejlépe vyniknou ve sklence typu flétna,“ doporučuje.

Chuť musíme vnímat celou ústní dutinou, protože receptory jednotlivých chutí jsou na různých místech. „Například kyselost poznáme po stranách jazyka, hořkost u kořene, sladkost na špičce a po stranách pak slanost,“ vysvětluje David Král.

I skvělé víno však můžeme z hlediska chuti „zkazit“ špatným výběrem pokrmu, ke kterému si ho dáváme. Obecně platí, že se červené víno spíše hodí k tmavému masu a kořenitým jídlům, bílé pak skvěle doplní telecí či drůbeží maso, ryby, plody moře a zeleninové saláty. Růžové víno bývá většinou doporučováno k lehčím pokrmům. „Kvalita vína se dá objektivně hodnotit, ale nejlepší je takové, které nám skutečně chutná,“ dodává David Král.

Víno Mikulov Sommelier Club Rulandské šedé 2015 VOC Mikulov
Šťavnatá a harmonická chuť je u Rulandského šedého z řady Sommelier Club doplněna typicky odrůdovou vůní s chlebnatými a ovocnými tóny. Toto víno originální certifikace VOC Mikulov vynikne v kombinaci s jemnými paštikami nebo grilovanými rybami.
Doporučená cena: 189 Kč  K dispozici na www.osobnivinoteka.cz


  • Kuchař: Tomáš Rohlena
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Sommelier radí: Jak poznat dobré víno?.
Nebo hledejte podobné podle části názvu sommelier radí: jak poznat dobré víno? .

Naši partneři