Nabídka
Přidej
článek

Studené polévky – vítané osvěžení v letních horkých dnech


Hitem horkého léta jsou určitě studené polévky. Většinou je připravujeme z ovoce nebo ze zeleniny, takže kromě toho, že j..
(celý článek)

Hitem horkého léta jsou určitě studené polévky. Většinou je připravujeme z ovoce nebo ze zeleniny, takže kromě toho, že j...


Hitem horkého léta jsou určitě studené polévky. Většinou je připravujeme z ovoce nebo ze zeleniny, takže kromě toho, že jsou velmi osvěžující, jsou také plné vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek. Krásně zasytí a výborně doplňují náš denní pitný režim. V parných slunečních dnes se určitě nikomu nechce trávit mnoho času u horkého sporáku, když může připravit skvělou letní polévku úplně, nebo téměř bez vaření.

Studené polévky slané i sladké velmi dobře znají národy Jižní Evropy, protože svou kuchyni svému teplému podnebí dokázaly mistrovsky přizpůsobit. A se stále častějšími horkými léty se stávají oblíbenými pokrmy i v ostatních zemích. Třeba španělské „gazpacho“ je dobře známé nejen ve Španělsku. Tato polévka má různé varianty a každý si ji může trochu přizpůsobit své chuti. Francouzi určitě zase nedají dopustit na svou oblíbenou pórkovou polévku„vichysoisse“. Polévku připravíte za studena, ale v zimních měsících můžete podobným způsobem připravit tento pórkový krém i teplý. Důležitou součástí přípravy je důkladné rozmixování všech surovin.

Taková studená bulharská okurková polévka „tarator“ je také dobře známá i v naší kuchyni. Jiná okurková polévka doplněná mátou se zase dá připravit na sladko i na slano. Studená rajčatová polévka, rebarborovo-jahodová polévka, dýňová, melounová, borůvková, meruňková, jahodová, bílá mléčná polévka se sýrem, a mnoho dalších. Při přípravě studených polévek hodně používáme čerstvé bylinky, jako je například pažitka, petrželka, máta, meduňka a bazalka. Dalšími přísadami může být med, skořice, muškátový oříšek, vanilka, ořechy, zázvor, kardamom, červené nebo bílé víno, jogurt, kysaná smetana apod.

Pokud jste ještě žádnou ze studených letních polévek nevyzkoušeli, zkuste nejprve nějakou z našich receptů. Dětem bude možná chutnat ovocná sladká polévka, dospělým zase nějaká s pikantnější chutí. Příprava je většinou velmi jednoduchá a nezabere vám ani mnoho času. Myslím že v parných slunečních letních dnech vám i vašim hostům přijde tohle chladivé osvěžení vhod.

Gazpacho - studená zeleninová polévka

Gazpacho - studená zeleninová polévka


Polévka z loupaných rajčat a paprik se většinou připravuje den předem. Stejně tak jako spousta ostatních studených polévek se chladí v ledničce.


Tarator - svěží okurková polévka

Tarator - svěží okurková polévka


Jogurt, kysané mléko, kopr, okurka a česnek. To jsou hlavní přísady této pikantní a osvěžující polévky. Rozhodně stojí za vyzkoušení.


Jahodové gazpacho

Jahodové gazpacho


Jedna z variant španělské polévky, tentokrát s jahodami. Krémová studená polévka se skvělou chutí.



  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři