článek

Špenát – jarní potravina číslo jedna v kuchyni


Celkem neutrální chuť této zelené potraviny je oblíbená po celém světě, nicméně původně pochází ze střední Asie. Dnes se ..
(celý článek)

Celkem neutrální chuť této zelené potraviny je oblíbená po celém světě, nicméně původně pochází ze střední Asie. Dnes se ...


Celkem neutrální chuť této zelené potraviny je oblíbená po celém světě, nicméně původně pochází ze střední Asie. Dnes se používá do všemožných receptů, od klasického kuřecího masa se špenátem a gnocchi přes míchané saláty až k rannímu výživnému smoothie. Využít se dá tedy i do sladkého drinku v tepelně neupravené formě.

Díky své nízké energetické hodnotě bývá často obsažen v jídelníčcích lidí, kteří touží zhubnout. Je totiž složen z 90 % z vody. Zbytek tvoří bílkoviny, sacharidy, vláknina, minerální látky a vitamíny. Nicméně pozor! Stará a již zažitá informace, že špenát obsahuje velké množství železa, je podle všeho mýtus. Železo sice ve složení špenátu najdeme, ale ne výjimečné množství. I přesto má však příznivé účinky na naši imunitu, zažívání i kardiovaskulární činnost. Tak se pojďme podívat na dva super recepty, do kterých se dá zařadit.

První recept, který vám představím budou celozrnné palačinky naslano. Na těsto budeme potřebovat:

-150 g hladké špaldové či žitné mouky
-400 ml mléka
-2 vejce
-špetku soli

První čtyři ingredience důkladně smícháme v hladké těsto a na pánvi utvoříme klasické palačinky. Na náplň si připravíme:

-tvaroh či Cottage
-koření dle chuti: sůl, pepř, chilli, červená paprika apod.
-čerstvý či zmražený špenát
-žampiony
-šunku
-opražená semínka či kešu oříšky

Špenát uvaříme s nakrájenými žampiony, necháme vychladnout, okořeníme a přimícháme tvaroh či Cottage. Na palačinku klademe šunku, špenátovou směs a opražené oříšky. Nakonec srolujeme a podáváme. Také je můžeme nakrájet na šneky a napíchat na párátka jako jednohubky.

Druhým receptem bude slaný koláč se špenátem. Na těsto si připravíme:

-120 g špaldové nebo žitné mouky (může být i kombinace)
-60 g změklého másla
-1 vejce
-nadrcené/rozmixované lněné semínko
-špetku prášku do pečiva
-špetku soli

Všechny ingredience na těsto smícháme dohromady. Pokud je tužší, přilijeme trochu vody či mléka. Těsto pak pomocí mokrých prstů natlačíme do menší formy na koláč tak, aby nebylo příliš tlusté. Náplň si pak můžete upravovat dle svých chutí. Přidáme například:

-Cottage, mozzarellu, balkánský sýr, obyčejný eidam atd.
-vejce
-tuňáka ve vlastní šťávě
-šunku nakrájenou na kostičky
-najemno nakrájené žampiony
-čerstvý špenát
-najemno nakrájená rajčátka či papriku
-semínka (slunečnicová, dýňová, lněná…)
-koření dle chuti: sůl, pepř, chilli, grilovací koření atd.

Ingredience na náplň též smícháme a nalijeme na těsto. Dáme péct na 180 stupňů přibližně na 30 minut, dokud koláč nezezlátne a není pevný (záleží na troubě).  Těsto je lahodné, křehké a krásně křupavé. Neskutečná lahoda. Dobrou chuť!


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu Špenát jarní potravina číslo jedna kuchyni .

Naši partneři