článek

Strava v těhotenství


Těhotenství je jedno z nejnáročnějších období ženy, co se týká změn v těle a náročnosti na výživu. Očekávání miminka je o..
(celý článek)

Těhotenství je jedno z nejnáročnějších období ženy, co se týká změn v těle a náročnosti na výživu. Očekávání miminka je o...


Těhotenství je jedno z nejnáročnějších období ženy, co se týká změn v těle a náročnosti na výživu. Očekávání miminka je opravdu zázrak a nemělo by se brát na lehkou váhu. Už před narozením můžeme ovlivnit život dítěte. Proto vězte, že pokud plod není dostatečně vyživován, dochází k vývojovým vadám a poruchám v organismus a imunitě. Žena by tedy měla přemýšlet o svém jídelníčku a rozhodně neplatí často prohlašovaná fáma, že těhotná musí jíst za dva. Ano, je nutné navýšit energetický příjem, jelikož během devíti měsíců těhotenství dochází k prudkým změnám v ženském těle. Organismus je zaměstnán větší produkcí hormonů, zrychluje se krevní oběh, jelikož se navyšuje objem krve a spalování energie je tak vyšší. Ovšem neznamená to začít jíst rychlé cukry v podobě sušenek, koláčů, dortíčků, čokolády, apod. Dobré je vybírat kvalitní suroviny plné živin, vitamínů a minerálů. Raději by žena měla sáhnout po ovoci, zelenině, luštěninách, celozrnném pečivu, atd.

Co vynechat?
Nejprve se zaměříme na to, co z jídelníčku těhotné ženy vyřadit a poté co naopak přidat. Samozřejmě je dobré vynechat alkohol, cigarety a chemické látky (léky, drogy, aj.), to bez debat. Co možná málo budoucích matek ví je, že by alespoň v prvním trimestru měly vynechat všechny uzeniny a to platí i o dietní šunce. Jsou totiž plné soli, siřičitanů a jiných chemických látek, které nejsou dobré pro vývoj plodu. V druhé polovině těhotenství není dobrý vysoký příjem soli – určitě vynechejte solené pokrmy, jako jsou brambůrky, oříšky, přesolené sýry, atd. Také se nedoporučuje přílišná konzumace sóji a sójových výrobků, jelikož ve větší míře rozrušuje červené krvinky. Další na seznamu budou ovesné vločky, které snižují obsah vápníku v našem organismu. Budoucí maminka by také měla omezit lilkovitou zeleninu, hlavně brambory, které obsahují alkaloidy. A nesmíme zapomenout na syrové ryby, zrající sýry a syrové maso, které mohou obsahovat pro plod nebezpečné bakterie – a to vynechat po celou dobu těhotenství.

Co do jídelníčku zařadit?
Vše co obsahuje hořčík. Hořčík je totiž důležitou prevencí proti vývojovým vadám. Najdeme ho v listové zelenině, luštěninách, jablkách, rybách, pšeničných klíčcích, atd. Pozor! Bílý cukr, rafinované oleje a bílá mouka rapidně snižují obsah hořčíku v těle. Těhotná žena také potřebuje zvýšený příjem vápníku, vitaminu B12 a vitaminu E. Nejlépe tuto potřebu pokryjí pšeničné klíčky, ale přesto mnoho lékařů spíše doporučuje potravinové doplňky – různé multivitaminové tabletky pro těhotné.
A pokud můžete, raději vždy sáhněte po celozrnném pečivu, po ovoci místo sušenek, zařaďte luštěniny, ryby, kvalitní maso, bílý cukr vyměňte za tmavý, vyzkoušejte jáhly, kuskus nebo pohanku.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Zdraví

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Strava v těhotenství.
Nebo hledejte podobné podle části názvu strava těhotenství .
Další recepty na Strava v těhotenství.

Naši partneři